Ar mokate taisyklingai plauti rankas?

Ar mokate taisyklingai plauti rankas?

Gegužės 5-оji visame Pasaulyje minima kaip švarių rankų diena. Jeigu kas nors Jūsų paklaustų, ar mokate teisingai plauti rankas, greičiausiai nusijuoksite. Atrodo, kad kasdienis rankų plovimas yra labai įprastas dalykas, tačiau dauguma mūsų, deja, ne visada tai daro tinkamai. Visuomenės sveikatos specialistai sako, kad kiekvienam pravartu būtų prisiminti teisingą rankų plovimo techniką, nes elementarios higienos nesilaikymas gali sukelti rimtus susirgimus.

Rankų plovimo taisyklės:

1. Pradžioje įsitikinkite, kad visos rankoms plauti reikalingos priemonės yra šalia, t.y. – vanduo, muilas ir rankšluostis (patartina popierinis).

2. Vandeniu sudrėkintus delnus pamuiluokite kol muilas pradės putoti. Mažiausiai 10 sekundžių plaukite rankų paviršių, nes plovimo priemonių efektyvumas priklauso ir nuo jų vartojimo trukmės.

3. Kruopščiai muiluokite visus pirštus ir tarpupirščius. Šiuo momentu rankų po vandens srove laikyti nereikia.

4. Tada, nors 10 sekundžių rankas skalaukite po srove, po to jas nusausinkite.

5. Vandens čiaupą reikėtų užsukti naudojantis rankšluosčiu, nes prieš plovimą prie jo lietėtės nešvariomis rankomis. Panaudotus popierinius rankšluosčius išmeskite į šiukšliadėžę. Nelieskite jos rankomis, nes rankas teks plauti dar kartą.

Rankas reikia plauti kaip galima dažniau, ypač šiais atvejais:

• kai rankos akivaizdžiai purvinos ar abejojate jų švara;

• grįžus iš lauko;

• prieš valgant;

• kai nusikosėjote ar nusičiaudėjote;

• jei glostėte gyvūnėlius, net ir naminius.

Jei nėra galimybės nusiplauti rankų, pasinaudokite specialiomis dezinfekuojančiomis priemonėmis. Tačiau tai tinkama tik tuo atveju, jei rankos nėra akivaizdžiai purvinos.

Nepamirškite, kad daugelio užkrečiamųjų ligų išvengsite tiesiog plaudami rankas. Tai paprastas būdas, kurio nereikėtų pamiršti. Būkite švarūs ir sveiki!

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras organizuoja akciją "Plauk rankas – saugok sveikatą", kurioje dalyvaus 1-4 klasių mokiniai. Vaikams specialistai primins rankų higienos taisykles, rankų higienos svarbą ir mažyliams padovanos švaros simbolį – muilą.

Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro inf.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder