Antenos dygsta - gyventojai pyksta

Antenos dygsta - gyventojai pyksta

Judriojo ryšio antenos - lyg rakštis jų kaimynystėje gyvenantiems žmonėms. Nors oficialiai teigiama, kad nerimas dėl šių antenų neigiamo poveikio sveikatai nepagrįstas, žmonių skundai dėl jų tebeplaukia.

Redakcija sulaukė klaipėdietės (vardas ir pavardė redakcijai žinomi - Aut. pastaba), gyvenančios Kretingos gatvėje, skundo dėl judriojo ryšio antenos, įrengtos ant dvylikos aukštų namo stogo.

Ciniškas biznis?

"Ciniškas biznis - taip būtų galima pavadinti faktą, jog Klaipėdoje, pačiame Miško rajono centre, ant Kretingos 35-ojo namo stogo stovi galingos mobiliojo ryšio antenos, spinduliuojančios aplinkinių namų gyventojams tiesiai į langus. Kodėl taip sakome - ciniškas biznis? Pirmiausia, tai - biznis, nes mobiliojo ryšio bendrovė taip plėtoja savo verslą.

Ciniškas todėl, kad pelnomasi kitų žmonių sveikatos sąskaita. Pirmiausia pelnosi mobiliojo ryšio bendrovė, o jai iš paskos - galimai ir 35 - ojo namo bendrija. Beje, mes neteigiame, jog minėto namo bendrijai mokami pinigai už leidimą statyti antenas ant jų stogo. Tačiau yra žinomi atvejai, kuomet būtent tam namui, kuris leidžia pasistatyti antenas, mokamas užmokestis. O aplinkinių namų gyventojams belieka skųstis prastėjančia sveikata", - teigiama skunde.

Antenos - prieš langus

Kretingos gatvės gyventojus piktina tai, jog tarp namo, "papuošto" antenomis, ir kaimyninio gyvenamojo namo atstumas tesiekia 50 metrų, o antenos esą spinduliuoja tiesiai į viršutiniųjų aukštų butų langus.

"Tad galima spėti, jog antenų spinduliuotė viršija normas. Be to, niekas, bent kiek nusimanantis fizikoje, negalėtų paneigti fakto, jog viršutinieji šio namo aukštai patenka į antenos spinduliavimo zoną. Ar taip gali būti - antenos tiesiai prieš langus? Ir tų antenų ant Kretingos 35 - ojo namo stogo kasmet vis daugėja ir jos vis aukštesnės ir galingesnės", - piktinosi skundą parašiusi klaipėdietė.

Gyventojams nerimą kelia ir tai, kad netoliese yra vaikų darželis "Varpelis", kurio pusėn taip pat nukreipta viena iš judriojo ryšio antenų.

Gyventojai skundžiasi

Klaipėdos visuomenės sveikatos centras (VSC) informavo, jog dėl radiotechninių objektų pernai ir šių metų sausio - kovo mėnesiais gauta iš viso 11 gyventojų skundų (5 iš Klaipėdos miesto, po tris iš Kretingos ir Klaipėdos rajonų).

"Pareiškėjai kreipėsi, klausdami, ar ant kaimyninių pastatų esančios judriojo radijo ryšio antenos įrengtos nepažeidžiant teisės aktų reikalavimų, apie jų galimą poveikį greta gyvenančių žmonių sveikatai bei prašė gyvenamosiose patalpose ir aplinkoje atlikti elektromagnetinės spinduliuotės matavimus", - sakė Klaipėdos VSC visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė.

Nagrinėdami skundus, Klaipėdos VSC užsakymu Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Klaipėdos skyriaus specialistai atliko 103 matavimus.

Pasak A. Šlepetienės, matavimai buvo atliekami gyvenamosiose patalpose, balkonuose, terasose bei gyvenamųjų pastatų teritorijose. Atvejų, kad elektromagnetinės spinduliuotės energijos srauto tankis viršytų HN 80:2011 leidžiamas vertes, nebuvo nustatyta. Patikrinimų metu buvo nustatyta, kad du radiotechniniai objektai buvo įrengti su Klaipėdos VSC nesuderinus radiotechninės dalies projektų, vienas - nesuderinus elektromagnetinės spinduliuotės stebėsenos plano. Operatoriams, kurie eksploatavo radiotechninius objektus, pažeidžiant teisės aktų reikalavimus, buvo nurodyta šiuos pažeidimus pašalinti, o atsakingiems asmenims buvo taikytos administracinio poveikio priemonės. "Mes taip pat gavome skundą dėl mobiliojo ryšio antenų, įrengtų ant Kretingos 35 - ojo namo stogo. Pareiškėja bus informuota apie radiotechninio objekto atitiktį higienos normos reikalavimams, taip pat gyventojams patogiu metu bus atlikti elektromagnetinės spinduliuotės energijos srauto tankio matavimai", - sakė A. Šlepetienė.

Nuo pernai metų įsigaliojo nauji teisės aktai, reglamentuojantys radiotechninių objektų įrengimo bei eksploatavimo tvarką. Be kita ko, nustačius, kad elektromagnetinio lauko intensyvumo parametrų leidžiamas lygis viršytas, operatorius privalo nedelsdamas nutraukti radiotechninio objekto naudojimą arba elektromagnetinio lauko intensyvumo lygį sumažinti iki pagal naują tvarką nustatytų dydžių.

Ar antenos kenkia?

Apie elektromagnetinę spinduliuotę ir jos poveikį sveikatai diskutuojama seniai. Pasak A. Šlepetienės, vadovaujantis Pasaulio sveikatos organizacijos, Europos Komisijos sveikatos ir vartotojų apsaugos generalinio direktorato, Europos Sąjungos mokslinio komiteto esančioms ir naujoms rizikoms įvertinti, Tarptautinės apsaugos nuo nejonizuojančiosios spinduliuotės komisijos paskelbtais pranešimais ir kitais dokumentais, galima teigti, jog nepakanka skelbtų epidemiologinių tyrimų duomenų, kad būtų galima sieti judriojo radijo ryšio sistemų bazinių stočių ir mobiliųjų telefonų naudojimą su nepalankiu poveikiu vartotojų sveikatai.

Daugiau informacijos apie elektromagnetinę spinduliuotę ir jos poveikį sveikatai galite rasti Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos svetainėje http://www.vvspt.lt/naudinga-informacija/apie-elektromagnetine-spinduliuote/.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder