Akmenligė - klastinga liga

Akmenligė - klastinga liga

"Į gydytojus kreipiausi visai dėl kitų problemų. Atliekant tyrimus sužinojau, kad man - tulžies pūslės akmenligė. Nejaučiau jokių skausmų, todėl diagnozė šiek tiek šokiravo. Buvau įsitikinusi, kad akmenys visuomet sukelia skausmą. Ar taip gali būti?" - klausė 49 m. Onutė.

Apie tulžies pūslės akmenligę pasakoja pilvo (abdominalinis) chirurgas Alfredas Songaila.

Ar dažnai sergant tulžies pūslės akmenlige nejaučiama jokių ligos simptomų?

Tulžies pūslės akmenlige serga apie 20 proc. visų suaugusių gyventojų, iš jų 70-80 proc. nejaučia jokių simptomų. Ilgainiui vis didesnė tikimybė, kad atsiras skausmai, o kartu ir akmenligės komplikacijų. Jos kyla maždaug kas šeštam pacientui.

Akmenų dažniausiai randama atliekant pilvo organų echoskopiją dėl kitų priežasčių.

Kokios galimos akmenligės komplikacijos?

Dažniausia - tulžies pūslės uždegimas - ūminis cholecistitas. Jo laiku negydant, tulžies pūslė gali prakiurti, išsivystyti pilvaplėvės uždegimas - tulžinis peritonitas.

Akmenėliams iš tulžies pūslės patekus į tulžies latakus, liga gali komplikuotis pūlingu latakų uždegimu ir gelta (būdingi labai stiprūs skausmai, aukšta temperatūra ir šaltkrėtis, pageltusios akys) arba ūminiu kasos uždegimu (labai stiprus juosiantis skausmas viršutinėje pilvo dalyje, gausus vėmimas).

Abiem atvejais grėsmė paciento sveikatai - didelė.

Pastarosios komplikacijos arba tulžies pūslės vėžys turi didžiausią įtaką mirštamumui nuo tulžies pūslės akmenligės.

Kaip apsisaugoti nuo šių komplikacijų?

Mano patarimas - reguliariai tikrintis sveikatą. Išsivysčius komplikacijoms, gydymas daug sunkesnis ir ilgesnis. Reikia nepamiršti, kad tulžies latakų komplikacijos gydomos tik apskričių lygio ligoninėse.

Jei jau jums nustatė akmenligę - tik jūs galite nuspręsti, ką daryti, - operuotis ar laukti ligos simptomo - skausmo. Pasitarkite su specialistais, kuriais pasitikite, ir gerai apmąstykite visus "už" ir "prieš".

Dabar dažniausiai atliekama laparoskopinė operacija. Po jos beveik šimtu procentų išgyjama, kyla labai nedaug komplikacijų, o apie 90 proc. atvejų nebūna jokių pooperacinių sutrikimų. Po operacijos jau kitą dieną pacientas išleidžiamas namo. Silpnumas ir nedidelis skausmas paprastai išnyksta po 7-10 dienų. Ypatingų apribojimų po operacijos nėra - pacientas gali dirbti visus įprastus darbus, išskyrus sunkesnius fizinius.

Kaip gyventi po operacijos?

Tulžies pūslės akmenligės operacijos metu šalinama visa tulžies pūslė, todėl po operacijos pacientas turi koreguoti savo mitybos įpročius, jeigu to nedarė iki tol: reguliariai maitintis, vengti riebaus, aštraus, rūkyto ir kepto maisto (apie 2 - 4 sav.), nepersivalgyti.

Parengta pagal Medicinos diagnostikos ir gydymo centro inf.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder