Afektinių sutrikimų ir kitų ligų gydymas

Afektinių sutrikimų ir kitų ligų gydymas

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje prieš ketverius metus įkurtas Afektinių susirgimų poskyris nestokoja pacientų, turinčių įvairių psichikos sutrikimų. Pacientai čia jaučiasi žymiai jaukiau nei specializuotose ligoninėse, nes skyriaus durys atviros, be grotų ir užraktų, ir jiems čia garantuojamas visiškas anonimiškumas.

Greičiau pasveikti ir sustiprėti padeda ne tik kvalifikuotų medikų pagalba, bet ir graži ligoninės aplinka, kurią puošia parkas ir tvenkinys. Apie tai, kokią pagalbą gauna pacientai, atvykę gydytis į šį 15 lovų ligoninės stacionaro skyrių, kalbamės su Afektinių susirgimų poskyrio vedėja, gydytoja psichiatre Jolita STRIŠKAITE.

Kokiomis ligomis sergantys pacientai pas jus atvyksta?

Didžioji dalis mūsų pacientų - sergantieji depresija, taip pat gydome ir sergančiuosius lengvesnėmis šizofrenijos formomis, kitais psichikos sutrikimais. Į skyrių nepatenka ekstriniai ligoniai, pavyzdžiui, ištikti ūmių psichozių. Pacientai pas mus gydytis atvyksta su šeimos gydytojų, psichikos sveikatos centrų specialistų siuntimais. Mes, ligoninės gydytojai psichiatrai, taip pat pacientus konsultuojame ambulatoriškai, tad yra nuolatinis ryšis su pacientu, kuris pas mus gydėsi, sugrįžta gydytis, paūmėjus ligai, ar dar tik ruošiasi gydytis stacionare. Išties turime daug pacientų, kartais visų norinčiųjų gydytis net nesutalpiname, ir jiems tenka palaukti, kol atsilaisvins vieta palatoje. Pacientų srautas pas mus padidėja keičiantis metų laikams, ypač rudenį ir pavasarį. Afektinių sutrikimų kamuojamą žmogų veikia pokyčiai gamtoje, slegia saulės trūkumas. Tarp mūsų pacientų daugiausiai yra moterų. Ne todėl, kad vyrai mažiau sirgtų psichikos sutrikimais, bet moterys yra labiau linkusios rūpintis savimi, ieškoti pagalbos. Ne vienas pacientas pas mus atvyksta periodiškai, kai paūmėja liga, todėl ne vienam jau esame tapę lyg šeimos nariai. Depresija yra pagydoma, bet labai svarbus paties žmogaus nusiteikimas gydytis, kabintis į gyvenimą.

Kokį gydymą gauna pacientai?

Pirmiausia, pacientas visapusiškai ištiriamas, nustatoma diagnozė ir skiriamas gydymas. Gydymas vyksta kompleksiškai: paskiriami medikamentai, pischoterapija, autogeninės relaksacinės treniruotės, meno terapija ir kt. Neretai pasitaiko, kad depresiją žmogui sukelia organinių ligų priežastys ar stiprūs vartojami vaistai nuo kitų susirgimų. Pavyzdžiui, vienas pacientas pas mus gydėsi dėl psichikos sutrikimų, tačiau jį ištyrus paaiškėjo, kad šių sutrikimų priežastis yra piktybinis auglys galvos smegenyse. Mūsų ligoninė yra daugiaprofilinė, todėl turime visų reikalingų specialistų kvalifikuotą komandą, kuri gali suteikti visą reikalingą pagalbą. Tuo mes skiriamės nuo specializuotų psichiatrijos ligoninių, nes visa pagalba suteikiama vietoje, nereikia ieškoti specialistų kitose ligoninėse. Štai pas mus gydėsi pacientė, serganti išsėtine skleroze, kuri ligoninėje gavo kompleksinį gydymą - kartu su šios ligos gydymu, buvo koreguojami ir psichikos sutrikimai: gerinama pacientės emocinė būklė, padedama susidoroti su baimės, nevilties jausmais, stiprinama psichinė sveikata. Trumpai tariant, tokie pacientai pas mus gauna ne vieną, o kelis gydymo būdus ir tai duoda gerus gydymo rezultatus.

GYDYMAS. "Depresija yra pagydoma, bet labai svarbus paties žmogaus nusiteikimas pasveikti, kabintis į gyvenimą", - sakė Afektinių ligų poskyrio vedėja, gydytoja psichiatrė Jolita Striškaitė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder