1. Vitamino B12 trūkumas
Šis vitaminas rūpinasi gera smegenų bei nervų sistemos sveikata, optimalia medžiagų apykaita ir organizmo energija. Jo trūkumas pasireiškia mažakraujyste, atminties susilpnėjimu, nemiga, šlapimo pūslės ir vidurių sutrikimais etc.
B12 esama gyvulinės kilmės produktuose (kepenyse, inkstuose), žuvyje, kiaušiniuose, piene. Esama ir augalinės kilmės produktuose (sojos, špinatai, žaliosios salotos, jūros kopūstai, mielės), tačiau nedaug. Sakydami, jog kai kuriose šalyse žmonės minta vien daržovėmis, grūdais ir jaučiasi puikiai, nepamirškime, kad tose šalyse grūdai neapdorojami pesticidais ir išsaugo mikroskopinius vabzdžius, turinčius vitamino B12.
2. Sveikų riebalų atsisakymas
Kartu su maistu organizmas privalo gauti būtinų riebalų rūgščių Omega-3, kurios dalyvauja gyvybiškai svarbioje smegenų veikloje. Omega-3 skatina regeneracinius audinių procesus, o jų trūkumas susijęs su organizmo ląstelių senėjimu.
Omega-3 organizmas pats nepasigamina; jų gausite su linų sėmenimis, rapsais, graikiniais riešutais, kviečių gemalais ir sojų aliejumi, žaliosiomis lapinėmis daržovėmis ir riešutais, riebia jūros žuvimi - tunu, lašiša, silke.
3. Greitas maistas
Greito maisto pusgaminiai ir užkandžiai, be įvairių toksinių priedų rinkinio, neturi pakankamai kalio, o jo trūkumas silpnina raumenis, nervų sistemą, kraujagysles, blogina virškinimą, širdies veiklą. Taigi ruoškite maistą patys.
Kalio turi pupelės, aguonos, petražolės, bulvės,rūgštynės, juodieji serbentai, juoda duona, mėsa, žuvis, vaisiai etc. Beje, kalis šalina neigiamą valgomosios druskos poveikį - tai ypač atmintina mėgstantiems valgyti sūriai.
Rašyti komentarą