20 gramų svogūnų per dieną - ir skrandžio vėžys tave aplenks

20 gramų svogūnų per dieną - ir skrandžio vėžys tave aplenks

Profilaktinis svogūninių daržovių (svogūnų, česnakų, porų ir kt.) poveikis vėžio rizikai jau seniai žinomas, bet duomenų būtent apie poveikį skrandžio vėžio rizikai iki šiol nebuvo. Tačiau kinų mokslininkai atrado ryšį tarp šių daržovių ir sveikesnio skrandžio.

Kinijos mokslininkai išanalizavo visus atliktus tyrimus nuo 1966 iki 2010 metų, kuriuose buvo tyrinėjamos svogūninės daržovės ir vėžio rizika. Iš viso galutinei analizei atrinktas 21 tyrimas, į kurios buvo įtraukta daugiau nei pusė milijono asmenų. Statistiškai apdorojus visų studijų rezultatus paaiškėjo, jog didelis svogūninių daržovių suvartojamas kiekis sumažina skrandžio vėžio riziką.

Mokslininkai išskirstė daržoves į atskiras grupes, bet ir analizuojant pavieniui kiekvienos svogūninės daržovės suvartojimą, sumažėjusi vėžio rizika išliko. Rizikos nesumažino tik žali svogūnų laiškai. Kiekis, kurį būtina suvartoti skrandžio vėžio rizikai sumažinti prasidėjo nuo 20 gramų svogūninių daržovių per dieną.

Antioksidantai ir aliejai

Gydytoja dietologė Žana Antonova „Vakarų Lietuvos medicinai“ sakė, kad svogūnai turi antioksidantų bei įvairių aliejų, kurie taip graužia mūsų akis. Būtent šios medžiagos ir turi savybių, pasižyminčių priešvėžiniu poveikiu. Gydytoja negalėjo tiksliai atsakyti, ar pakankamai valgant svogūninių daržovių sumažėja rizika susirgti skrandžio vėžiu, bet patvirtino, jog tam tikrų rūšių onkologiniams susirgimams kelias gerokai užkertamas. „Pagal sveikos mitybos piramidę per dieną žmogus turėtų apskritai suvalgyti apie pusę kilogramo daržovių, bet įvairių rūšių: lapinių, česnakinių, kopūstinių, ir skirtingų spalvų, – kalbėjo portalo konsultantė. – 20 g svogūnų per dieną – nei daug, nei mažai. Vidutinio dydžio svogūnas sveria nuo 70 iki 100g. O česnaką prieš valgant reiktų susmulkinti ir į patiekalą dėti truputį palaikius. Taip atsiskleidžia visos jo maistinės savybės.

Pasak dietologės, daugiausia vertingų savybių iš tiesų susikaupia svogūno galvoje, o ne laiškuose.

Kiek lietuviai suvartoja svogūninių daržovių, pašnekovė sakė neturinti tokių duomenų. Tačiau, anot jos, yra atlikti tyrimai, kurie byloja, jog mūsų tautiečiai apskritai daržovių valgo itin mažai. „Vietoj rekomenduojamo pusės kilogramo kai kurie suvalgo tik 100 g per dieną, o yra tokių, kurių dienos racionas nesiekia ir tiek“, – sakė Ž. Antonova.

vlmedicina.lt

Šaltinis:

Zhou Y et. al. Consumption of large amounts of Allium vegetables reduces risk of gastric cancer in a meta-analysis. Gastroenterology 141, 80-89 (2011)

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder