Žingsniai į vaikų globą

Žingsniai į vaikų globą

Klaipėdos ROTARY klubas "Karalienė Luizė" ėmėsi iniciatyvos skatinti visuomenę padėti tėvų globos netekusiems vaikams, augantiems institucijose, patekti į šeimas. ROTARY klubo narės mano, kad šį procesą sunkina visuomenėje įsitvirtinę mitai ir nepagrįstos baimės, o vaikus jau globojančios šeimos pasigenda ir visuomenės, ir valdžios supratimo bei paramos. [CITATA]

Rotarietės įsitikinusios, kad įsisenėjusias žaizdas turėtų padėti gydyti ir pati visuomenė. Todėl ROTARY klubas jungiasi prie LR Prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyvos "Už saugią Lietuvą", kuri kviečia bendromis pastangomis keisti Lietuvą.

Supratimas

Virginija Beliauskienė, klubo "Karalienė Luizė" prezidentė:

"Neseniai Klaipėdoje įvykusi konferencija "Vaikų globa: mitai ir realybė", kurią surengė klubas "Karalienė Luizė", suteikė daugiau informacijos, supratimo, kas yra globa, kuo ji skiriasi nuo įvaikinimo, kodėl ji stringa - tiek stereotipuose, tiek formaliose procedūrose. Mūsų visų laukia darbas keičiant įsisenėjusias nuostatas ir padedant globėjams jų nelengvoje, bet kilnioje misijoje."

Globa

ROTARY klubo "Karalienė Luizė" narė Enrika Mažeikienė, globojanti du paauglius berniukus:

"Pirmiausiai mūsų visuomenė turėtų žinoti, kuo skiriasi "globa" ir "įvaikinimas". Globojamas vaikas turi dvi šeimas - jam lieka pirmosios šeimos pavardė ir atitinkamos juridinės teisės. Globa puikiai tinka vyresnio amžiaus vaikams, kurie žino apie savo tėvus ir žino savo istoriją. Globėjų misija - tapti antra šeima vaikui, priimant tą faktą, kad jis turi ar turėjo kitą šeimą. Žiūrint į kitų šalių statistiką, šeimose globojama daug daugiau vaikų, nei jų įsivaikinama.

Antra - mūsų šalies miestų ir rajonų tarnybos tarpusavyje beveik nebendradarbiauja. Dirbama tik su "savo teritorija". Tai reiškia, kad jeigu viename Lietuvos gale yra tėvų globos netekęs vaikas, o potencialūs globėjai - kitame šalies gale, jie nėra supažindinami. Patys globėjai pagal dabar galiojančią tvarką iniciatyvos imtis negali. Reikia kalbėti apie paskatinimą globoti, tačiau nepamirškime, kad netgi tos šeimos, kurios jau yra priėmusios sprendimą ir jau yra pasirengusios tai daryti, ne visada suvedamos su vaikais."

Bendradarbiavimas turi vykti

Vita Šulskytė, Valstybės vaiko teisių ir įvaikinimo tarnybos direktorės pavaduotoja:

"Mūsų šalies miestų ir rajonų vaiko teisių apsaugos tarnybos turi bendradarbiauti tarpusavyje ieškodamos šeimos vaikui, netekusiam tėvų globos: tai daryti įpareigoja jų darbo nuostatai. Kiekvieną mėnesį yra sudaromi (atnaujinami) visos šalies vaikų, kuriuos galima įvaikinti / globoti sąrašai ir jie pateikiami visų šalies miestų ir rajonų skyriams. Gavę šį sąrašą, darbuotojai turi susisiekti su įvaikinimo / globos pasiūlymo laukiančiomis šeimomis (ar vienišais asmenimis) ir pateikti pasiūlymus. Jeigu tai nevyksta iš institucijos pusės, šeimos / asmenys patys turi teisę paprašyti būti supažindinti su kas mėnesį atnaujinama informacija apie globotinus vaikus."

Skaičiai

Gražina Aurylienė, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus vadovė:

"Šiais metais iš miesto Savivaldybės administruojamos teritorijos į globos namus pateko 36 vaikai. Iš viso dabar miesto vaikų globos namuose auga 116 vaikų, dauguma - 15-18 metų. Šiuo metu mieste yra 30 vaikų, vyresnių nei 10 metų amžiaus, kurie gali būti įvaikinti arba globojami. (Šie skaičiai apima tik Klaipėdos miesto administruojamą teritoriją; uostamiesčio globos namuose gyvena daugiau vaikų - ir iš kitų rajonų, jų skaičius čia neįtrauktas.) Girulių kūdikių namuose gyvena 25 vaikai, 12 iš jų galima įsivaikinti."

Požiūris

Julija ir Romanas Gaiduk, auginantys 5 vaikus, iš kurių tik vienas biologinis.

"Pirmiausiai visuomenė turėtų keisti savo netolerantišką požiūrį į globojamus vaikus kaip į "keliančius grėsmę" kitiems vaikams. Taip pat manau, kad valstybė globėjams turėtų suteikti galimybę pasiimti motinystės / tėvystės atostogas pirmaisiais vaiko globos metais, neatsižvelgiant į vaiko amžių. Vaiko adaptacijos laikas šeimoje - labai svarbus, reikalaujantis daugiau globėjų laiko ir dėmesio, taip pat ir paaugliams."

Informacinis rėmėjas dienraštis "Vakarų ekspresas"

KONTAKTAI

Jei norite paklausti arba pasidalinti savo patirtimi, įžvalgomis, rekomendacijomis vaikų globos tema,

rašykite elektroniniu paštu [email protected],
skambinkite tel. 861370337 (Jolanta Braukylienė, "Karalienė Luizė" narė).

Ypač kviečiame atsiliepti globėjus, galinčius pasidalinti sėkmės istorijomis, ir globotinius, užaugusius globėjų šeimose. 

[email protected]

Kuo skiriasi įvaikinimas nuo globos?

Įvaikinimo atveju vyksta teisinis procesas, kurio metu visos biologinių tėvų teisės ir pareigos yra perduodamos įtėvių šeimai. Vaikui panaikinamos tarpusavio asmeninės ir turtinės teisės ir pareigos su tėvais ir giminaičiais pagal kilmę, jos perduodamos įtėviams. Biologiniai vaiko tėvai nebeturi jokių teisių į vaiką. Bet kokia informacija, susijusi su įvaikintu vaiku, gali būti viešinama tik įtėviams leidus arba gavus teismo leidimą. Įvaikintam vaikui gali būti suteikta įtėvių pavardė, keičiamas vardas.

Įvaikinimas negali būti atšauktas ar panaikintas - tai yra pagrindinis įvaikinimo ir globos skirtumas.

Globa, pasikeitus aplinkybėms, dėl kurių ji buvo nustatyta, gali būti panaikinta.

Kuo skiriasi globa nuo svečiavimosi?

Svečiavimasis - tai susitikimai su vaiku savaitgaliais, švenčių dienomis, atostogų metu šeimos aplinkoje. Dėl leidimo laikinai svečiuotis turite kreiptis į Vaiko teisių apsaugos skyrių. Sąlygų patikrinimas atliekamas ne ilgiau kaip per 30 kalendorinių dienų nuo prašymo pateikimo. Jeigu nenurodote konkretaus vaiko, kurį norėtumėte pakviesti svečiuotis, globos namuose jums gali būti pasiūlytas vaikas iš sąrašo, pateikto Vaiko teisių apsaugos skyriaus.

Globa - tai vaiko priežiūra, auklėjimas ir ugdymas, kitų jam tinkamų dvasiškai ir fiziškai augti sąlygų sudarymas ir palaikymas, jo asmeninių, turtinių teisių bei teisėtų interesų gynimas ir atstovavimas jiems. Globoje dalyvauja ne tik globėjai bet ir biologinė šeima (tėvai ir vaiko giminaičiai), taip pat valstybės institucijos, susijusios su vaiko teisių apsauga.

Biologiniams tėvams išlieka teisė matytis su vaiku, jeigu tai neprieštarauja vaiko interesams.

Kuo skiriasi globa nuo rūpybos?

Esminio skirtumo tarp globėjo ir rūpintojo pareigų nėra. Jeigu vaikas vyresnis nei 14 metų, jam steigiama rūpyba ir skiriamas rūpintojas. Ši sąvoka siejama su vaiko dalyvavimu, priimant su juo susijusius sprendimus ar atstovaujant jo interesams; šiuo atveju vaikui tenka daugiau atsakomybės.

Norėčiau pasiimti auginti (globoti) vaiką iš vaikų namų. Nuo ko pradėti?

1. Pagal nustatytą tvarką žmonėms, norintiems tapti globėjais, reikia atitikti/įvykdyti keletą pagrindinių sąlygų, įskaitant dokumentų pateikimą (tarp jų - pažymos apie sveikatos būklę), mokymų programos (3 mėn.) baigimą ir kt. (Visi žingsniai išsamiai aprašyti tinklalapyje www.vaikoteises.lt)

Pirmas žingsnis - kreiptis į savo gyvenamosios vietos Vaiko teisių apsaugos skyrių. Ten bus suteikta visa informacija.

Man 60 metų. Ar yra amžiaus cenzas vaikui globoti?

Artimiems vaiko giminaičiams (seneliams, broliams ir seserims) nėra. Kitiems asmenims yra: riba - iki 65 metų amžiaus, jei norite laikinai globoti (rūpinti) jaunesnį kaip 10 metų vaiką.

Taip pat žinotina, kad globėjais (rūpintojais) gali būti skiriami ne jaunesni nei 21 metų amžiaus (išskyrus artimąjį vaiko giminaitį).

Aš išsiskyrusi, neturiu vyro. Ar globėjas turi būti susituokęs?

Ne, nebūtinai. Globoti gali ir vienišas asmuo.

Gyvenu nuomojamame bute. Ar globėjas privalo turėti nuosavą būstą?

Neprivalo turėti būsto, priklausančio jam nuosavybės teise. Svarbiausia, kad asmuo, norintis globoti (rūpinti) be tėvų globos paliktą vaiką, turėtų tinkamas sąlygas vaikui augti ir ugdytis.

Kokiais atvejais globoti neleidžiama?

Jeigu esate netinkamo amžiaus (žr. ankstesnį klausimą); jeigu esate teismo pripažinti neveiksniu arba ribotai veiksniu šioje srityje; jeigu jums buvo ar yra apribota tėvų valdžia; jeigu buvote nušalintas nuo globėjo (rūpintojo) pareigų dėl netinkamo elgesio; jeigu sergate ligomis, kurioms esant negalėtumėte globoti (rūpinti) vaiko; jeigu išvada dėl pasirengimo vaiko globai (rūpybai), kurią parengs atestuoti socialiniai darbuotojai, jūsų atžvilgiu yra neigiama.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder