Virtuali santuoka: žaidimas ar ateities tikrovė?

Virtuali santuoka: žaidimas ar ateities tikrovė?

15 minučių prie kompiuterio, ir tu - jau susituokęs žmogus. Jokių dokumentų, kursų sužadėtiniams, žiedų ar baltos suknelės - tik du žmonės su elektroninio pašto adresais ir pora prie kompiuterių tuo metu sėdinčių liudininkų. [CITATA] Tokią virtualią santuokos ceremoniją siūlo vienas interneto tinklalapis. Tiesa, jokių teisinių galių ši ceremonija neturi, tačiau retkarčiais pasigirsta kalbų, jog tikra ir teisėta virtuali santuoka būtų visai patogus sprendimas kai kuriems sužadėtiniams.

Nieko jau nebestebina tai, jog internete galime atlikti praktiškai viską - rasti informaciją, pirkti, parduoti, susimokėti už elektrą ar kitas paslaugas, susipažinti ar net įsimylėti ir atlikti dar gausybę kitokių dalykų. Kai kurie tinklalapiai siūlo šioje erdvėje net susituokti.

 

SKIRTUMAS. Jei būtų įgyvendinta virtualios santuokos idėja, sutuoktiniams nereikėtų klūpėti priešais altorių, užtektų prisėsti prie kompiuterio.

Svetainė www.wedding-online.org susituokti siūlo bet kuriems pageidaujantiems. Tam bent trumpam reikės prisėsti prie kompiuterio su interneto ryšiu, užpildyti prašymo susituokti formą, kurioje reikalaujama tik jūsų ir būsimo sutuoktinio vardo, pavardės ir elektroninio pašto adreso. Vėliau galėsite pasirinkti ir virtualius liudininkus. Keletas paspaudimų ant nuorodos, nuolankūs "taip" atsakinėjant į tokius klausimus, kaip "ar pasižadi begaliniame virtualios santuokos tinkle Jį visą gyvenimą mylėti ir gerbti?", "ar Tu imi Jį į virtualiai teisėtus vyrus ir prisieki visada būti Jam ištikima, net jei interneto ryšys nutrūktų ar virusai užpultų ir kietasis diskas sugestų?", ir "vualia!" - santuoka užfiksuota.

"Pagaliau išmušė ši valanda ir ceremonija atėjo į pabaigą! Sveikiname su šiuo nepaprastu virtualaus pasaulio įvykiu! X ir Y yra skelbiami virtualiais sutuoktiniais! Tegul niekas nesugadina ir nenutraukia Jūsų interneto bei meilės ryšių. Laimės ir begalinės meilės Jums. Ką internetas sujungė, joks žmogus teneišskiria! Lauksime Jūsų atnaujinant įžadus!" - virtualią santuoką patvirtina tinklalapis ir dar pasiūlo liudininkams pakelti taurę už jaunavedžius.

NESIKEIČIA. Pasak Klaipėdos civilinės metrikacijos skyriaus specialistų, nei virtualus pasaulis, nei emigracija požiūrio į santuoką nekeičia - norinčiųjų tuoktis nei mažėja, nei daugėja.

 

Viskas. Ceremonija baigta. Paspaudę ant nuorodos dar galite atsispausdinti jūsų ką tik įvykusią santuoką patvirtinantį liudijimą. Už virtualią ceremoniją neprašoma nė cento. Na nebent, geranoriškai, kaip ir tuokiantis bažnyčioje, paaukoti, mat ši iniciatyva esą yra nekomercinė.


Beje, virtualiai susituokti šiame tinklalapyje gali bet kas. Niekas nedraudžia virtualios santuokos pareiškimus užpildyti ir tos pačios lyties atstovams.

Galėtų būti ir teisėta

Nors tokia virtuali santuoka ir yra tik žaidimas, ne kartą yra pasigirdę svarstymų, jog santuoką internetu reikėtų įteisinti. Esą yra tam tikra kategorija žmonių, kurie mielai susituoktų per kompiuterį, mat kitokios galimybės tiesiog neturi.

LIUDIJIMAS. Po virtualių vestuvių galite atsispausdinti jūsų ką tik įvykusią santuoką patvirtinantį liudijimą.

 

Kalbama, neva virtuali santuoka pagelbėtų tiems, kurie yra toli vienas kito. Pavyzdžiui, jei moteris laukiasi kūdikio, o vyras iki jo gimimo nespėja grįžti iš reiso jūroje, tokiu atveju pagelbėtų virtuali santuoka, kurios ceremonijoje būtų galima sudalyvauti per atstumą. Galbūt virtualiai susituokti norėtų ir skirtingose pasaulio vietose gyvenanti pora.

Žinoma, tikra ir teisėta santuoka greičiausiai neatrodytų kaip žaidimas, kurį žaisti tereikia vardo ir elektroninio pašto. Tačiau įtvirtinti tokios santuokos teisėtumą nebūtų sunku. Juk kasdien internetu patvirtiname savo tapatybę ir atliekame svarbias operacijas - pavyzdžiui, naudojamės internetine bankininkyste ar pildome "Sodros" dokumentus.

Vestuvės turi būti tikros

Klaipėdos civilinės metrikacijos skyriaus vedėjo pavaduotoja Zita Dapšienė, išgirdusi klausimą apie virtualią santuoką, nustebo: "Pirmą kartą apie tokią girdžiu. Jei tokia ir yra - tai nieko daugiau, kaip žaidimas. O jei kas nori - tegul žaidžia, juk neuždrausi."

Specialistė teigia jokiais būdais nelaikanti internetinės santuokos nei įsipareigojimu, nei jausmų patikrinimu. Jos manymu, ji gal labiau priimtina įvairiausių naujovių prisigalvojantiems paaugliams, tačiau ir tai gali būti kenksminga.

"Čia kaip su kompiuteriniais žaidimais. Vaikai žaidžia įvairius žaidimus, kur reikia vairuoti tariamus automobilius, o vėliau tikrovėje sėdę prie vairo įsivaizduoja, kad jau yra visažiniai. Dažniausiai iš tokios patirties išeina šnipštas, o blogiausiu atveju - avarija. Taip ir su virtualia santuoka. Jei žaidi šeimą prie kompiuterio, nereiškia, kad tai pavyks ir realiame gyvenime. Tai tik pokštas, ir kiekvienas pokštauja kaip moka", - sakė Z. Dapšienė.

Moteris teigė nepritarianti ir realiai bei teisėtai santuokai internetu. Jos manymu, santykiai turi būti realūs ir apgalvoti. Nematydamas žmogaus, nebendraudamas su juo tiesiogiai negali žengti tokio svarbaus žingsnio.

Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjo pavaduotoja sakė, jog virtualiai santuokai nepritartų net ir tokiu atveju, jei pora prieš tai būtų bendravusi ar net planavusi šeimą: "Juk net mūsų skyriuje, kur dirbame su realiais žmonėmis ir realiais dokumentais, porai duodame vieną mėnesį pasiruošti, per kurį jie gali net apsigalvoti. O tokių atvejų pasitaiko, ir ne taip jau retai. Poros atsiima pareiškimus, vestuves atideda arba iš viso nustoja jas planuoti. O bažnyčioje savo pasiryžimą reikia tikrintis net 3 mėnesius, lankyti šeimos kursus. Šitie dalykai ne veltui sugalvoti."

Z. Dapšienės teigimu, nei virtualus pasaulis, nei aktyvi emigracija požiūrio į santuoką nekeičia: "Santuokos pas mus sudaromos nuolat ir kokio nors žymaus jų padaugėjimo ar sumažėjimo nepastebime. Tai cikliškas kartų dalykas. Vis užauga nauji apsisprendę žmonės, kurie anksčiau ar vėliau ryžtasi šiam žingsniui, nepaisant visų šiuolaikinių madų - gyventi kartu susidėjus, išbandyti vienas kitą ir panašiai."

"Įmanomos tik virtualios sužadėtuvės, bet ne vestuvės"

Sandra VALANTIEJIENĖ, vestuvių planuotoja


Virtualios vestuvės nėra oficialios ir įteisintos, todėl negali būti tikros. Tačiau tikros gali būti sužadėtuvės. Šiuolaikinės technologijos leidžia viską padaryti labai išradingai. Pavyzdžiui, su programos "Skype" pagalba. Jei būsimieji sužadėtiniai yra toli vienas nuo kito, gali bendrauti per šią programą, o kaip tik tuo metu į merginos duris pasibeldžia kurjeris - atneša glėbį gėlių ar tortą, kuriame paslėptas žiedas. Įmanomi įvairūs variantai. Galima elektroniniu paštu atsiųsti merginai įvairias nuorodas, kurios galų gale nuvestų, pavyzdžiui, prie jūros, kur jau laukia šventinis stalas, kompiuteris ir kitame laido gale laukiantis pasipiršti pasiryžęs būsimasis jaunikis. Juk dabar itin populiari 3D technologija, gal ir su ja būtų gali kažką sugalvoti, kad viskas atrodytų dar tikroviškiau. Tokių sužadėtuvių dar nėra tekę organizuoti, tačiau jei reikėtų, tai daryčiau su mielu noru. Juk tai daug originaliau nei paprastas priklaupimas ant kelio. Be to, virtualiai galima atšvęsti ir draugystės ar santuokos metines, jei sutuoktiniai yra toli vienas nuo kito. O galvoti apie virtualių vestuvių įteisinimą, manau, nėra tikslo. Net jei tokia santuoka ir galėtų būti oficialiai įgyvendinta, nemanau, kad būtų didelė paklausa. Juk du žmonės, ypač moteris, nori tikrumo - pajusti prisilietimus, bučinį, matyti akis, užmauti žiedą ir panašiai. Jau geriau tokiu atveju, jei esate toli vienas nuo kito ir prispyrė reikalas ar noras tuoktis, susitikite pusiaukelėje. Juk keliauti šiais laikais visiškai nesudėtinga. Virtualią santuoką labiau pavadinčiau cirku ir nemanau, kad tai kada nors turėtų būti įgyvendinta.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder