Viktoras Pranckietis: Lietuva visada aiškiai pasisakė už lyčių lygybę

Viktoras Pranckietis: Lietuva visada aiškiai pasisakė už lyčių lygybę

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, atidarydamas Seime prasidedantį kasmetinį pasaulinį 2018 m. Moterų politikos lyderių suvažiavimą, linkėjo, kad Lietuvos ir kitų šalių geroji patirtis, įgyta įgyvendinant lygias galimybes moterims ir vyrams, būtų perduota toms šalims, kuriose dar ryškūs socialiniai kontrastai tarp vyrų ir moterų.

„Linkiu, kad šioje konferencijoje diskusijų metu rasti sprendimai padėtų užtikrinti saugią visuomenę, kur nereikėtų kalbėti apie lyčių diskriminaciją ir nelygybę“, - sakė V. Pranckietis. 

Jis pažymėjo, kad Lietuva visada aiškiai pasisakė už lyčių lygybę ir galimybes. 

Šiais metais Lietuva švenčia Valstybės atkūrimo 100-metį. Kartu tai ir balsavimo teisės suteikimo moterims 100-metis. „Itin reikšminga tai, kad pirmajam Steigiamojo Seimo posėdžiui 1920 m. taip pat pirmininkavo moteris - žymi Lietuvos visuomenės veikėja, rašytoja Gabrielė Petkevičaitė-Bitė“, - sakė V. Pranckietis. 

Jis kalbėjo apie tai, kad 1990 m. atkūrus Lietuvos nepriklausomybę moterų vaidmuo politikoje stiprėjo, moterų parlamentarių skaičius nuosekliai augo. Pirmoji Lietuvos ministrė pirmininkė buvo moteris - Kazimira Prunskienė. Dvi ankstesnes kadencijas Seimui vadovavo moterys, o nuo 2009 m. šalies prezidentė yra Dalia Grybauskaitė.

„O kaip gražų pavyzdį pasakysiu, kad praėjusiais metais dvi Seimo narės tapo mamomis ir sėkmingai toliau tęsia politinę karjerą“, - sakė V. Pranckietis. 

Parlamento vadovas teigė esąs tikras, kad abiejų lyčių įtraukimas į sprendimų priėmimą - papildanti demokratijos sąlyga, moterys parlamentuose be kitų klausimų padėtų spręsti dėl lyčių stereotipų atsiradusias problemas. 

„Mokslininkų teigimu, šalyse, kuriose daug dėmesio skiriama lyčių lygybei užtikrinti, priimami įstatymai labiau subalansuoti, skiriamas didesnis dėmesys socialiniams klausimams. Štai sociologiniai tyrimai rodo, kad į sprendimų priėmimą įsitraukus daugiau moterų, mažėja socialinė atskirtis, korupcija, taip pat išryškėja aktyvesnis moterų įsitraukimas į darbo rinką. Išskirtinį dėmesį moterys skiria ir šeimos stiprinimo politikai, vaikų gerovės užtikrinimui“, - sakė V. Pranckietis. 

Jis pažymėjo, kad Lietuvos nacionalinėje teisėje nėra net klausimo apie galimą lyčių diskriminaciją. „Darbo kodeksas, socialinių paslaugų prieinamumas, švietimo sistema - reglamentacijoje pasisakoma apie lygias žmogaus teises, nepriklausomai nuo lyties. Vis dėlto, praktikoje atliktos analizės rodo, kad egzistuoja ekonominė nelygybė. Turime aiškiai apibrėžti priežastis ir siekti, kad skirtumo tarp vyrų ir moterų uždarbio neliktų. Visi esame lygūs prieš visus, pirmiausia - vieni prieš kitus“, - teigė V. Pranckietis. 

Ketvirtadienį Vilniuje Seimo rūmuose prasidėjo kasmetinis pasaulinis 2018 m. Moterų politikos lyderių suvažiavimas.

Į renginį pakviestos esamos ir buvusios valstybių, vyriausybių vadovės, ministrės, parlamentarės, merės, nevyriausybinių organizacijų ir žiniasklaidos atstovės. 

2018 m. Moterų politikos lyderių suvažiavimą globoja prezidentė D. Grybauskaitė. Renginys organizuojamas bendradarbiaujant su Pasaulio moterų lyderių taryba. 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder