Vieniems - skyrybos, kitiems - nemenkas uždarbis

Vieniems - skyrybos, kitiems - nemenkas uždarbis

"Mūsų pasaulio rekordas - skyrybos per tris dienas... padedame ne tik išsiskirti, bet ir surasti naują patikimą partnerį", - šitaip klientus viliojasi skyrybomis užsiimančios firmos, nors dažnai tai tėra reklaminiai šūkiai, su realybe neturintys nieko bendro. Teisininkai perspėja žmones nesusivilioti tokiais pigiais triukais, nes ir taikiai skiriantis prireiks 2 mėnesių. Tačiau užsidirbti iš svetimo skausmo siekiantys verslininkai klientų sako nestokojantys.

Statistikos departamento duomenimis, skyrybų Lietuvoje skaičius ne itin kinta nuo 1994-ųjų. Kasmet mūsų šalyje išsiskiria apie 10-11 tūkst. šeimų. Tik 2009 m. išsiskyrė per 9 tūkst. šeimų. Galima tik spėlioti, ar taip atsitiko dėl to, kad 2008-ųjų pabaigoje užklupusi krizė privertė žmones susilaikyti nuo šio kartais finansiškai gana skausmingo žingsnio.

Kiek šiuo metu gali kainuoti skyrybos? "Beveik nieko arba net keliasdešimt tūkstančių", - įvardija teisininkai. Galutinę sumą dažniausiai lemia tik pačios poros geranoriškumas vienas kito atžvilgiu ir užgyventas turtas. Tačiau kainą gali nulemti ir naivus tikėjimas reklama.

Reklamuoja skyrybas?

Klaipėdietė Milda, radusi pašto dėžutėje vienos skyrybų paslaugas teikiančios įmonės skrajutę, kuri atviru tekstu skatina žmones nedelsti ir skirtis, o jie padėsiantys įgyvendinti šį sumanymą, kiek nustebo.

"Suprantu, kad tai yra jų duona. Tačiau kai pastaruoju metu aukščiausia valdžia labai iškelia šeimos sąvoką - tokių firmų rėkianti reklama, skatinanti skyrybas ir visapusę pagalbą, atrodo keistai. Dar keisčiau tai, kam iš viso tokių įmonių reikia. Kai aš pati skyriausi prieš 13 metų, su vyru nuėjome į Klaipėdos civilinės metrikacijos skyrių, užpildėme prašymą ir netrukus buvome išskirti. Net nepamenu, ar reikėjo mokėti nors litą. Tiesa, mes tuomet neturėjome nei turto, nei vaikų", - pasakojo Milda.

Prieš 12 metų išsiskyręs Mindaugas taip pat stebisi, kad skiriantis gali prireikti pagalbos iš šono. Nors jiedu su žmona turėjo du vaikus ir užgyvento turto, teismas juos išskyrė per 2 savaites ir tai esą kainavo tik 100 litų.

"Žinoma, mudu dėl nieko nesiginčijome. Visą turtą palikau žmonai, jokių ginčų nekilo ir dėl to, su kuriuo iš mūsų gyvens vaikai", - prisimena Mindaugas.

"Teko pasinaudoti tokių firmų paslaugomis. Jose nė vieno advokato - tik studentai, kurie ima tūkstantį litų už dokumentų sutvarkymą, nors pora skiriasi abipusiu sutarimu. Jie tik šablone pakeičia pavardes, ir už tai tokie mokesčiai? Kai mes teisme skyrėmės, ieškinyje net buvo įrašyta visai man nepažįstamo vyro pavardė... Visiška nekompetencija. Žmonės, išsiskirti galite ir patys nemokamai", - protina visus internete Danutė.

Reikia teisinio išprusimo?

Skyrybų dokumentus padedančių tvarkyti firmų atstovai tikina, kad dabar norint išsiskirti esą reikia pačiam turėti teisininko išsilavinimą, neva kitaip pačiam sutvarkyti visus formalumus neįmanoma.

"Taip, anksčiau išsiskirti buvo daug paprasčiau. Ypač tuomet, kai neturint vaikų galėdavo išskirti ir Civilinės metrikacijos skyrius. Dabar visos skyrybos vyksta teismuose. Be to, pasikeitė laikmetis - dabar daugelis žmonių turi įvairių kreditinių įsipareigojimų. Tas prieš keletą metų buvęs paskolų dalijimo į kairę ir į dešinę bumas dabar daugeliui porų itin apsunkina skyrybų procesus", - pastebėjo vienos skyrybų paslaugas teikiančios įmonės vadovė, teisininkė Kristina Bertušaitienė.

Dar kitas aspektas, pasak jos, kodėl rinkoje yra nemažai firmų, siūlančių pagalbą skiriantis, - didėjanti emigracija.

"Pastebime tendenciją, kad vis daugėja besiskiriančių šeimų, kurių vienas ar abu gyvena užsienyje. Kadangi galime sutvarkyti visus dokumentus bendraudami internetu, norint išsiskirti žmonėms nebūtina grįžti į Lietuvą. Suprantama, kad tai yra patogu, nepaisant tokių skyrybų kainos", - pasakojo K. Bertušaitienė.

Teisininkė negalėjo pasakyti, kokio amžiaus norinčių skirtis klientų daugiausiai sulaukia - esą būna ir labai jaunų, ir pensininkų, tačiau pastebėjo tendenciją, kad skyrybų padaugėja vasarą.

"Žmonės atostogauja, tad randa daugiau laisvo laiko kad ir nemalonioms procedūroms", - svarstė pokalbininkė.


Brangu - nebūtinai geriausia

Tuo metu kai kurie advokatai siūlo žmonėms labai atsargiai vertinti rinkodarines įvairių firmų viliones. Esą jei rašoma, kad išskirti gali net per tris dienas, tai yra akivaizdus melas siekiant prisivilioti klientą.

"Kad ir kaip besisuktum, be dviejų mėnesių neišsiskirsi. Jei ir skiriamasi taikiu susitarimu, teismas tik per mėnesį nusprendžia, ar visi dokumentai tinkami, o dar mėnesio reikia laukti, kol įsiteisės sprendimas. Ir dar žmonėms reikėtų atsiminti, kad tokios firmos, kurios vilioja klientus pigiais triukais, taip daro tik dėl to, kad neturi klientų. Matyt, ir profesinių sugebėjimų", - pasakojo viena advokato padėjėja, nepanorusi skelbti savo pavardės.

Ji patikino, kad yra nemažai firmų, kurios tik siekia sau naudos ir, deja, dažnai nesuteikia profesionalios pagalbos. Pavyzdžiui, internetu siūlomi skyrybų šablonai, "pusfabrikačiai", kurie kainuoja per 100 litų, esą yra tik pinigų išmetimas į balą, nes patys žmonės vis tiek jų nesugeba užpildyti ir turi papildomai ieškoti teisininko pagalbos bei vėl mokėti pinigus.

"Buvo atėjęs vienas klientas iš tokios firmos ir pasakojo, jog ten jo prašė pristatyti buitines namų nuotraukas - tos kontoros darbuotojai taip imitavo sudėtingą procedūrą, kad tik galėtų išsireikalauti kuo daugiau pinigų", - pasakojo advokato padėjėja.

Pasak jos, ne visuomet reikalingi patys profesionaliausi ir pačių didžiausių įkainių prašantys advokatai. Esą jiems visai nesvarbu, kokia tai byla - tiesiog imama kaina už vieną valandą, kuri gali kainuoti nuo 60 iki 3 tūkst. litų. O skyrybų metu esą pakanka, kad teisininkas specializuotųsi tokiuose procesuose.

"Žmonės, kurie kreipiasi į tokias abejotinas firmas, matyt, neturi kur pinigų dėti. Jie naudojasi tuo, kad advokatams yra uždrausta reklamuotis, todėl rinkodaros priemonėmis siekia prisivilioti klientus, nors tokių firmų atstovai negali klientų atstovauti teisme. Taigi mechanizmas yra toks - jie prisivilioja žmones, pasiima iš jų dokumentus, tuomet susiranda advokatą ir pasiima mokestį už tarpininkavimą", - pasakojo uostamiesčio advokatas, taip pat nenorintis viešumo.

Kaina priklauso nuo pačių

Kiek šiuo metu gali kainuoti skyrybos? Teisininkai pabrėžia, kad tai labiausiai priklauso nuo pačių interesantų. Esą jei jiedu draugiškai susitaria ir nekyla jokių ginčų nei dėl turto, nei dėl vaikų, nei dėl įsiskolinimų, kaina gali būti nedidelė. O jei šeima neturi nei turto, nei vaikų - gali pakakti ir keliasdešimt litų pažymoms iš Registrų centro ir "Regitros".

Nemažai teisininkų dabar praktikuoja bendravimą su besiskiriančiais klientais internetu, tuomet esą ir įkainiai taikomi kur kas mažesni.

"Taip yra todėl, kad susitaupo laikas ir advokatas nepatiria neigiamų emocijų bendraudamas su psichologiškai palūžusiu klientu akis į akį. Internetu gauni tik sausus faktus, todėl darbas vyksta greičiau", - tokio bendravimo pranašumus įvardijo teisininkai.

Tačiau esą gali nutikti ir taip, kad ši nemaloni procedūra gali atsieiti ir keliasdešimt tūkstančių. Visgi, pasak advokatų, kad šitaip nutiktų turi skirtis milijonieriai, turintys labai daug turto, mat teismui mokamas 3 proc. žyminis mokestis nuo turto vertės. Be to, tokiu atveju žmonės turi samdyti pačius brangiausius advokatus.

"Vakarų ekspresui" vieno žymaus ir turtingo Lietuvos verslininko žmona (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) yra pasakojusi, jog su juo nepavyksta išsiskirti jau beveik dešimtmetį.

Faktai

Besidomintiems Rytų kultūromis turbūt žinoma, jog čia vyrai gali išsiskirti su žmona paprasčiausiai išėję į gatvę (kad būtų liudininkų), pasakę tris kartus "talak" ("skyrybos") ir tris kartus suploję delnais. Tuo metu Saudo Arabijos sostinės Rijado gyventojas Abdulazizas Goldšteinas parašė minėtą žodį tris kartus "Twitter" pranešime, adresuotame savo žmonai. Taip originaliai jis nusprendė išsiskirti, nes jo telefono sąskaitoje buvo pasibaigę pinigai ir vyras negalėjo nei paskambinti, nei parašyti SMS žinutės, juo labiau pasakyti gyvai, kadangi buvo išvykoje. Po to vyro draugai patarė "herojui" kreiptis į tarptautinį Gineso rekordų knygos komitetą. Taip padarius jis buvo oficialiai patvirtintas pirmuoju žmogumi, skyryboms su žmona pasinaudojusiu mikrotinklaraščių tinklu "Twitter".
Tuo metu vienas Indijos kelionių organizatorius siūlo vietoj apsilankymo pas advokatą pasirinkti bendras atostogas drauge su porų konsultantu. Kelionių agentūra, įsikūrusi Mumbajuje, siūlo kelionių paketus, esą padėsiančius sutuoktiniams susigrąžinti išblėsusią meilę. "Tai tiesiog mėginimas sutaikyti poras, sulaikyti jas prieš lemiamą sprendimą", - tvirtina kompanijos vadovas Vijesh Thakker.

PERSPĖJA. Kai kurie advokatai siūlo žmonėms labai atsargiai vertinti rinkodarines įvairių skyrybų firmų viliones. Kazimiero LINKEVIČIAUS ("Respublikos" archyvo) nuotr.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder