Vasara atėjo: kur ilsėsis vaikai?

Vasara atėjo: kur ilsėsis vaikai?

Mokslo metai baigėsi. Tūkstančiai vaikų pabirs gaudyti vasaros akimirkų, o tų akimirkų spalvos priklauso nuo tėvų piniginės ir nuo jų požiūrio. Kas namuose lauks tėvų vasaros atostogų ir pramogaus kartu su jais, kas ilsėsis pas senelius kaime. Kai kuriems nusišypsos laimė praleisti savaitę kitą vasaros stovyklose. Didžioji dauguma turės tenkintis dienos stovyklomis, o kai kurių vasara taip ir prabėgs savo miestelio gatvėse.

Stovyklos konkurentas - kompiuteris

Regis, neįtikėtina, bet geriausios sąlygos vaikams pailsėti vasaros stovyklose yra nedidelėse savivaldybėse. Viena mažiausių savivaldybių Kalvarijos prie pat turi vaikų poilsio stovyklą „Gintaro poilsiavietė“, tik ilsėtis čia vaikus tenka varu varyti. Poilsiavietė šiemet priims 3 pamainas po 160 vaikų, bet kol kas visose laisvų vietų sočiai. Poilsiavietė dalyvauja neformalaus švietimo projekte TAPK („Tobulėk. Auk. Pažink. Kurk“), kuris remiamas Europos Sąjungos, tad 10 dienų kelialapio kaina kiekvienam vaikui nuo 650 litų (188 eurų) sumažėja iki 450 litų (133 eurų). Už tokią sumą stovykloje prie jaukaus ežero šiemet gali pailsėti 401 vaikas. Stovyklauti panorusiems emigrantų vaikams daroma 50 proc. nuolaida. Už 325 litus (94 eurus) pramogauti čia suteikta galimybė 13 užsienyje gyvenančių lietuvių vaikų. Socialiai remtinų šeimų vaikams, kurių stovykla šiemet turi galimybę pakviesti 36, mokėti nereikia nieko. Kalvarijos savivaldybė šiemet savo vaikams nutarė padengti net 75 proc. kelialapio kainos, po Europos fondo paramos. 10 dienų poilsio kalvarijiečiams kainavo 54 eurus. Tokia nuolaida galėjo pasinaudoti 30 moksleivių, o norinčiųjų atsirado tik 18. „Mes jų negalime varu atitempti, jeigu nenori. Kalbinau tėvus pati. Teisinasi, vaikai nenori, berniukai per dienas iš kompiuterio neišlenda. Vaikų, kurie užsirašė poilsiauti stovykloje, amžius - 8-12 metų“,- sakė Kalvarijos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Danutė Lisauskienė. Išleisti vaikus į toliau nuo namų esančias stovyklas vargu ar pajėgtų patys tėvai. Viena, kelialapiai brangesni, o kita, kainuoja vaikų nuvežimas, parvežimas, lankymas. „12 kalvarijiečių moksleivių dalyvaus šaulių stovykloje. Ir kitiems užsiėmimų netrūks, kad tik noro būtų. Liepą ir rugpjūtį sporto centras rengia gatvių futbolo turnyrus, kultūros centras - diskotekas. Ar diskotekos tęsis visą vasarą, priklauso nuo pačių dalyvių elgesio“, - sakė D.Lisauskienė. Pasak jos, nemažai tėvų atostogauja kartu su vaikais, net užsienyje, bet yra ir tokių, kuriems vaikų poilsis apskritai nerūpi.

Traukia jūra ir vardas

Vienoje iš keturių Baltijos pajūryje veikiančių vaikų poilsio stovyklų „Žilvitis“ laisvų vietų visose keturiose stovyklavimo pamainose neliko nuo gegužės pradžios. Stovyklos direktorius Bronius Kalvaitis sakė, kad registracija į atsilaisvinusias vietas dar vyksta. Vienam kitam šioje loterijoje pasiseka. 10 dienų poilsis „Žilvityje“ kainuoja 528 litus (153 eurus). Ši stovykla taip pat dalyvauja Europos remiamo fondo TOKS programoje, bet nuolaidų gauna mažiau nei toliau nuo jūros esančios stovyklos. Per TAPK projektą kelialapio kaina 30 proc. (iki 131 euro) sumažės maždaug penktadaliui stovyklautojų. Stovykla nieko nekainuos 20 vaikų iš socialiai remtinų šeimų, perpus kelialapių kaina bus mažesnė emigrantų vaikams. Jų „Žilvytyje“ ilsėtis pareiškė norą 11. Pasak B.Kalvaičio, kai kurie Amerikoje, Briuselyje, Londone, net Kinijoje dirbantys lietuviai nesupranta, kodėl jiems ta nuolaida, bet naudojasi. Dalį kelialapių už visą kainą savo darbuotojų vaikams išperka didžiosios verslo bendrovės, tokios kaip „Achema“.

„Žilvičio“ vadovas sako, kad daugiausia stovyklautojų atvažiuoja iš sostinės, kai kurie buvusių stovyklautojų vaikai. Poilsiautojus traukia jūra. Vadovas pripažįsta, kad daugiau nei prieš 40 metų įkurtai stovyklai reikia renovacijos, bet nėra iš ko atsinaujinti.

Pinigų yra, reikia noro

„Pagal projektą TAPK, finansuojamą iš Europos Sąjungos Socialinio fondo, šiemet su nuolaidomis vaikų vasaros poilsio stovyklose pailsėti galės apie 3-4 tūkst. moksleivių. Maždaug dešimtadalis jų - iš socialiai remtinų šeimų, jiems kelialapiai nekainuos nieko. 50 proc. kelialapio kainos padengiama užsienyje gyvenančių lietuvių vaikams. Tokių vaikų pernai buvo 130, jų kasmet daugėja“, - tvirtino projekto koordinatorė Žana Orlova. Pasak jos, parama teikiama ne vaikams ir jų tėvams asmeniškai, o stovyklų organizatoriams. Stovyklos teikia paraiškas, dalyvauja konkurse, o projekto administratoriai viešųjų pirkimų nustatyta tvarka perka paslaugas. Šiemet vaikų vasaros poilsiui iš šio fondo skirta apie 1 mln. litų (290 tūkst. eurų).

Maždaug tokią pat sumą, 1 mln. litų, vaikų vasaros poilsiui skiria savivaldybės. Kaip sakė Švietimo ministerijos Neformalaus švietimo skyriaus vyresnioji specialistė Aušra Birietienė, beveik visa savivaldybių parama tenka dienos, kūrybinių, sportinių stovyklų organizavimui. Savivaldybių prioritetas - pagalba socialiai remtinoms, socialinės rizikos, policijos įskaitoje esančių paauglių šeimoms. Anot A.Birietienės, šią vasarą iš savivaldybių fondo veiks daugiau nei 800 stovyklų, o jose dalyvaus apie 30 tūkst. vaikų. „Dar 400 vaikų pailsės Krašto apsaugos ministerijos finansuojamose stovyklose. Ministerija tam numačiusi skirti 200 tūkst. eurų. Pirmenybė teikiama jaunųjų šaulių organizacijos nariams, bet atsiras vietų ir kitiems“, - sakė ministerijos atstovė. A.Birietienė pripažino, kad savivaldybės finansuojama veikla mažiau paliečia kaimo vaikus, bet kaimuose dideles galimybes turi bendruomenės. Jos gali apeliuoti į įvairius fondus ir Socialinės apsaugos ministerijos programas. Pasak A.Birietienės, galimybės visiems, kurie nori, yra didelės, bet ne visi jų ieško. Trūksta tėvų iniciatyvos.

Šeimyna nesiskiria ir per atostogas

Barzdų kaimo (Šakių r. sav.) bendruomenės vadovė, vienos didžiausių Šakių r. šeimynos mama Ilona Leleivienė teigia specialių programų kaimo vaikų vasarai nerengianti. „Jeigu ką bendruomenė daro, vaikai būna pirmieji pagalbininkai. Jie ir dainuoja, ir padeda. Mes taip dirbame. Turiu pasakyti, kad mažėjant gyventojų kaime labai sumažėjo ir vaikų. Jie vasarą daugiausia poilsiauja kartu su tėvais. Apskritai esu tos nuomonės, kad per atostogas vaikai turi nors keletą dienų ištrūkti iš savo aplinkos, kad pasikrautų įspūdžių“, - sako Ilona. 10 svetimų vaikų, iš kurių 8 nepilnamečiai, auginanti Leleivų šeima, vaikus leidžia ne į vasaros stovyklas, o vasarą keliauja per Lietuvą. „Turime prie automobilio prikabinamą namelį ant ratų ir visi riedame. Tai mūsų šeimos tradicija. Vežamės palapines. Maždaug 2 savaitėms kur nors išvažiuojame, visa Lietuva išmaišyta, o šiemet esame suplanavę aplankyti Anykščių kraštą. Įsikursime Labanoro girioje, ant giminaičių sklypo prie ežero“, - džiaugėsi Ilona. Gėlynus ir namus šeimyna paliekanti kaimynams prižiūrėti, o vienintelį savo augintinį šuniuką pasiima drauge.

Stovyklą organizuoja mamos

Kad daug kas priklauso nuo pačių tėvų, įsitikinusi ir daugiavaikių šeimų asociacijos „Mes“ įkūrėja vilnietė Jurgita Pocienė. Per neilgą gyvavimo laiką ne vieną socialinį projektą organizavusi asociacija šiemet pirmą kartą organizuoja vasaros poilsio stovyklą 7-12 metų vaikams. Stovyklai patalpas savo poilsio bazėje prie Navos ežero, netoli Aukštadvario, suteikė VGTU. Stovykla vadinsis „Svajonių stovykla“. Anot J.Pocienės, stovyklautojų laukia ne šiaip sau gulėjimas prie ežero, bet įdomus laisvalaikis, sportinės programos. Per dvi pamainas stovykloje galės pailsėti daugiau nei 70 vaikų, daugiausia iš sostinės. Mamos ketina išsiversti be samdytų darbuotojų. Pačios savanoriaus - dirbs auklėtojomis, tvarkytojomis, kad sąnaudos būtų mažesnės. Jeigu šeima socialiai remtina, numatomos nuolaidos.

Kaip sakė J.Pocienė, stovykla susidomėjo ne socialiai remtinos, o daugiausia tos šeimos, kurios laviruoja ant ribos - tarp tų, kurie remiami, ir tų, kurių pragyvenimas kiek aukščiau minimumo.

Parengta pagal savaitraščio „Respublika“ priedą „Gyvenimas“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder