Vaikas internete - kalti tėvai?

Vaikas internete - kalti tėvai?

Nieko nebestebina jaunimo bendravimas interneto pažinčių svetainėse bei socialiniuose tinkluose. Tačiau kaip reaguotumėte, jei tai darytų vos į mokyklą pradėjusi eiti jūsų atžala?

Virtualus bendravimas gali ne tik prišaukti iškrypėlius, nusikaltėlius ar bendraamžius, siekiančius apšmeižti, pasityčioti ar kitaip išnaudoti jūsų vaiką, tačiau taip pat kelia pavojų jo raštingumui ir yra signalas, jog jūsų atžala patiria bendravimo stygių šeimoje.

Duomenis galima išgalvoti

Nors dalis interneto portalų ar socialinių tinklų skelbia griežtas taisykles ir užsiregistruoti leidžia vaikams "tik" nuo 13 ar 14 metų (One.lt, "Facebook"), kai kur tik pilnamečiams (Draugas.lt), būtina atsižvelgti į tikimybę, jog internete gausu asmenų, susikūrusių netikras tapatybes. Internetinės pažinčių svetainės "Pazintys.lt" administracija nepilnamečiams registruotis leidžia tik gavus tėvų sutikimą, tačiau duomenys gali būti ir išgalvoti.

Internetinių pažinčių svetainių blogybė dar ir ta, jog pateikus savo duomenis jais gali pasinaudoti blogų ketinimų turintys asmenys. Tai įspėja ir "Draugas.lt": "Įkeldamas savo asmeninę informaciją bei duomenis į svetaines, lankytojas patvirtina, kad supranta, jog ši informacija gali tapti prieinama tretiesiems asmenims, bei prisiima visą su galimu privatumo pažeidimu susijusią riziką."

Vis dėlto šio įspėjimo nesilaiko dauguma pažinčių svetainių lankytojų. Pavyzdžiui, panaršius po "Point.lt", čia galima atrasti net 10 puslapių 8-15 metų amžiaus vaikų profiliais. Mažamečiai čia nurodo ne tik savo vardą, pavardę, gimimo datą, miestą, kuriame gyvena, bet ir mokyklą, kurioje mokosi. Kai kas netgi viešai skelbia savo ūgį, akių spalvą, pomėgius.

Čia vaikai dažnai įkelia savo nuotraukas, kurios neretai sulaukia ir vyresnių portalo narių komentarų. Pavyzdžiui, vienos mažametės įkeltoje nuotraukoje ant lovos guli mergaitė (matyt, ne pati vartotoja), šalia - žmogaus siluetas. Nuotrauką komentavo 25-erių metų vyras: "Čia mano vieta pažymėta ;-) ?" Tas pats vartotojas komentavo ir daugiau mažamečių mergaičių nuotraukų, vadindamas jas "angeliukais", "fainulkomis", "gražiomis mergytėmis".

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder