Šiukšlių rūšiavimą Klaipėdoje skatins grojantys konteineriai

Šiukšlių rūšiavimą Klaipėdoje skatins grojantys konteineriai

Praėjusiais metais klaipėdiečiai išrūšiavo ir taip perdirbimui paruošė daugiau nei tūkstantį tonų popieriaus, plastiko ir stiklo. Tuo tarpu bendras komunalinių atliekų skaičius buvo beveik aštuonis kartus didesnis. Nors rūšiavimo konteinerių uostamiestyje vis daugėja, miestiečiai šiukšles rūšiuoja dar labai vangiai.

Savivaldybės duomenimis, iš 76,3 tūkst. tonų mišrių komunalinių atliekų, surinktų pernai Klaipėdoje, buvo išskirta 426 t stiklo, 107 t popieriaus ir kartono bei 107 t plastiko.

"Šiuo metu Klaipėdoje yra 630 antrinių žaliavų rūšiavimo konteinerių. Jų yra nepakankamai, bet 356 naujus varpo formos konteinerius gausime artimiausiu metu, tad miestelėnams rūšiavimo sąlygos ženkliai pagerės. Tačiau, nepaisant to, rūšiavimas, kaip ekologinis įprotis, dar nėra plačiai paplitęs", - pastebėjo Klaipėdos miesto savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Rasa Povilanskienė.

Anot jos, lyginant su kitais Lietuvos miestais, Klaipėdoje rūšiavimo situacija panaši – išrūšiuojama tik kiek mažiau nei dešimtadalis atliekų.

"Gyventojų ir įmonių aktyvumas rūšiuojant yra ganėtinai mažas dėl sąmoningumo ir suinteresuotumo stokos. Populiari nuomonė, jog jei visos antrinės žaliavos yra suverčiamos į vieną antrinių žaliavų surinkimo mašiną, jos keliauja tiesiai į sąvartyną ir nėra jokio tikslo rūšiuoti. Iš tiesų, yra kitaip. Antrines žaliavas būtina dar kartą perrūšiuoti atliekų surinkėjo bazėje, nes konteinerių turinyje yra nemažai  priemaišų, netinkamų perdirbti ir nesuperkamų atliekų ir jas būtina atskirti nuo tinkamų perdirbti žaliavų. Perrūšiuotos antrinės žaliavos presu suspaudžiamos, perrišamos tvirtomis vielomis ir paruošiamos perdirbimui", - pasakojo R. Povilanskienė.

Pasak jos, kiekvienas pradėjęs rūšiuoti prisideda prie svarbaus tikslo – švaresnės aplinkos. Rūšiuojant mažėja atliekų kiekiai bendruose konteineriuose ir tuo pačiu sąvartynuose, taupomi brangūs ištekliai, kadangi perdirbimas mažina medžių, elektros ir kitos energijos suvartojimą. Be to, rūšiavimas padeda sumažinti sąskaitas už šiukšlių tvarkymą.

"Rūšiavimo privalumų yra išties daug, tad šį ekologinį įprotį būtina kuo aktyviau skiepyti, ypač jo svarbą pabrėžiant jaunajai kartai", - sakė skyriaus vedėja.

Pakeisti nuomonę apie rūšiavimą užsimojo muzikantai, festivalių "Bliuzo naktys" ir "Galapagai/Roko naktys" rengėjai. Jie sukūrė grojančius ir už įmestą šiukšlę įvairiais garsais dėkojančius konteinerius. Tai pagrindinis po Lietuvą keliaujančio ir žinias apie rūšiavimą skleidžiančio projekto "Rūšiuok linksmai" akcentas.

Klaipėdiečiai unikalią grojančių konteinerių platformą "Rūšiuok linksmai" galės įvertinti ketvirtadienį, 13 val., Atgimimo aikštėje. Renginyje dalyvaus ne tik muzikos festivalių rengėjai, savivaldybės bei Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro atstovai, bet ir vyks koncertinė programa, edukacinės pamokos moksleiviams ir darželių auklėtiniams apie šiukšlių rūšiavimą.

Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis. Projekto vykdytojas – VšĮ "Bliuzo naktys", partneris Telšių rajono savivaldybė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder