Seimas siūlo įteisinti žudymą

Seimas siūlo įteisinti žudymą

Seimo pagrindinėms politinėms jėgoms pasiūlyta pasirašyti susitarimą „Dėl žmogaus teisių ir laisvių Lietuvoje“. Negi tikrai žmonės iš Lietuvos masiškai bėga dėl to, kad čia nėra įteisinta eutanazija, nėra įteisintos lytinių mažumų santuokos, pavardės rašomos tik lietuviškomis raidėmis, draudžiami narkotikai?

- Kieno ir kokias vertybes atskleidžia šis dokumentas, jei jau pirmuosiuose punktuose sakoma, kad partijos palaiko eutanazijos ir aborto įteisinimą? - „Vakaro žinios“ klausė Seimo nario, buvusio socialinių reikalų ir darbo ministro Rimanto Jono DAGIO.

- Šis socialdemokratų sudarytas susitarimas partijoms oficialiai buvo pasiūlytas praėjusią savaitę, bet jo turinys labai nustebino. Jo turinys kertasi net su ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus pozicija daugeliu klausimų. Tad toks dokumentas, matyt, atskleidžia tikrąjį požiūrį į žmogų. Dabar siūloma visiškai įteisinti mirties kultūrą!

Manau, kad eutanazija iš viso yra ciniškas protestas, kurį mėgina įteisinti kai kurios valstybės. Atrodytų, kad senstančiai visuomenei mes nematome jokių kitų būdų padėti, tik pasiunčiant į kitą pasaulį. Tai į kurią pusę mes judame? Čia nėra jokios logikos. Deja, šie projektai bandomi pateikti kaip gėris. Nors tai iš tiesų teisėtas būdas nužudyti žmogų. Nusikaltėlių mes mirties bausme nebaudžiame, o seneliams ar dar negimusiai gyvybei galime taikyti. Tai visiškas vertybių persivertimas. Vakarų visuomenė kuo toliau, tuo labiau pralošia musulmoniškiems kraštams ir, matyt, ateis laikas, kai kitos vertybės užims šitą nevertybinę nišą.

- Prie šios mirties kultūros reikėtų priskirti ir punktą, kuriame sakoma, kad negalima uždrausti vartoti žmogaus sveikatai pavojų keliančius produktus, jei tai nekenkia kitiems žmonėms. Čia turbūt telpa narkotikai ir GMO...

- Čia telpa viskas. Tai ir yra tos mirties kultūros dalis. Nes viską, kas veda žmones prie išnykimo, siekiama kuo skubiau įteisinti ir neva demokratiniu būdu. Idėja - griauti viską iki pamatų ir viską leisti. Bet einant tokiu keliu tuomet turėtume nedrausti ir kitų blogybių. Kodėl mes turime kalėjimus statyti? Jei jau viską leidžiame, tai leidžiame ir eikime tokiu keliu. Tik kaip tada žmogui apsiginti? Man visiškai nesuvokiami tokie dalykai.

 

Rimantas Jonas Dagys: Siūloma tiesiog panaikinti šeimą kaip instituciją. To nesugebėjo sovietinė valdžia

- Turbūt jiems taip pat palankus ir Tautos kiršinimas dėl pavardžių rašymo originalo kalba? Šis punktas naujame susitarimo siūlyme taip pat įvardijamas kaip žmogaus teisė.

- Iš esmės taip, tai susiję su Tautos kiršinimu. Manau, kad dabar šio klausimo kėlimas yra ne laiku ir ne vietoje. Juk tai sudėtinga problema, kurios nepavyks išspręsti per vieną dieną. Mes nesuradę susitarimo dabar tik kelsime priešpriešą visuomenėje. O kam ji reikalinga? Tam, kuris nori, kad mes būtume silpnesni. Tad nuolatinis šio klausimo eskalavimas yra ne problemos sprendimas, o tik problemos didinimas. Jeigu autoriai galvoja, kad taip sprendžia problemą, tai iš tiesų jie daro atvirkščiai. Gal būtų galima svarstyti klausimus, kurie susiję su atvykusiais užsieniečiais. Bet jeigu kalbame apie mūsų piliečius, man yra visiškai aišku - jei esi valstybės pilietis, gyveni pagal šioje valstybėje numatytas taisykles ir jas gerbi. O jei negerbi šios valstybės, kam tau būti jos piliečiu.

- Siūlomame partijų sąraše vėl traukiama ir šeimos institucijos korta. Čia vėl kišama idėja įteisinti kaip šeimas tai, kas tradicinio lietuvio supratimu jokiu būdu negali būti laikoma šeima?

- Po šiais žodžiais slypi pasakymas, kad įteisinti norima bet kokios kompozicijos šeimas. Siūloma tiesiog panaikinti šeimą kaip instituciją. To nesugebėjo sovietinė valdžia, tai dabar bandoma tai padaryti neva demokratiniu būdu per partijų susitarimą. O panaikinę šeimą mes pasmerkiame savo Tautą išnykimui.

Dar kartą mėginama vėl prastumti šias idėjas.

Tačiau tokios vakarietiškos neva idėjos kartu augina ir plačias euroskeptikų gretas, beje, gana stiprias. Nes tokia valdžia gali žmones priversti manyti, kad ji tuomet iš viso nereikalinga, nes tokios idėjos kertasi su sveika logika bei prigimtinėmis žmogaus teisėmis ir laisvėmis.

- Kaip vertinti siūlymą į Seimo narius kandidatuoti nuo 21, o į savivaldybių tarybas - nuo 18 metų?

- Tai vertinu skeptiškai. Manau, turime suprasti, kad jei mes vadovausimės kriterijumi, jog rinkti turime teisę visus, tai gal tuomet nuo gimimo jau rinkime. Jei jau svarstysime, kad kompetencijos priimant sprendimus nereikia, tai gali ir nuo pirmųjų metų pradėti dirbti, kai tik vaikas jau sugeba pulto mygtuką paspausti. Aš ne prieš jaunus žmones, tiesiog manau, kad savivaldybę ar šalį valdyti reikia turėti bent minimalią kompetenciją. Nereikia vėliau stebėtis, kad neturintys kompetencijos priima svarbius sprendimus, nuo kurių kenčia žmonės. Juk mes nenorime, kad gydytojas, vos sulaukęs 18, pjaustytų pilvą mums, tai kodėl sutinkame, kad tokie priimtų vadovaujamus sprendimus. Nuo jų gali pasikeisti visas žmonių gyvenimas. Manau, čia visiškai perlenkta, nes žmogus į tokias pareigas turi ateiti šį tą žinodamas.

- Visas siūlomas susitarimas atrodo labai įtartinai. Čia kalbama apie tokius dalykus, kurie mums atrodo nesuvokiami, tačiau nekalbama apie orią pensininkų senatvę, vaikų gyvenimo šeimoje apsaugą, žodžio laisvę...

- Ori senatvė čia turbūt siejama tik su eutanazija. Deja, tampa nebejuokinga. Šiuo metu, kai turėjome sutvarkyti pensijas ateities pensininkams ir vis dar turime palankią demografinę situaciją, užuot kūrę pagrindus ateičiai, švaistome laiką socialiniams modeliams, kurie nieko neduoda, o, neturint ką daugiau pasiūlyti, siūloma eutanazija. Tikrai tai sumažintų pensininkų skaičių.

Ir tikrai šiame dokumente dar daug ko nėra. Mes juk kaip tik turėtume gyventi Konstitucinio Teismo išaiškinta nuoroda rūpintis santuoka, jos, kaip institucijos, stiprinimu. Bet kažkodėl norisi eiti priešingu keliu, kažkam pataikauti ir kvailystes vadinti modernumu. Aš, pirmą kartą perskaitęs šį susitarimą, pamaniau, kad tai tėra provokacija. Bet, pasirodo, tai rimtas dokumentas, partijos svarsto, galvoja, ką pasakyti.

Manau, šis dokumentas nebus priimtas. Lietuvoje yra pakankamai daug sveiko proto ir net liberalams džiūgaujant toks socialdemokratų pasiūlymas nesulauks platesnio atgarsio. Manau, net dalis pačių socialdemokratų bus smarkiai nustebinti šios iniciatyvos.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder