Protų kovų dalyvius kalėjime ir laisvėje skiria tik sportinė apranga

Protų kovų dalyvius kalėjime ir laisvėje skiria tik sportinė apranga

Protų kovos - mėgstama TV žiūrovų, barų bei kavinių lankytojų ir universitetų studentų pramoga - pasiekė ir šalies kalėjimus. Kaip teigia dviejų protų dvikovoms skirtų knygų su klausimais ir atsakymais autorius Paulius Ambrazevičius, padėjęs surengti protų kovas Pravieniškių nuteistiesiems, didžiausias skirtumas tarp protų kovų dalyvių laisvėje ir už grotų yra tik toks, kad kalėjime dalyviai dėvi įprastą kalinių aprangą - treningus.

Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos 3-iosios valdybos nuteistieji protų kovose kolonijoje dalyvavo spalio 9 d., Mokytojų dienos proga. Kaip naujienų agentūrai ELTA teigė P. Ambrazevičius, kurį nuteistieji pakvietė renginį stebėti kaip garbės svečią, jis prie renginio prisidėjo tik nusiųsdamas savo sugalvotų klausimų sąrašą nuteistiesiems - tikslias žaidimo taisykles sugalvojo, su administracija susitarė, klausimus atrinko ir žaidimą vedė jie patys.

"Labai mažai kuo skyrėsi viskas nuo protų kovų laisvėje. Išskirčiau gal tik tokius skirtumus - šitose protų kovose visa publika vyrai, nes vyrų kolonija, ir visi su treningais. Bet tiesiog čia taip įprasta, visi visur vaikšto su treningais, nes patogu. O šiaip tas pats azartas, tas pats varžymasis, visi tariasi. Jei komanda neatsako, tai ublika gali ppadėti, parduoti atsakymą. Taip, pavyzdžiui, vieną atsakymą žiūrovas komandai pardavė už šokoladuką" , - pasakojo P. Ambrazevičius.

Pasak jo, pagal žinias kaliniai taip pat neatsilieka nuo komandų, kurios dalyvauja laisvėje vykstančiuose žaidimuose.

"Visuomenėje dažnas stereotipas, kad kaliniai kalėjime nieko daugiau neveikia, tik tinginiauja arba sportuoja, nėra teisingas. Esama tikrai protingų, daug apsiskaičiusių kalinių. Nepastebėjau jokių esminių skirtumų tarp to, kiek žino vidutinė protų kovų komanda laisvėje, ir to, kiek žino vidutinė kalinių komanda", - sakė P. Ambrazevičius.

Į koloniją, pasakojo jis, ateina ir mokytojų, kurie kaliniams, kurie to neturi ir kurie to nori, padeda įgyti vidurinį išsilavinimą. Kadangi renginys vyko Mokytojo dienos proga, mokytojai buvo sudarę savo komandą.

Pasak P. Ambrazevičiaus, tai jau antrasis šioje kolonijoje surengtas protų mūšis - pirmąjį Pravieniškių kolonijos nuteistieji surengė dar birželį, prieš tai kreipęsi į jį, prašydami padėti parengti klausimus.

"Kaliniai prašė pakonsultuoti, sako, gal mes galim tau kažkaip atsiųsti klausimus, kuriuos patys sugalvojom. Atsiuntė jie man savo žaidimo taisykles, klausimus, aš jiems padėjau, paredagavau jų klausimus, pasakiau, kaip būtų galima kažką įdomiau pakeisti. Ir įvyko pirmas žaidimas, ir visi buvo patenkinti. Dar nupirkau jiems savo knygas kelias iš leidyklos, kad galėtų kaip prizus panaudoti, ir nusiunčiau", - pasakojo P. Ambrazevičius.

Itin įsimintinas P. Ambrazevičiui buvo pats pirmasis ryšio užmezgimas su kaliniais. Dėl kalinių negalėjimo laisvai naudotis internetu problemų susisiekiant būdavo ir vėliau.

"Tiesiog netikėtai kartą savo pašto dėžutėje radau elektroninį laišką, parašytą, kaip supratau, kažkokių kalinių draugų laisvėje jiems paprašius. Laiške buvo sakoma, kad tokios ir tokios įstaigos nuteistieji prašo mano patarimų. Buvo keista, bet sutikau. Kai jau su kaliniais pradėjau bendrauti tiesiogiai, irgi kildavo sunkumų, kadangi jiems susirašinėti elektroniniu paštu draudžiama, tam tikromis valandomis leidžiama skambinti arba jie gali rašyti popierinius laiškus. Bet kadangi susidomėjimas iš abiejų pusių buvo, tai ir tie sunkumai tokių rūpesčių nekėlė", - kontaktų su kaliniais pradžią atsiminė pašnekovas.

Už ką nuteisti buvo kaliniai, rengę ir žaidę protų kovose Pravieniškėse, pašnekovas teigė smulkiai nesiaiškinęs, tačiau daugiausia, anot jo, ten buvo už narkotikų platinimą arba stambius finansinius nusikaltimus nuteistų asmenų.

"Labai nesigilinau, bet žinau, kad nemažai toje vietoje sėdi už narkotikų platinimą, už, kaip supratau, sunkesnius finansinius nusikaltimus. Ten nėra, kaip supratau, kad žmogžudžiai sėdėtų. Lietuvoje už narkotikų platinimą bausmės nuo 8 metų prasideda, tai daug kalinių ten jau po ilgai sėdi. Gal dėl to ir protų kovose jiems taip neblogai sekės. Man sakė vienas kalinys: žinok, kad ir kaip absurdiškai tai skambėtų, bet finansiniams nusikaltimams visgi proto reikia", - sakė P. Ambrazevičius.

Paprašytas prisiminti kokį nors kuriozą ar juokingą įvykį iš žaidimo, pašnekovas teigė, kad tokių nebuvo daug.

"Kartą viena komanda gavo klausimą apie tai, už kokį nusikaltimą ieškomas ieškomiausias pasaulyje nusikaltėlis, atsakymas - už narkotikų platinimą. Tada jie iš karto susižvalgė ir pradėjo juoktis, juokėsi ir kitos komandos. Į klausimą jie atsakė iš karto. Nesu visiškai tikras, bet iš reakcijos supratau, kad jie patys su narkotikų platinimu gali būti susiję" , - teigė P. Ambrazevičius.

Pravieniškių administracija, sakė pašnekovas, į kalinių iniciatyvą rengti protų kovas žiūrėjo labai teigiamai.

"Jie labai entuziastingai palaikė. Jie suprato, kad tai smagi iniciatyva iš pačių kalinių. Administracijai, manau, smagu, kad kažkas vyksta, kažkoks judesys, kad nuteistieji kažkuo domisi, jiems yra ką veikti, nes juk iš karto ir bendra atmosfera pagerėja kalėjime" , - teigė P. Ambrazevičius.

Dėl savo saugumo pašnekovas baimės kolonijoje teigė nejautęs, ir vienintelis nepatogumas, kurį ten patyrė - šaltis.

"Baimės nebuvo, man tikrai nebuvo svarbu, už ką jie sėdi. Atvažiavau kaip į renginį ir man pačiam labai patiko kaip renginys. Vienintelis minusas, dėl kurio buvo gana nepatogu - tai, kad buvo šalta. Bet dabar visur šalta, kol šildymo sezonas neprasidėjo, tai nieko keisto, kad ir kalėjime tas pats", - teigė P. Ambrazevičius.

Pasak P. Ambrazevičiaus, kaliniai žada viktorinas rengti ir toliau. Jo teigimu, kitam žaidimui jie norėtų pasikviesti ir komandą iš laisvės, detales šiuo metu derina su administracija. Esama ir planų pasikviesti komandų iš kitų įkalinimo įstaigų. Visus klausimus jie taip pat planuoja sugalvoti patys.

"Įsivaizduoju, kad visiškai būtų įmanoma - surenka po savo komandą, tarkime, Šiaulių, Marijampolės kolonijos, Panevėžio moterų kolonija, dar kažkas. Iš viso kokios 10 kalinių komandų iš visos Lietuvos. Tada ir didesnėje salėje galėtų viskas vykti. Aišku, saugumą užtikrinti nebūtų lengva, bet, kita vertus, tokį renginį jau ir išreklamuoti būtų galima, ir televizijas pritraukti, ir rėmėjus sudominti. Be to, ir europinių pinigų gal būtų galima gauti - vyksta juk įvairūs nuteistųjų paruošimo grąžinti į visuomenę projektai. Čia vis tiek socialinis dalykas būtų, daug kas padėti norėtų. Gal kas nors bus kada nors padaryta, jei bus pastangos. Būtų labai smagus dalykas" , - svarstė P. Ambrazevičius.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder