Pagyvenusiems žmonės uostamiestyje netrūksta veiklos

Pagyvenusiems žmonės uostamiestyje netrūksta veiklos

Spalio 1 d. minima Tarptautinė pagyvenusių žmonių diena. Tai puiki proga pagalvoti apie garbaus amžiaus žmones ir jiems priminti, kokias sveikatinimo, laisvalaikio ir fizinio aktyvumo veiklas metų bėgyje jiems parengė Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuras. Be to, uostamiestyje 2015-uosius paskelbus Senjorų metais, šios gyventojų grupės poreikiams yra skiriamas ypatingas dėmesys.

Dar prieš startuojant senjorų metams, Klaipėda jau buvo įsitraukusi į sveikam senėjimui skirtą tarptautinį projektą „Urbact“. Uostamiestyje kelis kartus vyko reikšmingas partnerių iš Italijos, Prancūzijos, Anglijos bei Škotijos susitikimas, lietuvių delegacijos svečiavosi kolegų šalyse. Svečiai ne tik dalijosi patirtimi, bet ir rado, ko pasimokyti iš Klaipėdos, siekiančios tapti draugišku pagyvenusiems žmonėms miestu ir, baigiantis projektui, klaipėdiečius įvardijo kaip aktyviausius projekto dalyvius.

Remiantis užsienio šalių patirtimi Klaipėdoje buvo pradėti organizuoti kas savaitę vykstantys šiaurietiško ėjimo užsiėmimai, šią vasarą surengti keli ilgesnių distancijų žygiai jau patyrusiems ėjikams. Be to, vyresnio amžiaus klaipėdiečiai buvo kviečiami į senjorų vaikščiojimo grupes, kurių dalyviai į susitikimus ėjo tarsi į šventę – pakiliai nusiteikę, netgi pasipuošę. Akivaizdu, jogs šie užsiėmimai jiems teikia ne tik galimybę pajudėti, bet tai yra galimybė susitikti su bendraamžiais, proga užmegzti naujas pažintis.

Senjorai taip pat vis aktyviau renkasi ir kitų rūšių nemokamus užsiėmimus, kurių tvarkaraščiai atnaujinami kiekvieną mėnesį ir skelbiami specialiame kalendoriuje „Ir kūnui, ir sielai“. Specialiai garbaus amžiaus klaipėdiečiams rengiami šokiai senjorams, jie aktyviai lanko zumbos, kalanetikos užsiėmimus. Galimybę sportuoti nemokamai jie išties vertina ir visuomenės sveikatos specialistų iniciatyvas sutinka su entuziazmu. Specialūs užsiėmimai senjorams organizuojami Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro patalpose, rengiamos mankštos Klaipėdos lengvosios atletikos manieže.

Šiemet garbaus amžiaus klaipėdiečiams pirmą kartą pasiūlytos nemokamos plaukimo treniruotės baseine, kur net 324 klaipėdiečiai galės stiprinti sveikatą šešių valandos trukmės užsiėmimų metų prižiūrint specialistams. Be to, nuo gegužės du kartus per mėnesį senjorai buvo kviečiami į išvykas pajūryje, kur vaikšto ir mankštinasi gryname ore, susitinka su bendraamžiais, turi galimybę pasisemti naudingos informacijos specialiai jiems skaitomose paskaitėlėse.

Uostamiesčio senjorai itin aktyvūs įvairių rizikos veiksnių vertinimo akcijose, kurios šiemet buvo organizuojamos minint Hipertenzijos, Sveikatos ir Širdies dienas, vykdant akciją „Saugus poilsis pajūryje“ bei parodoje „Sveikata ir ekologija“. Pastarosios metu senjorams buvo surengtos specialios pažintinės išvykos, kurių metu jie plačiau susipažino su mieste kuriama ekologine aplinka, švara ir perdirbimu.

Senjorams siūlomos ne tik fizinio aktyvumo veiklos, tačiau jie gali rinktis ir iš užsiėmimų, skirtų laisvalaikiui, poilsiui ar žinių gilinimui. Poezijos terapijos, muzikos užsiėmimai, įvairios paskaitos apie sveiką gyvenseną ir projektas „Sveiko maisto receptai iš kartos į kartą“ – mėgiamą veiklą iš šių užsiėmimų galėjo išsirinkti kiekvienas.

Negana to, uostamiestyje senjorai jau kelis metus turi galimybę lankyti paskaitas Trečiojo amžiaus universitete. Čia studijuojami dalykai susiję su sveikata, jos išsaugojimu ir puoselėjimu, tačiau neaplenkiamos ir kitos temos, aktualios ir įdomios garbaus amžiaus žmonėms – augalininkystė, istorija, teisė.

Nepaisant visų senjorams siūlomų veiklų pastebima, kad į jas nuolat įsitraukia tas pats būrys klaipėdiečių, o nemaža dalis vyresnio amžiaus žmonių apie jiems skirtus užsiėmimus apskritai nežino. Dalis jų patys nenori įsitraukti į siūlomas veiklas dėl sveikatos problemų ar depresijos, kuri dažnai atsiranda žmogui senstant.

Nepaisant amžiaus, mėgstama veikla padeda palaikyti optimalią psichologinę sveikatą, todėl depresijos prevencijai labai svarbus yra žmonių užimtumas. Atsižvelgiant į fizinę sveikatą ir galimybes, vyresniems žmonėms siūloma susirasti pomėgį, hobį ar veiklą, kuri skatintų susidomėjimą ir aktyvumą, kadangi pasyvumas ir nuolatinis poilsis ilgainiui sukelia nuovargį. Be to, jei užsiėmimai vyksta socialinėje aplinkoje, senjorai turi galimybę plėsti savo pažinčių ratą, kas taip pat padeda išvengti depresijos epizodų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder