Padėjo sau, kad mokytų kitus

Padėjo sau, kad mokytų kitus

Lie­tu­vo­je pir­mą kar­tą vie­šė­jęs le­gen­di­nis ma­sa­žuo­to­jas-rea­bi­li­to­lo­gas iš Uk­rai­nos Ser­gė­jus Kap­ra­lo­vas ga­li pa­si­gir­ti įspū­din­gu pa­sie­ki­mų są­ra­šu. Jo ran­kos pri­si­lie­tė ir prie olim­pi­nių, ir prie pa­sau­lio čem­pio­nų. „Šiau­lių kraš­tui“ jis sa­kė pir­miau­sia pa­dė­jęs sau, tik po to ėmęs svei­ka­tin­ti ki­tus.

Pra­dė­jo nuo sa­vęs

Bal­tiš­kos pir­ties SPA mo­kyk­los kvie­ti­mu Ser­gė­jus Kap­ra­lo­vas Lie­tu­vo­je su­ren­gė pri­sta­to­mą­jį tu­rą sep­ty­nio­se pir­ties mo­kyk­lo­se ir pir­ties klu­buo­se. S. Kap­ra­lo­vą su­ti­ko­me Šiau­liuo­se, po su­si­ti­ki­mo su Šiau­lių kraš­to pir­ties meist­rais.

– Va­do­vau­ja­te sa­vo cent­rui, pro­fe­sio­na­liai ruo­šian­čiam ma­sa­žo, pir­ties ir rea­bi­li­ta­ci­jos spe­cia­lis­tus. Kaip pa­ts tuo su­si­do­mė­jo­te?

– Įvai­rios trau­mos, lū­žiai, pa­tem­pi­mai, trū­kiai, šau­ti­nės žaiz­dos bu­vo ma­no kas­die­ny­bė. Bu­vau pro­fe­sio­na­lus pen­kių spor­to ša­kų spor­ti­nin­kas – fut­bo­lo, leng­vo­sios at­le­ti­kos, ka­ri­nės tri­ko­vės, spor­ti­nės gim­nas­ti­kos ir Ry­tų ko­vos me­nų.

Pa­ty­ręs dau­gy­bę trau­mų, vė­liau ta­pęs tre­ne­riu, su­pra­tau, kad man, kaip spor­ti­nin­kui, laiku ne­su­tei­kė bū­ti­nos rea­bi­li­ta­ci­jos, ne­lei­do rea­li­zuo­ti sa­vo po­ten­cia­lo.

Ki­je­ve įsto­jau į rea­bi­li­ta­ci­jos ka­ted­rą. 1995-ai­siais bu­vau tarp ant­ro­sios šių spe­cia­lis­tų (ne­pai­nio­ki­te jų su gy­dy­to­jais-rea­bi­li­to­lo­gais) lai­dos vi­so­je Nep­rik­lau­so­mų vals­ty­bių san­drau­go­je (NVS).

– Kuo konk­re­čiai jūs už­sii­ma­te?

– Dau­giau nei 80 li­gų rea­bi­li­ta­ci­ja – hi­per­to­ni­jos, kau­ko­lės-sme­ge­nų trau­mų ir in­sul­tų pa­sek­mių, ant­svo­rio, lai­ky­se­nos su­tri­ki­mų, os­teo­chond­ro­zės, ra­di­ku­li­to, plokš­čia­pė­dys­tės, art­ro­zės, įvai­rių trau­mų, lū­žių ir ki­tų.

Nie­kuo­met ne­dir­bu tik vie­na kryp­ti­mi. Jau dau­giau nei 6 me­tus po­pu­lia­ri­nu SPA rea­bi­li­ta­ci­ją. Ma­no tai­ko­mos svei­ka­ti­ni­mo sis­te­mos – pa­slau­gų komp­lek­sas: pir­tis, sau­na, tur­kiš­ka pir­tis, rea­bi­li­ta­ci­jos pro­ce­dū­ros, ma­sa­žai, pra­ti­mai, ap­li­ka­to­riai, ma­sa­žuok­liai, psi­cho­te­ra­pi­ja, tre­ni­ruo­tės.

– Ko­kios li­gos daž­niau­siai kan­ki­na šiuo­lai­ki­nius žmo­nes?

– Stu­bu­ro pro­ble­mos, neu­ro­zės, stre­sai, są­na­rių li­gos, krau­ja­gys­lių sis­te­mos su­tri­ki­mai. Šiuo­lai­ki­nis žmo­gus ne­tu­ri vie­nos li­gos. Jei ser­ga hi­per­to­ni­ja, nea­be­jo­ti­nai tu­rės ir inks­tų, virš­ki­ni­mo trak­to, stu­bu­ro pro­ble­mų, sme­ge­nų krau­ja­gys­lių veik­los su­tri­ki­mų, skų­sis pra­stė­jan­čia at­min­ti­mi, nuo­var­giu, dirg­lu­mu ir taip to­liau.

Ne­si­gė­di­ja mo­ky­tis

– Tarp jū­sų klien­tų – ne vie­na ži­no­ma pa­var­dė. Kas ką su­si­ran­da?

– „Kap­ra­lo­vo cent­ro“ spe­cia­lis­tų pa­slau­gos – bran­giau­sios Uk­rai­no­je ir vie­nos bran­giau­sių NVS te­ri­to­ri­jo­je. Ta­čiau mū­sų lab­da­rin­ga veik­la – taip pat di­džiu­lė. Do­va­no­ja­me ma­sa­žus vi­siems Olim­pi­nių žai­dy­nių čem­pio­nams ir pri­zi­nin­kams iš Uk­rai­nos, tarp jų – ir pa­ro­lim­pie­čiams. Ne­mo­ka­mai pa­de­da­me ko­voms ruoš­tis pa­sau­lio bok­so čem­pio­nams.

Pen­ke­rius me­tus dir­ba­me su Uk­rai­nos Ka­ri­nių jū­rų pa­jė­gų ra­di­jo žval­gy­bi­nin­kais-ve­te­ra­nais. Jų or­ga­ni­za­ci­jos sek­re­to­rius – ma­no tė­vas. Šiuos žmo­nes pa­žįs­tu nuo vai­kys­tės ir jau­čiu pa­rei­gą jiems pa­dė­ti. Uk­rai­nos ir NVS te­ri­to­ri­jo­je dir­bu pa­dė­da­mas rea­bi­li­tuo­tis spe­cia­lio­sios pa­skir­ties bū­rių vy­rams.

– Ar tai reiš­kia, kad ei­li­niam pen­si­nin­kui jū­sų pa­slau­gos ne­priei­na­mos?

– Tu­ri­me pa­siū­ly­mų ir pen­si­nin­kams. Pro­fe­sio­na­lią pa­gal­bą įma­no­ma su­teik­ti vi­siems. Yra bran­giai kai­nuo­jan­čių ir nie­ko ne­kai­nuo­jan­čių me­to­di­kų, rei­ka­lau­jan­čių tik nuo­lat kar­to­ti spe­cia­lis­to pa­ro­dy­tus pra­ti­mus, sau pa­si­da­ry­ti ma­sa­žą. Ne­sie­kiu žmo­nių pa­vers­ti sa­vo klien­tais, no­riu juos ap­mo­ky­ti.

– Ar yra svei­ka­tos su­tri­ki­mų, kai pa­dė­ti esa­te be­jė­gis?

– Nea­tau­gin­siu ran­kos jos ne­tu­rin­čiam žmo­gui, ta­čiau ga­liu žmo­gui kom­pen­suo­ti jos ne­tek­tį. Jis to­liau ga­lės gy­ven­ti vi­sa­ver­tį gy­ve­ni­mą, ga­liu pa­leng­vin­ti jo kan­čias, pa­dė­ti jam psi­cho­lo­giš­kai.

Yra at­ve­jų, kai žmo­gui ne­ga­liu pa­dė­ti tam tik­ru mo­men­tu, nes man trūks­ta teo­ri­nių ži­nių, pra­kti­nių įgū­džių. Kas­met su­si­ran­du 6–8 mo­ky­to­jus ir to ne­si­gė­di­ju. Žmo­gus, ku­ris sa­ko, kad vis­ką ži­no – žu­vęs. Nie­kuo­met ne­drįs­čiau taip teig­ti.

– Ką iš sa­vo me­to­di­kų tai­ko­te sau?

– Be­veik vis­ką. Ne­mo­kau nie­ko, ko pa­ts ne­nau­do­ju. Ne­pa­si­ti­kiu akių gy­dy­to­jais, ne­šio­jan­čiais aki­nius, gy­dy­to­jais, tu­rin­čiais aukš­tą krau­jo spau­di­mą ir aiš­ki­nan­čiais, kaip jį su­ma­žin­ti, dau­giau nei 100 ki­log­ra­mų sve­rian­čiais žmo­nė­mis, da­li­jan­čiais pa­ta­ri­mus, kaip su­liek­nė­ti.

Pir­miau­sia rei­kia pa­dė­ti sau, tik ta­da to mo­ky­ti ki­tus. Kiek­vie­no ma­sa­žuok­lio, ku­rių esu su­gal­vo­jęs ne vie­ną de­šim­tį, at­si­ra­di­mą ga­liu pa­grįs­ti konk­re­čiu at­ve­ju.

Ar žvelg­da­ma į ma­no vei­dą, pa­sa­ky­tu­mė­te, kad ke­le­tą pa­sta­rų­jų die­nų mie­go­jau po 4–5 va­lan­das per pa­rą, kas­dien skai­čiau po ke­le­tą va­lan­dų pa­skai­tų, tiek pat lai­ko de­monst­ra­vau sa­vo me­to­di­kas pir­ty­je – pa­di­din­tos ri­zi­kos ap­lin­ko­je? Iš­mo­kau sa­vi­rea­bi­li­ta­ci­jos, da­bar to mo­kau ki­tus.

Apie Ser­gė­jų Kap­ra­lo­vą

S. Kap­ra­lo­vas – aukš­čiau­sios ka­te­go­ri­jos SPA meist­ras, pir­čių spe­cia­lis­tas, Uk­rai­nos spor­to me­di­ci­nos ir gy­do­mo­sios fi­zi­nės kul­tū­ros aso­cia­ci­jos Ma­sa­žo sky­riaus va­do­vas.

Bu­vo 24 Uk­rai­nos spor­ti­nin­kų rink­ti­nių vy­riau­siuo­ju rea­bi­li­to­lo­gu. Šiuo me­tu yra ab­so­liu­taus pa­sau­lio bok­so čem­pio­no Alek­sand­ro Spir­ko ir pen­kis kar­tus Ru­si­jos bok­so čem­pio­no, vie­no iš per­spek­ty­viau­sių jau­nų pa­sau­lio bok­si­nin­kų Igo­rio Kha­ri­to­no­vo as­me­ni­nis rea­bi­li­to­lo­gas.

Kaip jau­na­sis moks­li­nin­kas yra pel­nęs ne vie­ną moks­li­nių kon­fe­ren­ci­jų ap­do­va­no­ji­mą, yra iš­lei­dęs dau­giau nei 150 moks­li­nių pub­li­ka­ci­jų SPA ir pir­ties te­mo­mis. Tu­ri au­to­ri­nes rub­ri­kas pen­kių vals­ty­bių te­mi­niuo­se lei­di­niuo­se.

Be tra­di­ci­nių me­to­dų (ma­sa­žo, gy­do­mo­sios gim­nas­ti­kos, van­dens pro­ce­dū­rų, fi­zio­te­ra­pi­jos, ry­tie­tiš­kų tech­ni­kų) nau­do­ja spe­cia­lius prie­tai­sus – dau­giau nei 700 įvai­rių svei­ka­ti­ni­mo sis­te­mų ga­mi­nių pro­fe­sio­na­liai ir sa­va­ran­kiš­kai rea­bi­li­ta­ci­jai.

19 S. Kap­ra­lo­vo mo­ki­nių – įvai­rių ša­lių ma­sa­žo čem­pio­na­tų nu­ga­lė­to­jai, 18 – SPA ma­sa­žo čem­pio­na­tų nu­ga­lė­to­jai. S. Kap­ra­lo­vas – pir­ma­sis uk­rai­nie­tis, lai­mė­jęs Ru­si­jos ma­sa­žo čem­pio­na­tą, da­bar pa­ts or­ga­ni­zuo­ja to­kius tarp­tau­ti­nius čem­pio­na­tus Uk­rai­no­je.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder