Nemokama nakvynė svetimšalio namuose vilioja drąsiausius

Nemokama nakvynė svetimšalio namuose vilioja drąsiausius

Lietuviai, išbandę kiek kitokį keliavimo būdą nei gulinėjimas prie baseino viešbutyje su "All inclusive" sistema, tikina, kad tai pats geriausias būdas pažinti kitą šalį. Ypač jei svečiuojiesi realiuose namuose, pas tikrus tos šalies čiabuvius. Tačiau tokiems potyriams ryžtasi toli gražu ne kiekvienas. Priežastis paprasta - tiesiog nedrąsu.

Pasaulyje jau daugelį metų egzistuoja svetingumo klubai, į kuriuos be jokio mokesčio užsiregistravę žmonės gali vieni pas kitus svečiuotis. Nors dažnas išbandęs "couchsurfing" (iš anglų kalbos: couch - sofa, guolis, surfing - naršymas) pirmiausia akcentuoja, kad tai daro dėl finansinių sumetimų, mat apsistojant pas svetingumo klubo narius nereikia mokėti už viešbučius, visgi šio keliavimo būdo filosofija kiek kitokia.

"Couchsurfingo" esmė - ne pinigai, o bendravimas ir kultūriniai mainai. Be to, yra daugybė žmonių, kurie patys labai mažai keliauja, bet mielai priima žmones pas save į namus, tad tikrai ne pinigai čia esmė..." - tikina tokį keliavimo būdą mėgstanti Jūratė.

Norintiems išbandyti svetingumo klubų veiklą, ko gero, visų pirma reikia atsakyti į porą klausimų - ar galėtumėte bet kurią akimirką įsileisti į savo namus užsienietį, kurį pažįstate tik iš kelių elektroninio pašto žinučių, ir ar būtų drąsu apsigyventi visiškai jums nepažįstamo svetimšalio namuose.

Tik... aštuoniolika svečių

Tokį pasaulio pažinimo būdą išbandžiusi Eglė Kirliauskaitė sako patyrusi įvairių išgyvenimų, tačiau kur kas daugiau malonių.

"Ko gero, pirmas kartas buvo Stokholme. Tuomet švedas Maiklas sutiko visą mūsų lietuvaičių kompaniją priimti į savo namus švęsti Naujųjų metų. O mūsų atskrido net aštuoniolika..." - vieną pirmųjų svetingumo klubo įspūdžių prisiminė E. Kirliauskaitė.

Tiesa, Eglei Maiklas pasirodė šiek tiek keistokas, visgi vėliau jis taip pat buvo atvykęs į Lietuvą ir šventė čia Užgavėnes.

"Dažniausiai aš pati pirmiausia į savo namus priimu svetimšalį ir tik po to keliauju pas jį atsakomojo vizito. Tuomet į kitą šalį važiuoji tarsi pas gerą pažįstamą, nes paprastai per tas keletą dienų, kol žmogus pas tave svečiuojasi, susibičiuliauji. Tiesa, kai studijavau Klaipėdoje ir į nuomojamą butą buvau priėmusi gyventi prancūzą, teko nusivilti. Jis buvo visiškai nebendraujantis. Nors verčiausi per galvą - vežiau jį į Nidą, aprodžiau gražiausias vietas Klaipėdoje, nutempiau į koncertą - bendros kalbos taip ir nesuradome", - prisimena Eglė.

Kur kas geriau sekėsi bendrauti su ispanu Chulijo. Po smagios viešnagės Eglės namuose Chulijo pasikvietė ją paviešėti Grenadoje.

Visiškas pasitikėjimas

"Neslėpsiu, toks keliavimo būdas patrauklus ir dėl finansinės pusės. Ne tik nereikia mokėti už viešbutį, bet dažnai būsto šeimininkai pasidalija ir pietumis. Tačiau svarbiausia, kad šitaip keliaudamas turi patį geriausią gidą ir pamatai tikrąjį miesto veidą, kokio nepamatytum būdamas tiesiog turistu. Kai pas mane apsistodavo svetimšaliai, aš taip pat stengdavausi, kad jiems Lietuva paliktų patį geriausią įspūdį", - pasakojo Eglė.

Į kone dažniausiai užduodamą klausimą "couchsurfingo" gerbėjams, ar nėra sudėtinga pasitikėti visiškai svetimu žmogumi, Eglė atsakė neigiamai ir prisiminė, kaip vienas suomis, kuris pas ją svečiavosi, leido jai su kompanija gyventi jo bute tuo metu, kai paties net nebuvo namuose.

MAINAI. Itin mėgstanti keliauti Eglė Kirliauskaitė yra išbandžiusi ir svetingumo klubus. "Dažniausiai pirma pasikviečiu pas save pasisvečiuoti svetimšalį ir tik po to vykstu pas jį atsakomojo vizito", - tokią praktiką taiko mergina.

"Jis svečiavosi pas mus Lietuvoje ir nusprendė tęsti kelionę toliau, tačiau suorganizavo, kad mes, nuskridę į Suomiją, gautume jo buto raktus ir galėtume ten svečiuotis kiek širdis geidžia. Kai stoji į šitą klubą, žinai, kad čia galioja pagrindinis principas - pasitikėjimas, kurį sukuria turimų komentarų ar rekomendacijų skaičius. Populiariausių svetingumo klubų interneto svetainėse komentarus vienas apie kitą gali rašyti visi klubo nariai, tad sukčiai būtų greitai demaskuoti", - pasakojo E. Kirliauskaitė.

Akcentuoja ir finansinę pusę

Monika svetingumo klubus nusprendė išbandyti, kai draugas netikėtai įsigijo pigius lėktuvo bilietus į Bremeną.

"Pirmasis vaikinukas, pas kurį apsistojome, gyveno tolokai nuo centro, be to, teko su draugu vienoj lovoj talpintis, nes buvo tik vienas užklotas. Bet mums buvo gerai ir taip. Kitas dvi dienas negalėjom patikėti savo akimis, kai apsigyvenome centre, gavom nuosavą kambarį su minkštutėlėm odinėm sofom. Ir mus priėmęs vaikinukas buvo labai draugiškas. Mano draugui tai buvo pirma "surfinimo" patirtis ir, manau, tikrai ne paskutinė. Grįžus po tokių kelionių norisi lėkti vėl, nes per keturias dienas išleidom tik 200 litų - įskaitant ir lėktuvo bilietus", - savo patirtimi dalijosi Monika.

"Mes keliavome per www.hospitalityclub.com į JAV. Labai džiaugiuosi, kad pasirinkome tokį apgyvendinimo būdą. Pas žmones gyvenome Las Vegase, San Franciske, Los Andžele ir Filadelfijoje - visur sutikome vienus už kitus draugiškesnius žmones, mylinčius savo miestą ir norinčius aprodyti jo slapčiausias ir gražiausiais vietas", - viename interneto portale pasakoja Vaiva prisistačiusi mergina.

"Visai neseniai grįžo draugo sesė su dviem draugais iš Tamperės. Jas pasiėmė iš oro uosto, gyveno nuosavuose kambariuose pas pasiturintį architektą. Už maistą nemokėjo, po visą miestą pavežiojo automobiliu. Išleido pinigų tik lauktuvėms ir vieną picą užsisakė", - tokiu keliavimo būdu žavisi kitoje interneto svetainėje Daiva.

Lietuviai mažiau pageidaujami?

Rimvydas Širvinskas, geriau žinomas kaip interneto puslapio Makalius.lt kūrėjas, "Vakarų ekspresui" pasakojo, kad lietuviai dar nėra atradę svetingumo klubų - tik pavieniai drįsta išbandyti tokį keliavimo būdą.

"Manyčiau, kad pagrindinė priežastis - nedrąsu vykti į svetimą šalį, pas visiškai nepažįstamą žmogų. Man ir pačiam bent kol kas nesinori tokios loterijos. Jei užsimanau komunikacinių kelionių, aš mieliau renkuosi hostelius, kur nakvynė žmogui kainuoja tik 7-8 eurus ir viename kambaryje miega 10-20 keliautojų. Susirenka žmonės iš įvairiausių pasaulio šalių ir tarpusavyje bendrauja, kartu gamina valgį. Labai smagu išgirsti apie kitas šalis iš realių žmonių. Pamatai, kad ne tik mes, lietuviai, esame viskuo nepatenkinti", - pasakojo R. Širvinskas.

Be to, jis sako pastebėjęs, kad lietuvaičiams, kurie visgi ryžtasi išbandyti svetingumo klubus, dažnai gana sunku susirasti nakvynę kitų šalių didmiesčiuose.

"Tikrai nežinau, kodėl taip yra, tačiau net mūsų svetainės diskusijų klube žmonės tarpusavyje dalijasi patirtimi, kaip reikėtų parašyti pirmąjį laišką, kad tave kiti klubo nariai pakviestų pas save pasisvečiuoti. Vadinasi, nėra taip paprasta tą nakvynę susirasti", - pastebėjo Makalius.

Jo nuomone, rinktis tokias keliones ypač verta tiems, kurie labai mėgsta bendrauti ir lengvai užmezga naujus kontaktus.

Su lauktuvėmis

Pasak E. Kirliauskaitės, klaidingai mano tie, kurie įsivaizduoja, kad į tokius klubus gali jungtis tik tie, kurie turi didžiulius ir patrauklius būstus.

"Dažnam keliautojui visiškai nesvarbu, jei jam teks nakvoti ant grindų patiesto čiužinio. Tie, kuriems būtinai reikia komforto, dažniausiai renkasi viešbučius. Paprastai klubo nariai vieni pas kitus svečiuojasi neilgai - tik kelias naktis. Tradiciškai atvykstantieji atveža kokių nors dovanų", - pasakojo Eglė.

Nors jokio amžiaus apribojimo nėra, Eglės nuomone, toks keliavimo būdas labiau tinkamas jaunimui.

"Bent jau man keistai atrodo, kai vienas pats keturiasdešimtmetis vyras prašosi į svečius pas jauną merginą..." - šypsojosi Eglė.

Visgi užsienio šalyse "couchsurfingą" itin mėgsta ir vyresnio amžiaus žmonės. Kai kurie internautai tikina, kad tai 30-40-mečių dažniausiai taikoma kelionių praktika.

Beje, svetingumo klubuose galima prisijungti prie įvairių grupių: menininkų, muzikantų, tranzuotojų, dviratininkų, kulinarų, paukščių stebėtojų, ekologų, vegetarų ir kitų. Taip pat egzistuoja atskiros grupės moterims, pagyvenusiems žmonėms bei šeimoms.

Registracija paprasta

Žmonėms, pirmą kartą išgirdusiems apie svetingumo klubus, paprastai kyla klausimai: ar norint tapti jų nariu reikia atitikti kažkokius reikalavimus? Kiek tai kainuoja? Kokius įsipareigojimus reikia prisiimti?
Viskas kur kas paprasčiau nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Geriausiai žinomų svetingumo klubų hospitalityclub.org arba couchsurfing.org nariais gali tapti kiekvienas, prijaučiantis šių organizacijų idėjoms, tai visiškai nieko nekainuoja, o įsipareigojimai priklauso nuo individualių kiekvieno nario galimybių.
Norėdami tapti kurio nors klubo nariu, visų pirma turite užsiregistruoti. Trumpai tariant, susikuriate anketą, kurioje pateikiate pagrindinę informaciją apie save: vardą, pavardę, kontaktus (ši informacija nebūtinai turi būti rodoma), kokiomis kalbomis kalbate, kuo domitės ir, žinoma, ką galite pasiūlyti savo svečiams. Kiek ir ko norite apie save rašyti - jūsų asmeninis reikalas. Vis dėlto kuo anketa išsamesnė, tuo lengviau bus susidaryti vaizdą, ko iš vieno ar kito žmogaus galima tikėtis realybėje. Tarkime, daugeliui narių pasitikėjimo nekelia anketos be nuotraukos.
Atlikę šį veiksmą, bet kada galėsite prisijungti prie sistemos, peržiūrėti kitų narių anketas ir su jais susisiekti. Tuo tarpu žmonės, ketinantys keliauti į jūsų miestą, galės peržiūrėti informaciją apie jus, paprašyti nakvynės arba tiesiog pasiūlyti susitikti, - šitokia pradinė informacija apie svetingumo klubus pateikiama interneto portale Makalius.lt.

REIKIA PASTANGŲ? "Deja, tenka pastebėti, kad lietuviams nėra labai lengva susirasti nemokamą nakvynę kitų šalių didmiesčiuose. Kodėl taip yra - sunku atsakyti", - pastebėjo Rimvydas Širvinskas.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder