Musulmonas į svečius - saugumiečiai už durų

Musulmonas į svečius - saugumiečiai už durų

Telšiškių šeima, pas kurią kelis kartus viešėjo dukters vaikinas iš Turkijos, sulaukė Valstybės saugumo departamento (VSD) dėmesio. Pareigūnus domino, ką turkas veikė Lietuvoje, kur lankėsi. Be kita ko, šeima buvo perspėta dėl „musulmonų keliamo pavojaus“.

Audronę Adomaitienę nemaloniai nustebino VSD darbuotojais prisistačiusių pareigūnų skambutis ir apsilankymas namuose – norėta pasikalbėti apie kelikart juose besisvečiavusį Turkijos pilietį. Moters manymu, išskirtinio saugumo darbuotojų dėmesio sulaukta tik dėl to, kad vaikinas yra musulmonas. VSD laikosi tradicinės pozicijos nekomentuoti savo veiklos metodų.

Turėjo klausimų

A. Adomaitienė pasakojo, kad Turkijoje gyvenančios jos dukters vaikinas Lietuvoje lankėsi du kartus: šį pavasarį ir birželį, kai jos dukra atsiėmė universiteto diplomą.

Liepos 1 dieną moteris sulaukė skambučio. Skambinanti moteris prisistatė esanti saugumo pareigūnė ir pasakė, kad norėtų susitikti bei pasikalbėti. „Paklausiau, kokiu klausimu. Ji atsakė: „Yra taip, kad jūs kviečiate ir kviečiate Turkijos pilietį“, - pasakojo A. Adomaitienė.

Moteriai sutikus pasikalbėti, į jos namus atvyko du pareigūnai, kurie neprisistatė, neparodė tarnybinių pažymėjimų. Ji iš karto paklausė, kodėl saugumas domisi dukters vaikino viešnagėmis, pasiteiravo, ar jis padarė ką nors bloga. „Ne, jis nieko nepadarė, bet yra musulmonas“, - sulaukusi tokio atsakymo teigė A. Adomaitienė.

Taip pat pareigūnai domėjosi, ką turkas veikė Lietuvoje, kur lankėsi. Išeidami saugumiečiai paliko savo telefono numerį, jeigu „kartais kiltų kokių nors įtarimų“. Ar tikrins po kiekvieno apsilankymo? A. Adomaitienės nuomone, VSD dėmesio ji sulaukė tik todėl, kad Telšiuose svečiavęsis dukters vaikinas – musulmonas ir esą todėl jau laikytinas įtartinu.

Saugumo pareigūnai jai kalbėjo apie tai, „ką musulmonai daro visame pasaulyje“, ir pan. „Jų skambutis ir po to įvykęs susitikimas mane labai nustebino. Nejaugi dabar kiekvieną kartą, kai atvažiuos dukters vaikinas, saugumas atvažiuos ir tikrins? Klausiau pareigūnų, jeigu atvyktų svečias iš Rusijos, ar jie irgi atvažiuotų tikrinti? Rusija juk irgi kelia kažkokią grėsmę“, - piktinosi moteris. A. Adomaitienė pažymėjo, kad jos dukters vaikinas nėra radikalus ar labai tikintis musulmonas: nesimeldžia, valgo kiaulieną ir pan. Iš pradžių moteris nerimavo dėl dukters draugystės su turku, tačiau susipažinus su juo baimė išgaravo. „Jis labai malonus, bendraujantis žmogus“, - patikino ji. A.

Adomaitienės šeima Lietuvoje viešėjusiam vaikinui aprodė Telšius, Platelius, Žemaitijos buities muziejų. Svečiui iš Turkijos mūsų šalis labai patiko.

Skandalingas kišimasis į privatų gyvenimą

Žmogaus teisių stebėjimo instituto valdybos pirmininkas Leonidas Donskis pažymėjo nežinantis šios istorijos konteksto, kokios buvo VSD pareigūnų intencijos.

„Tačiau iš to, ką papasakojote, galiu pasakyti, kad tai yra itin prasti veiklos metodai. Matyt, žmonės nesuvokia, kuo ne Europos Sąjungos (ES) narė skiriasi nuo narės. Lietuva priklauso demokratinių valstybių klubui, ES sistemai, kurioje pripažįstamos tos pačios vertybės ir žmogaus teisės“, - sakė jis.

Anot L. Donskio, jeigu kalbama apie jauną moterį, kuri atsivežė savo draugą į Lietuvą, kodėl tai turi dominti VSD?

„Jeigu jie neturi operatyvinės informacijos, ir žmogus neturi jokios, vadinkime, priešistorės, kuri bylotų apie tai, kad jį galima įtarti turint kokių nors kėslų, mano supratimu, tai yra absoliučiai skandalingas ir neleistinas kišimasis į privatų gyvenimą“, - teigė L. Donskis.

Jo manymu, tokius skandalingus VSD veiklos metodus galėjo lemti neprofesionalumas, žmogaus teisių standartų ir reikalavimų neišmanymas. Esą priešų ar grėsmių reikia ieškoti visiškai kitur arba būtina turėti tam tikrą koordinuotą informaciją. L. Donskiui susidarė įspūdis, jog saugumo pareigūnai ypatingą entuziazmą šiuo atveju galėjo rodyti tik todėl, kad žmogus yra iš musulmoniškos šalies.

„Tačiau ir tai keista. Turkija yra NATO valstybė. Jeigu jau žiūrėtume iš tokių pozicijų, kas savi, kas svetimi, ir tai atrodo absurdiškai, nes Turkija, būdama NATO narė, yra formali mūsų karinė sąjungininkė“, - pabrėžė jis.

Ne kiekvienas musulmonas teroristas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Arvydas Anušauskas nesiėmė komentuoti šio konkretaus atvejo. Tačiau jis tikino, kad VSD darbuotojai nevaikšto pas turistus, laikinai gyvenančius Lietuvoje, jeigu tam nėra reikalo.

„Įsivaizduokite, tada reikėtų aplankyti dešimtis tūkstančių žmonių. Nėra tam jokio reikalo ir jokios prasmės“, - tvirtino parlamentaras. Seimo Žmogaus teisių komiteto narė Dalia Kuodytė teigė pirmą kartą išgirdusi tokią istoriją, nors nemažai lietuvių bendrauja su musulmonais.

„Komentuoti labai sunku, nes nežinome visos informacijos. Labai noriu tikėti, kad buvo pagrindas VSD atlikti tokius veiksmus. Tačiau iš to, ką papasakojote, ši istorija atrodo keistokai“, - pažymėjo Seimo narė.

Pasak D. Kuodytės, jeigu tokius veiksmus saugumiečiai vykdė be pagrindo, tik todėl, kad mūsų šalyje viešėjęs vaikinas - musulmonas, situacija „atrodytų nekaip“. „Turime daryti prielaidą, kad toli gražu ne kiekvienas musulmonas yra teroristas“, - pabrėžė ji.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder