Moterys knygas skaito dažniau nei vyrai, vyrauja romantika ir detektyvai

Moterys knygas skaito dažniau nei vyrai, vyrauja romantika ir detektyvai

Lietuvoje daugiausia skaitoma romantinė literatūra ir detektyvai, o kaimo gyventojai dažniau renkasi praktinio pobūdžio knygas.

Dažnai (bent kartą per savaitę) knygas skaito trečdalis Lietuvos gyventojų. Trečdalis skaito nesistemingai "progai pasitaikius", panašiai tiek pat - beveik niekada neskaito knygų. Moterys knygas skaito dažniau negu vyrai.

Tai liudija 2011 metais projekto "Bibliotekos pažangai", kurį vykdo Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Kultūros ministerija, atliktos Lietuvos gyventojų (15-74 metų) apklausos duomenys.

16 proc. gyventojų per metus perskaito daugiau kaip 15 knygų, kas penktas - nuo 6 iki 15 knygų ir 21 proc. perskaito 3-5 knygas. Daugiausia skaitoma romantinė literatūra (44 proc.), detektyvai (32 proc.), praktinio pobūdžio knygos (29 proc.), profesinė (29 proc.) ar savišvietos literatūra (28 proc.).

Kaimo gyventojai kiek labiau nei miestiečiai linkę skaityti praktinio pobūdžio knygas. Pagrindiniai skaitančiųjų knygas motyvai - noras pagilinti savo žinias (53 proc.) ir atsipalaiduoti (52 proc.). Gerinti savo informuotumą ir formuoti savo nuomonę skaitant kiek labiau linkę turintieji aukštąjį išsilavinimą, dirbantieji, studentai, turintys didesnes pajamas žmonės.

Daugiau kaip pusė gyventojų skaito spausdintus respublikinius (64 proc.) ir regioninius (55 proc.) dienraščius ar savaitraščius bei spausdintus žurnalus (56 proc.). Kas antras gyventojas skaito naujienų portalus internete, ketvirtadalis - elektronines laikraščių versijas. Tik 6 proc. skaito spausdintą užsienio spaudą. Apie 4 proc. Lietuvos gyventojų visai neskaito laikraščių ir žurnalų.

Pusė Lietuvos gyventojų, kurie per pastaruosius 12 mėnesių lankėsi viešosiose bibliotekose, mano, kad knygų asortimento atnaujinimas jose pagerėjo, skelbia apklausos rengėjai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder