Mokyklose narkotikų ieškos slaptai

Mokyklose narkotikų ieškos slaptai

Mėnesio viduryje keliose pasirinktose uostamiesčio mokymo įstaigose bus atlikti naujos kartos testai, kurių pagalba nustatoma, ar aplinkoje vartojami kvaišalai.

Dėl to apsispręsta ketvirtadienį vykusio savivaldybės Narkotikų kontrolės komisijos posėdžio metu. Dienos bei įstaigos, kuriuose bus atliekami testai, nutarta viešai neskelbti, tiesa, su pačių mokyklų atstovais tai bus suderinta. Manoma, kad bus pasirinktos skirtingų tipų mokymo įstaigos - gimnazija, pagrindinė bei profesinio rengimo mokyklos, galbūt - vieni iš vaikų globos namų.

Kad uostamiesčio mokyklose kvaišalai naudojami - vieša paslaptis, teigė komisijos nariai, tačiau garsiai tą pripažinti nedrįsta nei vaikai, nei jų tėvai, nei mokyklų vadovai - taip neva siekiama apsaugoti reputaciją, būta argumentų, jog pažeidžiamos tiriamųjų teisės, todėl anksčiau panorėjus atlikti testus tekdavo prašyti įvairių sutikimų.

Naujojo testo D4D atlikimo metu to nereikės, mat bus tiriami ne žmonės, o aplinka: įvairūs daiktai. Tai būti gali, pavyzdžiui, durų rankenos, stalai, kompiuterio klaviatūra, mobilusis telefonas, piniginė, rašiklis, tikrinamas lakmuso popieriumi.

Gamintojai teigia, kad tai unikalus ir patikimas būdas išsiaiškinti, ar aplinkoje buvo vartojami narkotikai. Jie testus demonstruos nemokamai, įprasta jo kaina - 45 litai. Jeigu šis būdas pasitvirtins, savivaldybėje bus svarstoma galimybė dėl didesnio kiekio testų įsigijimo ar pasiūlyti jų pirkti pačioms. Tokiu atveju būtų atliekami ilgalaikiai tyrimai: būtų stebima, ar įstaigoje narkotikų vartojimas plinta.

Teigiama, jog įvairių kvaišalų vartojimas mokyklose itin paplitęs tarp vyresnių klasių mokinių, nors atliktų tyrimų duomenys rodo, jog vadinamoji "žolė" yra populiari jau tarp šeštokų.

Pasirinktos trys mokyklos galės susipažinti su testų rezultatais.

Komisijos posėdžio metu taip pat aptarta mokinių energetinių gėrimų problema - taip šis produktas apibūdinamas dėl savo neigiamų savybių. Po specialios apklausos paaiškėjo, kad kelis kartus per savaitę ar mėnesį juo troškulį malšina kone pusė 4-11 klasių mokinių.

"Yra tik pavieniai atvejai, kai gėrimai sukėlė labai neigiamą poveikį, bet esant kai kurioms aplinkybėms, tokių sutrikimų gali padažnėti. Keista, kad viešai pateikiama tik teigiama informacija apie gėrimus", - sakė Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro atstovė direktorė Ineta Pačiauskaitė.

Jos išplatintoje informacinėje medžiagoje rašoma, kad šie gėrimai iš tikrųjų energijos neprideda, priešingai - atsiranda nuovargis, susierzinimas, nemiga, ilgainiui gali išsivystyti depresija bei priklausomybė. Taip pat teigiama, kad energetiniai gėrimai ypač neigiamai veikia vaikų ir paauglių psichiką, padidina ne tik jų aktyvumą, bet skatina agresiją bei smurto protrūkius.

Praėjusią vasarą pasistengta, kad gėrimai dingtų iš mokyklose parduodamų produktų sąrašo, bus ieškoma galimybių šviesti mokinius apie neigiamą poveikį, galbūt tartis su prekybos centrais, kad gėrimai būtų būtų pašalinti iš patogiausių parduotuvių vietų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder