Lietuviai su baime ir panieka stebėjo Angliją siaubiančius banditus

Lietuviai su baime ir panieka stebėjo Angliją siaubiančius banditus

Anglijos gyventojai norėtų, kad pastaroji savaitė būtų buvęs tik slogus sapnas. Šeštadienį Totenhamo rajone Londone taikus protestas virto nekontroliuojamomis riaušėmis, iki šiol siaubiančiomis visą šalį. Anglijoje gyvenantys lietuviai su panieka ir baime stebėjo chuliganus, niokojančius automobilius, parduotuves, bankus, gyvenamuosius namus ir mušančius žmones.

Antradienio vakare trūko ir taikių gyventojų kantrybė. Londone Enfieldo rajono vyrai vakare susirinko gatvėse ir patys saugojo savo rajoną nuo naujų išpuolių. Londono šiaurėje esanti teritorija jau ne kartą kentėjo nuo įžūlių chuliganų. „Mes pavargome ir esame pikti. Jeigu policija negali su jais susitvarkyti, tai susitvarkysime mes“, – sakė maždaug 30 metų baltaodis vyras. Jo žodžiai atspindėjo didelės dalies gyventojų nuomonę. Jie nesupranta, kodėl policija chuliganams leidžia siautėti beveik savaitę. Nuostoliai visoje Anglijoje sieks šimtus milijonų svarų sterlingų.

Siaubė visą šalį

Riaušės Londoną siaubė visą savaitgalį, o nuo pirmadienio persimetė ir į kitus miestus. Pastatai ir automobiliai taip pat degė Mančesteryje, Liverpulyje, Bristolyje, Birmingeme, Salforde, Volverhamtone, Notingeme ir kituose miestuose. Chuliganai nesitenkino tik turto niokojimu ir policijos užpuldinėjimu – jie plėšė parduotuves, bankus bei gyventojus.

Situaciją Londone antradienį stabilizavo tik didžiulės policijos pajėgos. Mieste budėjo net 16 tūkst. pareigūnų. Parduotuvės, kavinės ir kitos įstaigos šią savaitę dirbo gerokai trumpiau. Verslininkai užkalė langus, duris, statė papildomas apsaugas prie savo durų. Sostinės policija jau vėl kontroliuoja situaciją, tačiau tai išbaidė ne visus riaušininkus. „Man namie baigėsi maistas. Grįžau po darbo, o visos didelės parduotuvės uždarytos. Į lauką eiti bijau, nes stovi grupės juodaodžių, kol kas nieko nedaro, maigo rankose telefonus“, – „Tiesai“ antradienį vakare pasakojo Peckhamo rajone gyvenantis Simas. Jis bandė rasti dirbančią bent mažą parduotuvę, tačiau jos taip pat buvo uždarytos.

Baisiausia naktis – pirmadienį

Peckhamo rajonas itin smarkiai nukentėjo pirmadienio vakarą ir naktį. Pirmadienį kilęs smurto protrūkis buvo pats didžiausias nuo neramumų pradžios. Londone nusiaubti Hackney, Croydono, Enfieldo, Lewishamo, Islingtono, Ealingo, Kamdeno ir kiti rajonai. Croydone, Pietų Londone, gyvenanti Gintarė savo akimis matė vieną didžiausių gaisrų per šias riaušes. Chuliganai Vakarų Croydone padegė didelę baldų parduotuvę, priklausančią jau penktajai Reevesų šeimos kartai. Ji supleškėjo iki pamatų. Tačiau riaušininkai tuo nepasitenkino. „Tokių dalykų nesu mačiusi: žmonės tiesiog bėgioja ir plėšia parduotuves“, – šokiruota matytų vaizdų pasakojo Gintarė. Per išpuolius Croydono rajone buvo pašautas 26 metų vyras. Jis antradienio rytą mirė ligoninėje.

Neramumai Peckhamo rajone pirmadienį tęsėsi iki vėlaus vakaro. „Ką tik prie mano akių apiplėšė „Currys“ parduotuvę. Jie tempia viską, net dėžių nepaneša. Privažiuoja mašina, sumeta viską ir dingsta. Man rytoj (antradienį) reikia išeiti į darbą prieš 6 valandą, ir aš gerokai bijau“, – pirmadienį kalbėjo Simas.

Neramumų banga ritosi iš Totenhamo

Apiplėštas parduotuves, bankus, daugybę šukių gatvėse matė ir Walhamstow‘e gyvenanti Julita Žutautas. Pirmadienio rytą į darbą vykdama moteris išvydo kraupų vaizdą – pagrindinė rajono gatvė buvo kaip po karo. „Manęs asmeniškai tai nepalietė, bet kai ėjau High Streetu ir mačiau parduotuvių savininkų bei darbuotojų veidus, tai liūdna darosi“, – pirmadienio rytą pasakojo moteris.

Walhamstow‘o rajonas yra netoli Totenhamo, kur šeštadienį ir prasidėjo neramumai. Žmonės pirmiausia susirinko prie policijos nuovados ir piktinosi pareigūnais, kurie praėjusį ketvirtadienį nušovė 29 metų Marką Dugganą. „Šeštadienį tai girdėjome visus garsus iš Totenhamo. O sekmadienį mūsų rajone chuliganai siaubė brangesnes parduotuves ir bankus. Vakarais ir taip viena nevaikščiodavau, nes ne itin saugu buvo. Po įvykių centrinė gatvė buvo ištuštėjusi, žmonių buvo labai mažai“, – sakė lietuvė.

Išgąsdino vaikus

Į įvykių sūkurį sekmadienį ne savo noru pakliuvo ir Ingridos iš Enfieldo dukros. 16-metė Agnesa su septynmete sesute žiūrėjo filmą „Cineworld“ kino centre. Kai sesės išėjo iš kino teatro, pro jas pralėkė keli policijos automobiliai. „Mes ėjome stotelės link, o gatvėse buvo daugybė jaunų vaikinų. Kai kuriems iš jų buvo ne daugiau kaip 11 metų“, – tikino Agnesa.

Paauglė suprato, kad autobusai ta gatve jau nebevažiuoja, ir skubiai paskambino mamai. „Kai mes jau važiavome mašina, mačiau, kaip pagrindinėje gatvėje sustojo du policijos autobusiukai, iš jų iššoko apie 30 pareigūnų. Visi jie išsisklaidė ir pradėjo tikrinti žmones. Vėliau ten prasidėjo riaušės“, – pasakojo mergina.

Namuose Ingrida su dukromis nuolat girdėjo specialiųjų tarnybų automobilių sirenas, o virš rajono kybojo sraigtasparniai. Septynmetė buvo gerokai išsigandusi ir sekmadienio vakarą niekur nesitraukė nuo vyresnės sesers.

Užpuldinėjo ir praeivius

Tėvai Agnesai laikinai uždraudė išeiti iš namų. Tokių priemonių ėmėsi ne viena šeima. Apsaugoti vaikus buvo būtina, nes įsisiautėję protestuotojai nesirinko, ką skriausti. Jeigu pirmąją dieną jų taikiniu daugiausia buvo policija, tai vėliau jie plėšė ir mušė visus iš eilės. Antradienį internetą apskriejo vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip riaušininkai apiplėšia sumuštą paauglį: vienas iš chuliganų pakelia kruviną veidą besidengiantį berniuką ir neva jam padeda, o kitas atsega jo kuprinę ir ištraukęs daiktus nubėga tolyn.

Policija trečiadienį visoje Anglijoje buvo sulaikiusi jau tūkstantį chuliganų, tačiau daugelis jų iki teismo buvo paleisti į laisvę. Trečiadienį neramumai iš Londono persikėlė į kitus miestus. Padėtį sostinėje padėjo suvaldyti papildomi 10 tūkst. policininkų. Valdžia žadėjo, kad pastiprinimo sulauks kiekvieno riaušininkų siaubiamo miesto pareigūnai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder