"Laisvė, kai galiu..."

"Laisvė, kai galiu..."

Šiandien Lietuvoje gyvenančios skirtingos kartos skirtingai supranta Lietuvos nepriklausomybę ir asmeninę laisvę. Vieni dar atsimena Sovietų Sąjungos priespaudą ir Atgimimo euforiją, o kiti jau gimė nepriklausomoje šalyje. Kaip laisvę supranta patys mažiausi, mūsų ateities karta?

Klaipėdos lopšelio-darželio priešmokyklinio ugdymo grupės "Obelėlė" auklėtoja Giedrė Jonaitienė pažymėjo, jog šešiamečiams vaikams gana sudėtinga paaiškinti, kuo skiriasi Vasario 16-osios ir Kovo 11-osios šventės.

"Jie nelabai supranta, painioja. Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šventę darželyje švenčiame kaip Lietuvos gimtadienį. Vaikai mokosi Lietuvos himną, kovo 10-ąją darželyje švęs pasipuošę tautiniais Mažosios Lietuvos regiono kostiumais - vyks šventė su dainomis, šokiais. Kalbame su vaikais ir apie laisvę, kaip gerai būti laisviems, kalbėti, skaityti gimtąja kalba, kad galime keliauti. Patys vaikai yra labai laisvi. Šita karta ypač laisva ir įpratusi rinktis. Jie renkasi viską: draugus, veiklas, net maistą. Su šiais vaikais reikia ypač daug kalbėtis, tartis ir įrodinėti. Jie nepripažįsta jokių draudimų, griežtesnis žodis sukelia jų pyktį", - savo pastebėjimais pasidalino auklėtoja.

Amelija

Laisvė, kai gali važiuoti kur nori. Man patinka važiuoti į Kauną. Lietuvos nepriklausomybės dieną papuošiu namus savo daryta Lietuvos vėliava.

Herkus

Man laisvė, kai galiu išeiti į kiemą ir žaisti su draugais. Su draugais švęsiu ir Kovo 11-ąją.

 

Sandra

Manau, kad Lietuvoje auga gražiausi medžiai. Aš jaučiuosi laisva, kai galiu išeiti į kiemą ir susitikti su Ramune.

Irmantas

Myliu Lietuvą todėl, kad turiu daug draugų. Man laisvė, kai galiu išeiti į kiemą su draugais žaisti, kalbėti. Kai galiu kalbėti lietuviškai ir su draugais, ir parduotuvėje.

Rūta

Man laisvė, kai galiu išvažiuoti pas močiutę, kai niekas nedraudžia valgyti saldumynų. Laisvė, kai galime išvažiuoti kur tik norime, bet gyventi kitoje šalyje nenorėčiau, man patinka Lietuvoje.

Aistė

Man laisvė, kai galime daryti ką norime. Manau, kad aš esu laisva, nes man tėveliai leidžia ir saldumynus valgyti, ir tvarkytis tada, kai noriu.

Gintarė

Man laisvė - tai susitikimai su pussesere pas močiutę. Močiutė mums viską leidžia, su močiute einame pasivaikščioti ir močiutė perka viską, ko tik norime.

Kamilė

Lietuvą myliu todėl, kad ji - labai graži. Aš esu laisva tada, kai nesergu. Tada galiu daryti, ką noriu. Man labai patinka susitikti su drauge, su ja žaisti.

Aurija

Myliu Lietuvą, nes čia gimiau. Labiausiai Lietuvoje man patinka Baltijos jūra. Esu laisva, kai man viską leidžia, kai galiu važiuoti pas drauges ir su jomis žaisti.

Ievutė

Laisvė, kai galime daryti ką norime. Galime daug kalbėti lietuviškai, nereikia kalbėti rusiškai. Turime prezidentę. Džiaugiuosi, kad gyvenu laisvoje šalyje, niekur kitur gyventi nenorėčiau.

Laurynas

Man laisvė, kai galiu su draugais pažaisti. Kai iš darželio tėvai pasiima - jau negaliu. Darželyje jaučiuosi labiau laisvas, nes čia daugiau vietos žaisti.

Pranas

Man laisvė - tai galimybė keliauti, skristi lėktuvu. Skridau į Kiprą. Labai ten patiko, bet gyventi ten nenorėčiau, nes čia yra vandens parkas, gražios Lietuvos gėlės. Dar man laisvė yra tai, kad galiu skaityti lietuviškai.

Ramunė

Kovo 11-ąją visus namus išpuošiu Lietuvos vėliavomis. Bet namuose nesijaučiu laisva, nes negaliu žaisti su draugėmis, tik žiūrėti filmukus arba žaisti su planšete.

Lukrecija

Man laisvė, kai su draugėmis galiu nueiti į kavinę, valgyti keptas bulvytes.

 

Rytis

Myliu Lietuvą todėl, kad čia gyvenu. Mes esame laisvi, nes išvarėme rusus ir dabar galime mokytis lietuviškai skaityti ir daryti, ką norime. Aš esu laisvas, kai galiu pasirinkti draugus, su kuriais žaisiu.

Ema

Lietuvą myliu todėl, kad gimiau čia ir noriu, kad ji būtų laisva. Kovo 11-ąją pripūsiu geltoną, žalią ir raudoną balioną ir papuošiu namus Lietuvos vėliavos spalvomis. Man laisvė yra tai, kad galiu kur noriu važiuoti, skristi ir Rusija nepuola. Esu laisva, nes nei tėveliai, nei seneliai manęs neriboja, leidžia daryti, ką noriu. Tik žaidimus su planšete riboja, bet tai - dėl mano akyčių.

Renėja

Myliu Lietuvą todėl, kad ji - mano šalis. Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šventę švęsiu linksmai, nupiešiu daug Lietuvos piešinėlių, vėliavą, nes ji man - labai graži.

Povilas

Man laisvė yra tada, kai galiu su draugais spardyti futbolo kamuolį. Jaučiuosi nelaisvas tada, kai nėra šalia draugų ir tėtis atsisako su manimi žaisti, o žiūri telefoną.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder