Kur riba tarp pilietiškumo ir trukdymo dirbti?

Kur riba tarp pilietiškumo ir trukdymo dirbti?

Pastebėjęs kieme automobilyje sėdinčius apsvaigusius jaunuolius ir įtaręs, kad jie ketina važiuoti, klaipėdietis Egidijus pasielgė pilietiškai - nedelsdamas telefonu surinko numerį 112. Tačiau Bendrojo pagalbos centro (BPC) operatorės reakcija jį pribloškė - esą gerti automobilyje niekas nedraudžia, tad nėra reikalo trukdyti policijos.

"Įtarti, kad žmogus kažką darys - dar nėra nusikaltimo fiksavimas. Šitaip būtų galima įtarinėti kiekvieną sutiktą žmogų - gal jis pavogs, gal nužudys? Juk niekas nedraudžia sėdėti automobilyje, kad ir girtam. O kokia pagalba jiems buvo reikalinga? Nebent gėrimų pritrūko? Bet tai jau bus paslauga", - operatorės veiksmus teisina BPC Klaipėdos skyriaus viršininkas Rolandas Milius.

[CITATA]

Kyla klausimas, kaip šiuo konkrečiu atveju turėjo pasielgi pilietiškas žmogus. Bandyti eiti išsiaiškinti, kokie apsvaigusių jaunuolių ketinimai? Mesti visus savo reikalus, valandą stovėti ir stebėti, ką toliau darys įtartini asmenys? Kam tuomet reikalingas telefonas 112?

Įvykis nesudomino

Klaipėdietis Egidijus Dumčius pasakojo, kad gegužės 19 d. pavakare M. Mažvydo alėjos daugiabučio kieme jis pastebėjo automobilyje sėdinčius išgėrusius jaunuolius. Pasak jo, kiti jaunuoliai bandė juos ištraukti iš automobilio, kad jie niekur nevažiuotų, tačiau šie neklausė.

"Man pasidarė neramu, kad būdami tokios būsenos jie gali kur nors važiuoti. Juk ne tik patys gali užsimušti, bet ir ką nors nudaužti. Todėl nedelsdamas puoliau skambinti 112. Operatorei papasakojau, kokia situacija, ir paprašiau, kad atsiųstų policijos pareigūnus. Netekau žado, kai ši man tik atkirto, esą, jei jie niekur nevažiuoja, tai gali gerti", - pasakojo E. Dumčius.

Keisčiausia vyriškiui pasirodė tai, kad operatorė nepaklausė net automobilio numerio.

"Išėjau į parduotuvę ir grįžęs kieme neberadau nei to auotomobilio, nei jaunuolių. Vėl paskambinau 112 ir pasakiau, kad jie greičiausiai visgi išvažiavo girti. Tuomet operatorė jau pradėjo teirautis, koks tai buvo automobilis, kokie numeriai... O iš kur man žinoti, kai automobilio nebėra? Štai toks šios tarnybos aplaidumas", - savo patirtimi dalijosi E. Dumčius.

PREVENCIJA. Daugelio avarijų, kurias sukėlė neblaivūs asmenys, būtų galima išvengti, jei aplinkiniai kritiškiau įvertintų situaciją ir apie tai praneštų pareigūnams.

Spėjimais nesivadovauja

BPC Klaipėdos skyriaus vadovas R. Milius susirado ir išklausė E. Dumčiaus ir operatorės pokalbio įrašą ir patikino, kad darbuotoja reagavo tinkamai.

Iš vyriškio kalbos esą neaišku, ar automobilyje sėdintys jaunuoliai važiuos, ar nevažiuos. Esą jis tik spėjo, kad jie "nusitašę", bet ar vartojo alkoholinius gėrimus, ar dar vartoja, nematė, nežino ir priėjęs nebuvo.

"Bendrojo pagalbos centro operatorė ponui Egidijui paaiškino, kad automobilyje nėra uždrausta vartoti alkoholio, juolab kad automobilis stovėjo kieme, kad nesivadovaus tik spėliojimais, ir paprašė informuoti, jei tikrai tie vaikinai vartoja alkoholį ir vartojantis alkoholį asmuo ims vairuoti automobilį. Vėliau ponas Egidijus paskambinęs informavo, kad automobilis su galimai girtais asmenis išvažiavęs ir atsisakė nurodyti informaciją apie automobilį motyvuodamas, kad per vėlu", - dėstė R. Milius.

Pasak jo, BPC kiekvieną mėnesį gauna po 1-2 pranešimus iš E. Dumčiaus apie negerus dalykus, kurie įvyksta Klaipėdos mieste. Į ankstesnius pranešimus esą buvo reaguojama ir siunčiamos atitinkamos tarnybos.

"Deja, šį kartą pono Egidijaus pranešimas buvo daugiau spėliojimas, tad operatorė skambutį įvertino ne kaip pagalbos prašymą", - aiškino R. Milius ir visgi padėkojo R. Dumčiui už pilietiškumą.

BPC atstovas taip pat akcentavo, kad ir policijos pareigūnai yra nusistatę prioritetus, į kuriuos pranešimus reaguoti pirmiausia.

"Jei ir būtume pranešę apie šį atvejį, policija būtų atvykusi gal po kokio pusvalandžio, nes jie pirmiausiai vyksta ten, kur tikrai reikalinga pagalba", - tikino R. Milius.

Už pilietiškumą - įžeidinėjimai

Tuo metu klaipėdietis Tomas iki šiol prisimena, kaip prieš gerą dešimtmetį pastebėjęs, kad vienai uostamiesčio įmonei priklausantis sunkvežimis įtartinai vingiuoja gatve, ne tik pranešė apie tai policijai, bet ir pats savo automobiliu sekė įkandin, kol atvyks pareigūnai.

"Įvingiavo sunkvežimis į įmonės teritoriją, iš jos išvirto girtutėlis vairuotojas ir lyg niekur nieko nuėjo. Kai pareigūnai atvyko, ėjau kartu su jais į įmonę ieškoti to veikėjo. Radome ir tuo mano vaidmuo, atrodė, baigėsi. Bet ne. Kitą dieną sulaukiau skambučio. Paskambinusi moteris mane iškoneveikė, kad mane turėtų užgraužti sąžinė, nes jos tėvą atleido iš darbo už tai, kad jis vairavo girtas", - šitaip buvo įvertintas Tomo pilietiškumas.

Taranavo ir atėmė raktelius

Ne vieną istoriją, kaip pilietiškų žmonių dėka buvo sulaikyti kelių chuliganai, gali papasakoti ir televizijos laidos "Reidas" kūrėjas Gintaras Vaičekauskas. Jis ir pats kone 70 proc. informacijos apie įvykusias avarijas sulaukia būtent iš paprastų žmonių.

"Žmonės gana pilietiški. Ir naujausioje "Reido" laidoje rodysime siužetą, kaip žmonių dėka buvo sulaikytas girtas vairuotojas, važiavęs Jūrininkų prospektu. Pastebėjo, paskambino policijos pareigūnams ir problema išspręsta. O kiek yra buvę atvejų, kai vairuotojai patys gaudo tokius erelius. Pamenu, vienas vilkiko vairuotojas, pastebėjęs kitą kolegą už vairo neblaivų, užstojo jam kelią, atėmė raktelius ir iškvietė policiją. Pripūtė 3 promiles. Tad kuo ši istorija galėjo baigtis, jei ne pilietiškas poelgis, geriau net negalvoti", - pasakojo G. Vaičekauskas.

Drausminti patiems - nepatartina

Visgi policijos pareigūnai akcentuoja, kad bet kuriuo įtartinu atveju geriau iš karto skambinti reikiamoms tarnyboms nei bandyti patiems sekti įtartinus asmenis, ar, dar blogiau, bandyti patiems juos sudrausminti.

"Policijos pareigūnai reaguoja į visus pranešimus. Neteisūs tie gyventojai, kurie patys bando drausminti ar krapštyti iš automobilio girtus vairuotojus. Jie rizikuoja patys nukentėti", - sakė Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos grupės vyriausioji specialistė Jūratė Albrektienė.

Ir ji pasidžiaugė, kad gyventojai dažnai pasielgia pilietiškai bei informuoja reikiamas tarnybas apie pastebėtą nederamą kitų elgesį. Visoms tarnyboms dabar galima prisiskambinti tik bendruoju pagalbos telefonu 112, tad neretai informacijos apie įtartinai besielgiančius asmenis policija sulaukia internetu.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder