Klaipėdos moksleiviams - apklausa ir "girtumo" akiniai

Klaipėdos moksleiviams - apklausa ir "girtumo" akiniai

Antradienį Klaipėdoje dešimtokų anketavimo būdu atliktas tarptautinis tyrimas, kuriuo siekiama išsiaiškinti, kiek tarp uostamiesčio moksleivių yra paplitusios psichoaktyviosios medžiagos. Po tyrimo pristatyti specialūs bendrojo lavinimo mokyklose prevencijai naudojami akiniai, imituojantys girtumą.

Minėtas tyrimas vykdytas ne tik uostamiestyje, bet ir Vilniuje, Kaune bei kituose didžiuosiuose Europos miestuose. Klaipėda šį tyrimą vykdė trečią kartą. Šiemet jame dalyvavo apie 1730 dešimtokų. Anketos buvo pildytos anonimiškai, moksleiviai turėjo atsakyti į kelias dešimtis klausimų apie narkotikų, alkoholio, rūkalų vartojimą, požiūrį į gyvenimą, mokyklą ar santykius su tėvais bei pedagogais. Tyrimo rezultatus planuojama pristatyti kitų metų pradžioje.

Prieš ketverius metus paskutinį kartą atliktas analogiškas tyrimas parodė, kad uostamiestyje kasdien cigaretes rūko trečdalis apklaustų dešimtokų, o kanapies bent kartą gyvenime vartojo trečdalis apklaustų moksleivių. Beveik 6 proc. moksleivių prisipažino bent kartą bandę kitų narkotinių medžiagų.

Teigiama, jog atsižvelgiant į šio tyrimo rezultatus, bus planuojamos prevencinės priemonės. Viena jų - jau apie metus taikoma Klaipėdos bendrojo lavinimo mokyklose - girtumą imituojantys akiniai. Užsidėjus akinius, matomi vaizdai, imituojantys neblaivaus žmogaus būseną, sutrinka koordinacija bei pusiausvyra. Akiniai sukelia realų apsvaigimo pojūtį, sutrikusią rankų, kojų koordinaciją ir prislopintą motoriką, t.y. visus girtumo požymius.

Pasak Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro specialistų, šie "girtumo" akiniai bendrojo lavinimo mokyklose itin populiarūs. Su jų pagalba skirtingo amžiaus moksleiviai gali pajusti girtumo požymius be pavojaus iš tikro apsvaigti ir taip įvertinti galimas neigiamas pasekmes, todėl mokyklų sveikatos specialistai šiuos akinius prevencijai naudoja gana dažnai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder