Klaipėdiečių parama pasiekė Afganistaną

Klaipėdiečių parama pasiekė Afganistaną

Gruodžio 6 d. popietę Lietuvos vadovaujamos Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG) 16 pamainos medikai kartu su Civilių ir karių bendradarbiavimo (toliau-CKB) specialistais lankėsi Goro provincijos Čagčarano miesto ligoninėje. Apsilankymo metu provincijos ligoninei jie perdavė iš Lietuvos atkeliavusią medicinos įrangą.

Dovanota įranga nėra nauja, ji buvo naudojama Klaipėdos Jūrininkų ligoninėje, tačiau jos techninė būklė tvarkinga, įranga pilnai sukomplektuota ir veikianti. Iš viso perduoti du elektrokardiografai, dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatas ir bendrosios anestezijos aparatas. Šis inventorius leis vietiniams medikams teikti labiau kvalifikuotą neatidėliotiną pagalbą, atlikti detalesnį ligonių ištyrimą ir paruošimą chirurginėms operacijoms. Darbui su dovanota įranga vietos ligoninės medikus ruoš PAG-16 medicinos personalas.

„Nors Afganistanas mums labai tolima šalis, tačiau ten tarnaujantys mūsų kariai šį atstumą ženkliai sumažina. Praėjo vos keli dešimtmečiai, kai patys pradėjome skaičiuoti atgautos nepriklausomybės metus, todėl puikiai suprantame, kaip svarbu padėti karo nualintai šaliai šiuo jautriu ir trapiu laikotarpiu. Džiaugiuosi, kad galime prisidėti prie Afganistano sveikatos apsaugos sektoriaus stiprinimo ir linkiu Čagčarano miesto ligoninėje dirbantiems medikams kuo geriausios kloties profesiniame tobulėjime“ – telefonu iš Lietuvos perdavimo ceremoniją pasveikino Klaipėdos Jūrininkų ligoninės vyriausiasis gydytojas dr. Jonas Sąlyga.

Parama sveikatos apsaugos sektoriui yra vienas iš prioritetinių PAG uždavinių, prisidedančių prie vietinės valdžios gebėjimų stiprinimo bei sklandaus ir efektyvaus atsakomybės perdavimo Goro provincijoje. Lietuva planuoja perduoti atsakomybę už saugumą Goro provincijoje Afganistano nacionalinėms saugumo pajėgoms ir baigti PAG veiklą iki 2013 metų pabaigos.

„Šalyje, kurioje vidutinė žmonių gyvenimo trukmė nesiekia nei 50 metų, sveikatos apsaugos sektoriaus stiprinimas turi ypatingą reikšmę, gerinant gyvenimo kokybę. Džiaugiamės, kad medikai iš Klaipėdos Jūrininkų ligoninės padovanojo šią medicininę įrangą Čagčarano miesto ligoninei – tai tik dar kartą įrodo, koks svarbus bendradarbiavimas stiprinant vietinius pajėgumus medicininėje srityje“ – perduodant įrangą sakė PAG-16 Civilių ir karių bendradarbiavimo grupės vadas mjr. Erlandas Snieškus.

Šiuo metu Afganistano Goro provincijoje tarnauja šešioliktoji Lietuvos karių pamaina. Ji sudaryta daugiausia iš Krašto apsaugos savanorių pajėgų Didžiosios Kovos apygardos 8-osios rinktinės karių savanorių.

Goro provincijos atkūrimo grupės stovykloje Čagčarane kartu su Lietuvos kariais ir civiliais tarnauja ir dirba Gruzijos, Japonijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos, Suomijos, Čekijos ir Ukrainos atstovai. PAG civilinis elementas sudarytas iš Lietuvos, Japonijos ir JAV biurų, atstovaujančių savo valstybių vyriausybėms ir vykdančių vystomojo bendradarbiavimo programas bei projektus. Lietuvos karių stovykloje veikia Europos sąjungos policijos misijos (EUPOL) padalinys, kuris moko teisėsaugos institucijas, joms pataria bei remia.

Parengta pagal PAG-16 visuomenės informacijos karininkės vyr. ltn. Indrės Sejonienės ir PAG-16 Civilių ir karių bendradarbiavimo karininko kpt. Vaido Bimbirio informaciją.

 

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder