Ir gyvenimo saulėlydyje reikia galiojančio dokumento

Ir gyvenimo saulėlydyje reikia galiojančio dokumento

Prieš 20 metų mūsų šalies gyventojams buvo pradėta masiškai išduoti Lietuvos Respublikos pasai. Šiemet jų galiojimo laikas baigiasi. Prieš dešimtmetį išduotos asmens tapatybės kortelės irgi taps nebegaliojančios. Taigi reikia nedelsiant pasirūpinti naujais asmens tapatybę liudijančiais dokumentais, nes priešingu atveju tai gali tapti dideliu trukdžiu susitvarkyti svarbius reikalus. Nepajėgiantiesiems atvykti į Migracijos poskyrį padeda jo darbuotojai, apsilankydami pastarųjų namuose.

Pasitikrinti asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančių dokumentų galiojimo laiką ir nedelsti juos pasikeisti ragina seniūnijų socialiniai darbuotojai.

„Tai aktualiausia senyviems ir neįgaliems žmonėms. Jų vaikai, kiti artimieji turėtų pasirūpinti, kad išsiimtų naujus asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus, – kalbėjo Vėžaičių seniūnijos vyresnioji specialistė Stasė Grykšienė. – Nemažai šių gyventojų galvoja, kad su negaliojančiu pasu ištempsią iki gyvenimo pabaigos. Betgi su tokiu dokumentu nė vienoje įstaigoje nesusitvarkysi savo reikalų – nei gydymo, nei kitoje. Taigi labai svarbu pasirūpinti galiojančiu pasu ar asmens tapatybės kortele.“

Klaipėdos rajono policijos komisariato Migracijos poskyrio viršininkė Lina Šneiderienė patikino, jog tai ypač aktualu senyviems žmonėms. Jos teigimu, šiais bei ateinančiais metais prognozuojamas asmens tapatybę patvirtinančių dokumentų išdavimo bumas.

„Noriu paraginti visus, kurių asmens dokumentų galiojimo laikas baigiasi, kreiptis į Klaipėdos rajono policijos komisariato Migracijos poskyrį nelaukiant vasaros. Juk tuomet prasideda kelionės, iš užsienio sugrįžę lietuvaičiai taip pat skuba pasikeisti savo dokumentus. Taigi labai išauga žmonių srautas ir padidėja darbo krūvis mūsų darbuotojams“, – kalbėjo L. Šneiderienė. Ji taip pat priminė, kad 16-mečiams, dar neišsiėmusiems paso ar tapatybės kortelės, privalu tai padaryti. „Mano duomenimis, šešiolikmečiams nebus leidžiama laikyti egzaminų, jeigu neturės šių dokumentų“, – teigė ji.

Beje, dėl asmens dokumento gavimo būtina kreiptis dar nepasibaigus jo galiojimo laikui, o gaunantiems pirmąjį dokumentą šešiolikmečiams – sulaukus gimtadienio arba likus mėnesiui iki jo.

Šešiolikmečiams ir vyresniems asmenims išduotas asmens dokumentas (pasas arba asmens tapatybės kortelė) galioja 10 metų, vaikams nuo 5 iki 16 metų – penkerius, vaikams iki 5 metų – dvejus.

„Mūsų tarnyboje naudojama biometrinė duomenų registravimo įranga, todėl nuotraukų asmens dokumentams neštis nebūtina – piliečio veido atvaizdas nuskaitomas šia įranga skanavimo būdu. Tačiau pageidautina turėti vaiko iki vienerių metų amžiaus nuotrauką, nes mažylius sunku nufotografuoti – jie ilgiau nesusikaupia“, – kalbėjo L. Šneiderienė.

Sprendžiant, kokį dokumentą išsiimti – pasą ar kortelę, svarbu žinoti apie skirtingas jų naudojimo galimybes. Asmens tapatybės kortelė funkcionalesnė elektroninėje erdvėje, tačiau jos galimybės ribojamos vykstant į kai kurias užsienio šalis. Ji tinka keliaujant Europos Sąjungos valstybėse ir Šengeno erdvėje, o keliaujant į kitas šalis, kur reikalinga viza, – tapatybę patvirtinantis dokumentas yra Lietuvos Respublikos pasas.

Daug gyventojų dėl negalios negali atvykti į Migracijos poskyrį pasikeisti asmens dokumentų. „Jiems reikia skambinti į mūsų poskyrį ir užsiregistruoti – į jų namus atvyksime su mobilia biometrinių duomenų registravimo įranga. Mūsų poskyris jos neturi – iš anksto užregistravę ją gauname iš Klaipėdos miesto Migracijos skyriaus. Stengiamės gauti bent vieną kartą per mėnesį. Sausio mėnesį lankėmės Viliaus Gaigalaičio globos namuose – 56 čia gyvenantiems žmonėms sutvarkėme asmens dokumentus. Be to, buvome nuvykę ir pas kitus rajono gyventojus“, – pasakojo L. Šneiderienė.

Lietuvos Respublikos paso išdavimas, keitimas per vieną mėnesį kainuoja 150 Lt, asmens tapatybės kortelės – 30 Lt. Sumokėjus brangiau, dokumentus galima pasidaryti greičiau: per 5 darbo dienas pasas kainuoja 200 Lt, kortelė – 70 Lt, per 1 darbo dieną pasas – 250 Lt, kortelė – 110 Lt. Vaikams iki 18 metų ir pensinio amžiaus žmonėms dokumentų gaminimas (per vieną mėnesį) kainuoja per pusę pigiau: už pasą – 75 Lt, už kortelę – 15 Lt. Tačiau tokia lengvata taikoma tik už vieną iš pasirinktų dokumentų. Negalią turintys asmenys, kuriems nustatytas 0–40 procentų darbingumo lygis, asmenys, gaunantys piniginę socialinę paramą, vaikai, kuriems nustatyta globa ir rūpyba, vieniši pensinio amžiaus asmenys turi teisę gauti dokumentus nemokamai.

Susimokėti galima banke, „Teleloto“ terminaluose, galima padaryti pavedimą internetu: įmokos už dokumento gaminimą kodas – 5740, sąskaita – LT247300010112394300. Susimokėti už dokumento gaminimą galima ir Migracijos poskyryje banko kortele (imamas 2 Lt administravimo mokestis).

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder