Darbininkai darbo metu perka alkoholį, vadovai to nemato

Darbininkai darbo metu perka alkoholį, vadovai to nemato

Ketvirtadienį apie 14 val. „Vakarinės Palangos“ žurnalistai, užėję į parduotuvę miesto centre, nustebo, pamatę vienos kurorto tarnybos darbuotojus, perkančius alkoholinius gėrimus. Rinkdamiesi, kokį vyną įsigyti, šie net nepastebėjo, kad pakliuvo į kadrą. Užfiksavę šį faktą, pasidomėjome, ar išties šiandien dar įmanoma darbe nuslėpti savo girtumą, ar už atėjimą į darbovietę „su kvapeliu“ baudžiama?

Per budėjimą – patalpų nepalieka

Palangos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Vidmantas Jarulis, išgirdęs apie svaigiuosius gėrimus pirkusius darbininkus, nebuvo linkęs jų teisti – galbūt žmonės gėrimus pirko vakarui, visokių atvejų pasitaiko.

Tačiau jo vadovaujamas budintis personalas – ugniagesiai gelbėtojai – neišeina iš patalpos, tad alkoholio įsigyti negalėtų. Pietų metu palikti darbovietę gali tik inspektoriai. „Darbuotojus kontroliuojame. Bet jie ir patys supranta, koks atgarsis būtų visuomenėje, jei pasirodytų išgėrę. Todėl iki šiol nė vieno už tai bausti neteko“, - patikino V. Jarulis.

Teko atleisti

UAB „Palangos vandenys“ direktorius Pranas Madzajus taip pat tvirtino, jog darbo metu vartoti alkoholinių gėrimų neleidžiama. Tačiau anksčiau yra pasitaikę, kad teko keletą darbuotojų dėl šios priežasties atleisti iš darbo. Kiek žmonių dėl alkoholio jį prarado, įvardyti tiksliai negalėjo, nes reikėtų peržiūrėti dokumentus.

„Jeigu įtariame, kad darbuotojas atėjo neblaivus, vykdome pagal įstatymą numatytą procedūrą – sudaroma trijų bendrovės atstovų komisija, kuri turi patvirtinti, ar jis išties neblaivus, surašomas aktas apie šį įtarimą, žmogus nušalinamas nuo darbo. Jis turi per valandą pasitikrinti girtumą ir pristatyti pažymą, taip gali įrodyti savo nekaltumą“, - paaiškino pašalinimo iš darbo procedūrą direktorius.

Kodėl darbe vartojami svaigieji gėrimai? Jo manymu, žmonės nėra sąmoningi, nevertina savo darbo vietos. Tiesa, šiuo metu girtaujančių darbe pasitaiko mažiau.

UAB „Litesko“ filialas „Palangos šiluma“ komercijos direktorius Jonas Pleškys, išgirdęs mūsų pateiktą klausimą apie girtavimą darbovietėje, tvirtai atsakė, kad pas juos už tai nėra buvęs nubaustas nė vienas žmogus, nes apsvaigusių darbe nebūna. „Jeigu jie gertų, kas atliktų darbą?“ - sakė pašnekovas.

Kone pusę atleido

Pradėjęs vadovauti „Palangos komunaliniam ūkiui“ nuo mėgstančių kilnoti stikliuką neslėpė „apsivalęs“ Konstantinas Skierus: „Beveik pusę komunalinio teko atleisti, kiti patys išėjo. Žinojo – dėl to su manimi nepajuokausi, kompromisų nepripažįstu, su jais nesiterlioju – esu labai griežtas. Todėl pas mane chroniškų girtuoklių nėra“. Užtikęs darbe girtaujantį pirmą kartą įspėja, už antrąjį – atleidžia iš darbo.

Ir praėjusiais, ir užpraėjusiais metais po vieną komunalininką dėl alkoholio vartojimo darbe teko atleisti, kažkada seniai pareigų neteko ir vienas tarnautojas. Paklaustas, kokiu metu darbuotojai buvo užklupti kilnojantys stikliuką, K. Skierus sakė, kad mėgėjams išgerti nėra pietų meto – jiems vienodas laikas.

Pasak direktoriaus, nors kiekvienas darbininkas labai reikalingas, tačiau, jeigu atsitiktų kokia nelaimė, nes daugelis triūsia su įvairiais mechanizmais, tektų atsakyti jam, ir įmonė netektų garbės.

„Pavyzdžiui, praėjusią vasarą vienas su traktoriuku pjovė žolę, karšta buvo, tad išgėrė alaus, kažkas pastebėjo, paskundė, atvyko policija ir nustatė girtumą. Būtų tekę atleisti, bet pasigailėjau, nes žmona sunkiai serga. Tačiau jis buvo pažemintas pareigose – nebegali dirbti traktorininku“, - prisiminė K. Skierus.

Dėl šimto gramų – nerizikuos

„Pas mus įstaigoje šis dalykas išgyvendintas, tad nėra atleistas už tai nė vienas žmogus“, - paklaustas apie pavaldinių išgėrinėjimą darbo metu, sakė „Palangos butų ūkio“ techninio skyriaus vadovas Irmantas Knieža. Tačiau jis neatmetė galimybės, jog galbūt tokie nusižengimai egzistavo iki bendrovės privatizacijos.

„Darbuotojai brangina darbą, nes kurorte jų pasirinkimas nėra didelis, o dėl šimto gramų prarasti teises, nebeužtikrinti šeimos gerovės, nerizikuos“, - gynė savo darbuotojus pašnekovas.

Be to, I. Knieža paaiškino, jog kasdien pas jį vyksta darbuotojų gamybiniai pasitarimai, tad užuostų, jei kuris ateitų su kvapeliu, vakare taip pat susirenka aptarti dienos rezultatų, tad išgėręs išsyk būtų „demaskuotas“.

Vis dėlto, prisiminę sovietiniais laikais paplitusį gyventojų įprotį už atliktą darbą padėkoti pasiūlant taurelę, pasmalsavome, ar ši tradicija dabar tebeegzistuoja? „Palangiškiai už mūsų paslaugas kas mėnesį sumoka, tad nebesijaučia skolingi. Žinoma, gal vienas kitas ir pasiūlo išgerti, bet darbininkai visada atsisako“, - atsakė I. Knieža.

Nevartoja ir policininkai

Palangos policijos komisariato viršininkas Alvydas Katkauskas taip pat tvirtino, jog, kol jis vadovauja 63 pareigūnams, neteko nė vieno jų įspėti ar atleisti už girtavimą darbo metu. Tokį dalyką vadovas vienareikšmiai vertina neigiamai. „Kiekvienas žino – jei vartos alkoholį, bus atleistas“, - sakė viršininkas.

Ar tikrinamas policininkų blaivumas kilus įtarimams, kad jis yra apsvaigęs? „Taip. Be to, reguliariai vykdant priemones pagal Tarnybinių nusižengimų ir teisės pažeidimų prevencijos priemonių planą atliekami tarnybos patikrinimai“, - patikino A. Katkauskas.

Ką veikė parduotuvėje?

Taigi nė vienas „Vakarinės Palangos“ kalbintas vadovas nepripažino, kad darbo metu jų įmonės darbuotojai kartais pakilnoja stikliuką. Tačiau ką gi veikė alkoholinių gėrimų parduotuvėje vidury darbo dienos laikraščio žurnalistų užfiksuoti vienos bendrovės darbininkai?

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder