Civilinė statistika: daugėjo visko, išskyrus naujagimius

Civilinė statistika: daugėjo visko, išskyrus naujagimius

Nors šiemet Klaipėdoje kūdikių gimė apie 100 mažiau nei pernai, o mirčių užregistruota apie 150 daugiau, mirtis gyvybės neįveikė - kūdikių buvo daugiau nei išėjusių Anapilin. 2011-aisiais padaugėjo ne tik santuokų, bet ir ištuokų.

Šiemet iki gruodžio 28 d. uostamiestyje buvo užregistruotos 1 106 santuokos. Tiesa, pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjo pavaduotojos Zitos Dapšienės, iki Naujųjų metų dar turėtų spėti susituokti apie 30 porų, jei jaunieji iki tol nepakeis nuomonės. Pernai buvo užregistruota 1 105 santuokos. 116 porų šiemet susituokė užsienyje, 150 santuokos saitais susisaistė tik bažnyčioje.

Ištuokas specialistams šiemet teko registruoti 686 kartus - tai apie šimtu daugiau nei pernai (585).

Iki gruodžio 28 d. Klaipėdoje užregistruotos 2 152 mirtys. Pernai jų buvo mažiau - 2 037. Šiemet pasaulį Klaipėdoje išvydo ir mažesnis skaičius naujagimių - 2 208 (tiesa, Z. Dapšienė primena, kad skaičius šiemet dar keliais mažyliais pasipildys). Pernai buvo užregistruoti 2 321 naujasis klaipėdietis.

Iki vakar dienos Klaipėdoje gimė 1 160 berniukų ir 1 048 mergaitės. 24 mamas pradžiugino dvynukų poros. Pernai jų buvo kiek daugiau - 31, tačiau šiemet uostamiestyje net tris šeimas aplankė triguba laimė - jiems gimė trynukai.

Uostamiesčio tėveliai vaikams rinko panašius vardus kaip pernai, tačiau populiariausiųjų penketukai šiek tiek keitėsi. Šiemet populiariausi mergaičių vardai buvo Gabija, Gabrielė, Ugnė, Kamilė ir Ema (pernai - Ugnė, Gabija, Austėja, Emilija, Urtė, Kamilė ir Ieva). Berniukus šiemet dažniausiai vadino Matu, Luku, Jonu, Jokūbu ir Danieliumi (pernai - Matu, Nojumi, Luku, Augustu ir Justu).

Beje, tėveliai nesibaimino ir retų bei negirdėtų vardų. Tarp mergaičių vardų atsirado Amerita, Anija, Aprilė, Dija, Dionė, Elanda, Estėja, Geistė, Grasilė, Lūja, Linėja, Lika, Mantilė ir Perla. Šiemet gimę berniukai gavo vardus Auštaras, Angelas, Austrius, Daironas, Daugis, Eliotas, Elunas, Garetas, Neitas, Nandas, Neiras ir Sarmatas.

Pasak Z. Dapšienės, retesnius, negirdėtus vardus vaikams dažniausiai parenka mišrios šeimos, gyvenančios užsienyje. Jiems dažnai tenka nusivilti vardą sulietuvinant, mat užsienio kalba jis skamba kitaip ir turi, tėvelių manymu, prasmingą reikšmę.

Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjo pavaduotojos teigimu, kartais tėvelius tenka atkalbinėti nuo vieno ar kito vaiko vardo parinkimo.

"Kad nekiltų nesusipratimų, dabar prašome, kad registruojant vaiko vardą būtų abiejų tėvelių sutikimai. Mat anksčiau nutikdavo ir taip, kad vienas iš tėvų užregistruoja vieną vardą, o kitas po kelių dienų atlekia paklaikęs ir nori tą vardą pakeisti", - juokėsi Z. Dapšienė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder