Bendrijų gyventojai - nesutarimų įkaitai

Bendrijų gyventojai - nesutarimų įkaitai

Daugiabučių namų savininkų bendrijos (DNSB) neretai tampa verdančiu nesutarimų katilu, kuriame sukasi bendrijų pirmininkai, administratoriai ir į kelias skirtingas puses tempiami gyventojai. Beveik visada atsiranda nepatenkintųjų bendrijų pirmininkų ar administratorių darbu, raginančių kitus gyventojus palaikyti vieną ar kitą pusę. Kartais, tokie veiksmai lydimi gražių norų - išvaduoti bendrijas nuo nesąžiningų vadovų, tačiau neretai ir pastarieji tampa senų nuoskaudų ar neapykantos taikiniais.

Į "Vakarų ekspresą" kreipėsi net keletas klaipėdiečių, vienaip ar kitaip nepatenkintų darbo organizavimu bendrijose, kuriose jie gyvena.

Susikibo dėl panaikinimo

Klaipėdietė Ilona, gyvenanti Minijos g. 135A name, tikino, jog atstovauja keletui šiame name įsikūrusių gyventojų. Šie esą yra susirūpinę tuo, jog ketinama panaikinti šiuo metu egzistuojančią bendriją.

PADĖTIS. Dalis I. Simonaitytės g. 34 namo gyventojų ne tik yra pasipiktinę be suderinimo su atitinkamomis institucijomis pastatytais automobilių vietų užraktais, bet ir įtaria, kad tai padariusi administratorė dirba neteisėtai. Eimanto CHACHLOVO nuotr.

"Niekas nieko nesakė, patys nugirdome ir ėmėme klausinėti. Tik tada buvo sušauktas susirinkimas ir per jį pasakyta, jog bendrija bus likviduojama, o jos administravimas perduodamas namus administruojančiai bendrovei", - stebėjosi ponia Ilona.

Nors bendrijos pirmininkė yra surinkusi dagiau nei pusės gyventojų parašus, ponia Ilona yra įsitikinusi, jog tai padaryta neteisingai: "Ji vaikščiojo po butus, aiškino, kad kai mus administruos bendrovė, praktiškai niekas niekam nekainuos. Taip ir surinko daugumą. Po to buvo suorganizuotas dar vienas susirinkimas. Jo metu už likvidaciją pasisakė 7 butų savininkai iš 13, o turėtų būti du trečdaliai."

Namo gyventoja tikino, jog ji ir dar keli bendrijos nariai tik nori skaidrumo - esą sutiktų su bendrijos panaikinimu, jei žinotų, kokiomis sąlygomis iškeliauja pas kitą administratorių, t. y. iš anksto būtų sudaryta sutartis.

Tuo metu DNSB "Glorija", įsikūrusios Minijos g. 135A name, pirmininkė Jurgita Urbonienė, išgirdusi apie tokius gyventojos kaltinimus, atsiduso: "Puikiai žinau, kas tokias kalbas skleidžia. Tai buvusi bendrijos pirmininkė, kurią žmonės patys nušalino dėl nepasitikėjimo. Dabar ji keršydama skleidžia šmeižiančią informaciją apie mane. O aš juk nuo pat pradžių pirmininke būti nenorėjau - žmonės patys manęs prašė. O dabar gailiuosi sutikusi - lydima tokio šantažo negaliu dirbti."

Moters teigimu, ji pati nesugalvojo bendrijos likvidacijos. Anot J. Urbonienės, patys gyventojai to prašė, mat išsilaikyti tokiai nedideliai, vos 25 butus vienijančiai bendrijai yra pernelyg brangu.

"Mes už viską, kad ir žolės pjovimą, turime mokėti didžiulius pinigus. Kartu su gyventojais pasidomėjome ir išsiaiškinome, jog jei atsiduotume į administratoriaus rankas, tie mokesčiai gerokai sumažėtų. Kitos išeities neturime - kitos bendrijos nenori su mumis vienytis, - pasakojo bendrijos pirmininkė. - Be to, niekas dar nėra galutinai nuspręsta, mes tariamės ir ieškome įvairių variantų. Tačiau bendrijos likvidavimui prieštarauja vos keli butai."

Stogas kiauras iki šiol

Tuo tarpu DNSB "Laivas", įsikūrusios Nidos g. 76, gyventojai pakliuvo į kiek kitokią situaciją. Jiems teko ieškoti būdų, kaip atsikratyti pasirinkto namo administratoriaus. Gyventojų bėdas sukėlė namo administratorius Algirdas Paleckis, Klaipėdoje išgarsėjęs tuomet, kai vadovavo DNSB "Bandužiai". Jo parinkti rangovai Nidos g. 76 namo stogą "sutvarkė" taip, jog namą užvaldė potvyniai ir pelėsis.


A. Paleckis gyventojų susirinkime dar bandė kratytis atsakomybės - esą ne jo kaltė, jog rangovai darbą atliko prastai, tačiau tokie jo veiksmai žmonių neįtikino.

"Jis jau nuo vasario nebėra mūsų namo administratorius ir tuo visi gyventojai labai džiaugiamės. Tiesa, džiaugtis tvarkingu stogu negalime. Nors rangovai siūlėsi broką bent kiek ištaisyti, mes tokių paslaugų nenorime. Juk jeigu taip stogą suremontavo, tai kas bus po broko taisymo. Dabar po mėnesio tiek su A. Paleckiu, tiek su stogą tvarkiusios įmonės atstovais susitinkame teisme", - pasakojo dabartinė DNSB "Laivas" pirmininkė Virginija Kazlauskienė.

Kol teismo keliu neišspręsta, kas atsakingas už prastai suremontuotą stogą bei nesusigrąžinti investuoti pinigai, namo gyventojai ir toliau turi taikstytis su pasekmėmis - dalis butų iki šiol užliejami.

Atstovauja neteisėtai?

Dar didesnė painiava užvirė I. Simonaitytės g. 34 name įsikūrusioje DNSB "Goda". Pastarosios nariai nežino, kas atstovauja jų interesams. Bendrijai vadovaujanti Gražina Korsakė, kai kurių gyventojų teigimu, nėra nei bendrijos pirmininkė, nei administratorė, mat pagal rugsėjo pabaigoje gautą VĮ Juridinių asmenų registro išrašą bendrijos nariai sužinojo, jog ji nėra įregistruota kaip bendrijos įgaliotas atstovas. Gyventojai stebisi, kodėl bendrijai vadovaujanti moteris gauna atlyginimą, priiminėja gyventojams svarbius sprendimus, užsako darbus, disponuoja bendrijos pinigais.

"Vakarų ekspresas" jau rašė, jog G. Korsakės iniciatyva I. Simonaitytės g. 34 namo kieme buvo įrengtos privačios automobilių stovėjimo vietos ir ruošiamasi prašyti valdžios, kad ši padengtų visas išlaidas. Gyventojai taip pat piktinosi, jog bendrijos vadovė, esą neatsižvelgdama į žmonių prašymus, pakeitė laiptinių duris, gyventojams atsiėjusias nemenkas sumas pinigų.

Pati G. Korsakė visus teiginius vadino šmeižtu ir atsisakė paaiškinti, ar yra įregistruota kaip įgaliota DNSB "Goda" atstovė.

"Reikia vadovautis ne mėnulio fazėmis, o įstatymais. Kiek aš galiu aiškintis? Viskas yra teisėta. Jei kas neaišku, klauskit savivaldybės ir kitų institucijų", - pyko bendrijai vadovaujanti moteris.

Ši situacija dviprasmiška pasirodė ir miesto savivaldybės atstovams. Pasak Klaipėdos miesto savivaldybės Butų ir energetikos poskyrio vyriausiosios specialistės Dianos Gerasimovienės, šiuo metu vyksta tyrimas, konsultuojamasi su teisininkais. Su namo administratore G. Korsake buvo sudaryta darbo sutartis, yra susirinkimų protokolai ir panašūs dokumentai, tačiau ji, kaip ir buvo minėta, Juridinių asmenų registre nėra įregistruota kaip bendrijos įgaliotas atstovas.

"Kol kas aiškinamės, kaip turėtų būti iš tikrųjų. Į mus kreipėsi ne tik gyventojai, bet ir policija, prokuratūra, miesto Tarybos atstovai. Situacija turėtų paaiškėti artimiausiu metu", - sakė D. Gerasimovienė.

Beje, minima G. Korsakė buvo išgarsėjusi 2009-aisiais, kai bendrijos "Upė" narių susirinkimo metu apsistumdė su politiku Nagliu Puteikiu. Minėtosios bendrijos nariai įtarinėjo, jog G. Korsakė esą pasisavino dalį bendrų pinigų, o dalį jų panaudojo neteisėtai pasididindama atlyginimą sau ir buhalterei. Vėliau pirmos instancijos teismas konstatavo, kad sprendimą padidinti algas priėmė ne bendrijos pirmininkė, o valdyba.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder