Bažnyčioje sudarytą santuoką civilinės metrikacijos skyriuose registruoti privalės dvasininkai, o ne jaunavedžiai

Bažnyčioje sudarytą santuoką civilinės metrikacijos skyriuose registruoti privalės dvasininkai, o ne jaunavedžiai

Pareigą sudarytą katalikišką bažnytinę santuoką įregistruoti ir civilinės metrikacijos skyriuje (CMS) planuojama perduoti Bažnyčios atstovams, informavo Teisingumo ministerija.

Šiuo metu katalikų bažnyčioje susituokę jaunavedžiai per dešimt dienų turi patys informuoti CMS apie sudarytą santuoką ir ji įtraukiama į apskaitą. To nepadarius santuoka nesukelia teisinių pasekmių.

Principinis sutarimas dėl pranešimo apie bažnyčioje sudarytą santuoką pateikimo tvarkos tarp Bažnyčios ir Vyriausybės jau yra suderintas. Kad ši tvarka pradėtų veikti, teisingumo ministras, įgaliotas Vyriausybės, dar turės pasirašyti oficialų susitarimą su Lietuvos Vyskupų Konferencija bei patvirtinti Civilinės metrikacijos taisyklių pakeitimus.

Juose ketinama numatyti, kad bažnyčia apie sudarytą santuoką praneš CMS faksu, elektroniniu būdu ar asmeniškai pristatydama pranešimą. Po to, kai tai bus padaryta, apie santuokos įtraukimą į apskaitą CMS sutuoktinius informuos išsiųsdama jiems pranešimą jų nurodytu gyvenamosios vietos ar elektroninio pašto adresu.

Tokiu pat būdu sutuoktiniai bus informuojami ir tais atvejais, kai Bažnyčios nustatyta tvarka sudaryta santuoka nebus įtraukiama į apskaitą dėl pranešime esančių esminių klaidų, taip pat, kai bažnyčioje sudaryta santuoka neatitinka Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse įtvirtintų santuokos sudarymo sąlygų. Pranešime bus pateikiama ir informacija apie tai, kur ir kokio dydžio valstybės rinkliavą turi sumokėti sutuoktiniai atsiimdami santuokos liudijimą, jei jiems jo reikia.

2011 m. CMS įtraukė į apskaitą apie 4052 bažnyčioje sudarytų santuokų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder