Atvirai apie alkoholizmo problemas

Atvirai apie alkoholizmo problemas

Alkoholizmu sergančių žmonių artimųjų ir draugų bendrijos “Al-Anon” Klaipėdos grupė “Saulėgrąža” švenčia 21-ąjį gimtadienį. Ji sukurta 1995 metų lapkričio 27 d. Kiek joje narių, niekas negali pasakyti, jų skaičius niekur nefiksuojamas, sąrašai nevedami. Nariai keičiasi. Į susirinkimus, kurie vyksta du kartus per savaitę, ateina apie 10-15 klaipėdiečių. Dalyvavimas nėra privalomas, žmogus ateina, kai jam to reikia. Susirinkimai būna uždari. Konfidencialumas sudaro saugumo jausmą ir asmuo gali atsiverti ir kalbėti apie tai, apie ką negali šnekėtis netgi su jam artimiausiais žmonėmis.

Gimtadienio proga šeštadienį vyko atviras visuomenei grupės narių susirinkimas, į kurį galėjo ateiti visi norintieji. Jame dalyvavo ir socialinių įstaigų atstovai. Žmonės kalbėjo apie labai skaudžius dalykus visuomenei, jiems tai buvo nemenkas iššūkis, todėl nebuvo nei fotografuojami, nei kalbinami. Tačiau ”intymia” informacija tokiame susirinkime paprastai nesidalinama.

“Visuomenės suvokimas , kad alkoholizmu sergančių žmonių artimiesiems reikalinga pagalba, kad jie turi patys keisti tam tikras vidines nuostatas, reakcijas, ir elgesį, vis dar gana menkas”, - sakė viena “Saulėgrąžos” narė.

Susirinkimo metu ji pasakojo apie tai, kaip artimieji norėdami padėti alkoholikui iš tikrųjų padeda jam klimpti dar giliau. Apie tai, kada elgiamasi neteisingai ir aštrinama situacija. Pavyzdžiui, dangstomas geriantis bendradarbis. “Didžiausia problema – neigimas. Žmogus neprisipažįsta turintis problemą – tik šiek tiek išgėrė. To jis nesuvokia, kol nepasiekia krizės. Kiekvienas alkoholikas turi savo ribą. Vienam užtenka, kad žmona pagrasina skyrybomis, o kitas turi atsidurti gatvėje ir vos ne mirti, kad suvoktų trintis problemą. Alkoholikų problemą didina ir darbdavio per didelė tolerancija bei dangstymas. Jeigu žmogus pats nerodo iniciatyvos atsisakyti problemos, o mes dangstome ir palaikome, mes realiai jam sukuriame sąlygas gerti. Prisipažįstu pati padėjau žmogui grimzti gilyn, nes amortizuodavau situaciją. Jeigu jis būtų trinktelėjęs, gal būtų sustojęs. Mes artimieji prikaišiojame pagalvių, duodame pinigų, tai negerai. Tačiau labai sunku yra nepadėti. Alkoholizmas yra dvasinė liga “, - kalbėjo viena moteris.

Su šia problema susiduria tiek įmonės direktorius, tiek savininkas, tiek kiemsargis. Vienas iš svarbių anoniminių grupių principų – visiškas anonimiškumas, kitas - visiškas lygiavertiškumas.

Vyko ir bendras “Al-Anon” ir AA ( Anoniminių alkoholikų draugija) narių susirinkimas tema - "Išdrįsk pasikeisti". Jis buvo uždaras.

Pasak vienos „Saulėgrąžos“ grupės narės, baisu, kiek daug yra geriančių žmonių. Vienas geriantis žmogus daro įtaką maždaug 6-8 žmonių gyvenimui. Artimiau susiję žmonės su geriančiaisiais per pusę metų įgyja automatines reakcijas, įvyksta tam tikri elgesio pakitimai. Baisiausia, kad tai persiduoda iš kartos į kartą. Pavyzdžiui, tėvai gėrė, vaikas – ne, bet jis turi tam tikrą elgesio modelį. Yra toks terminas blaivus alkoholikas. Jis savo psichologinį modelį , tą priklausomybę nuo alkoholio gali perduoti savo vaikams. Tad alkoholizmas gali atsikartoti trečioje kartoje.

Dažniausiai artimieji nepripažįsta to, kad jie taip pat yra paveikti alkoholizmo.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder