Šventinė depresija

Šventinė depresija

Žiemos šventės asocijuojasi vien su laimingomis valandėlėmis. Tai metas, kai galima pabūti su šeima, draugais, atsipalaiduoti ir pailsėti. Tačiau amerikiečių psichologai daro paradoksalią išvadą - jie įspėja, kad šventinis šurmulys gali sukelti stresą ir depresiją.

Ypač didelė rizika kyla silpnosios lyties atstovėms. Amerikos psichologų asociacijos specialistai apklausė 450 moterų ir tiek pat vyrų. Pasirodė, kad dėl švenčių nerimauja daugelis. Streso priežastis gali būti pinigų trūkumas dovanoms arba neryžtingumas jas renkantis, vienišumas ir taip toliau. Kovoti su stresu respondentai bando padedami alkoholio, knygų, vaikščiodami į grožio salonus ar tiesiog dykinėdami. Apklausos duomenimis, 52 proc. moterų ir 31 proc. vyrų prisipažino patiriantys nemalonių emocijų. Psichologų manymu, moterys atsakingiau ruošiasi šventėms, todėl ir kamuojasi labiau...

Kad moterys labiau už vyrus neatsparios stresams, buvo žinoma ir anksčiau. Pavyzdžiui, neseniai britų specialistai išsiaiškino, kad dauguma gražiosios lyties atstovių jaučia kaltę bent kartą per dieną. Pretekstų jaustis kaltoms šiuolaikinės moterys turi įvairiausių. Beveik pusė apklaustųjų išgyvena taip stipriai, kad naktį nemiega. Vyrai linkę negalvoti apie visokius niekus ir kone bet kokiomis gyvenimo aplinkybėmis išlaiko olimpinę ramybę. Mat, ekspertų nuomone, moterys dėl visų nesėkmių paprastai kaltina save, o stipriosios lyties atstovai - susiklosčiusias aplinkybes.

Yra daugybė būdų pakelti sau nuotaiką, tačiau per šventes visuotinės linksmybės kai kuriems žmonėms, pirmiausia neturintiems šeimos, galbūt visiškai vienišiems, gali sukelti liūdesį. Kai kam vienatvė tampa rimta problema, niūrios nuotaikos ir depresijos priežastimi. Jei šis metų laikas jums yra sunkus išmėginimas, pabandykite pasinaudoti keletu patarimų.

Kreipkitės į artimuosius ir draugus

Kai jaučiamės vieniši, geriausia parama - artimi žmonės. Jei įmanoma, pabūkite jų kompanijoje, praleiskite laisvalaikį su giminaičiais ar draugais, pasikalbėkite su jais apie savo jausmus. Prisipažinti, kad jaučiatės vieniši, gali būti nelengva, bet su kuo nors apie tai pasikalbėti - labai naudinga. Jei pasikalbėti neturite su kuo, apsilankykite interneto forume ir inkognito papasakokite žmonėms apie savo vienatvę. Jums palengvės.

Atleiskite

Kartais pataisyti santykius su mylimaisiais mums trukdo sienos, kurias patys ir pastatėme... Galbūt jaučiame nuoskaudą arba kitokių neigiamų emocijų dėl praeities įvykių. Užgydyti šias žaizdas mums trukdo išdidumas ir baimė sulaukti neigiamo atsakymo. Taigi pirmyn: šalin išdidumą, pradaužkite baimės sieną ir pasikalbėkite su mylimu žmogumi. Širdyje jam atleiskite ir pasikalbėkite. Užmegzkite ryšį. Jau šiemet. Atleiskite!

Nevenkite naujų žmonių

Palaikyti santykius su žmonėmis trukdo ir noras arti neprisileisti tų, kuriuos mažai pažįstame. Galbūt kai kurie bendrakursiai, bendradarbiai arba kiti pažįstami galėtų tapti gerais draugais, tačiau mes liekame užsidarę. Jei esmė yra būtent tai, padėtį reikia keisti. Būkite atviri ir draugiški, pradėkite bendrauti. Žinoma, ne visada pavyks, bet kad pavyktų - reikia mėginti.

Pasiūlykite nesavanaudišką pagalbą

Niekas taip neguodžia, kaip pagalba žmonėms, kuriems jos reikia. Tai padeda suprasti, kaip sekasi mums patiems, ir teikia pasitenkinimą. Per šventes skirkite laiko geriems darbams ir ne šiaip padėkite žmonėms, bet ir atsiverkite jiems. Jei viskas bus taip puiku, kaip galima tikėtis, darykite tai ir toliau visus metus.

Treniruokitės

Fizinės treniruotės - puikus būdas pakelti sau nuotaiką. Jei jūsų nuotaika slogi, išeikite iš namų ir imkite veikti. Nebūtina eiti į treniruoklių salę arba bėgioti - pamėtykite kamuolį arba pasivaikščiokite. Tiks bet kokia aktyvi veikla.

Palepinkite save

Tapkite savo asmeniniu Kalėdų Seneliu - pasidovanokite užtarnautą malonumą. Apsilankykite masažo ar SPA salone arba tiesiog pagulėkite karštoje vonioje, išgerkite geros arbatos. Raskite veiklos, kuri jus ramintų, ir tiesiog pajuskite malonumą.

Būkite linksmi

Tai gali pasirodyti dirbtinė priemonė, bet kai vaizduoji džiaugsmą, ir pats pradedi jį jausti. Susikurkite šventinę nuotaiką, dainuokite, puoškite kambarį, švęskite, kaip tik galite. Jei aplinkui užtektinai džiaugsmo, jis pripildys ir jūsų širdį.

Dovanokite

Kaip ir savanoriška pagalba, nuotaiką gali pakelti dovanų teikimas. Dovanokite vargingiau gyvenantiems kaimynams, pažįstamiems vaikams.

Nepiktnaudžiaukite alkoholiu

Vietoj trokštamo užsimiršimo jis dažnai sukelia dar didesnę depresiją. Būtina jausti saiką.

Supaprastinkite

Per šventes krūvis dažnai tampa didesnis, negu galime pakelti. Pasistenkite švenčių laikotarpiu gyvenimą supaprastinti, ir ne didinti, o mažinti planuojamus darbus. Bus mažiau streso ir daugiau malonumo.

Leiskite laiką su vienišais draugais

Kartais bendravimas su šeimas turinčiais draugais ir artimaisiais slegia. Be to, jie skiria tiek dėmesio savo šeimai, kad dažnai visai neskiria jo kitiems. Nors ir nereikia vengti artimų draugų, kurie sukūrė šeimą arba susirado širdies draugą, vis dėlto gera mintis - susitikti su viengungiais draugais. Ne tik paremsite vieni kitus sunkiu metu, bet ir rasite dar daugiau bendrumų ir gerai praleisite laiką.

Atraskite savo aistrą ir ją puoselėkite

Nors daugelis per šventes dirba mažiau, galima pamėginti elgtis atvirkščiai - dirbti daugiau. Bet ne vien dėl rezultatų - veikite tai, ką mėgstate, ar tai būtų jūsų projektas darbe, ar laisvalaikio hobis, pasinerkite į veiklą, kuri jums labai patinka.

Surenkite savo vakarėlį

Nelaukite, kol būsite pakviesti - patys suorganizuokite šventę ir pakvieskite tuos, su kuo norėtumėte pabendrauti. Pagaminkite ką nors skanaus. Tegu viskas bus paprasta. Paleiskite mėgstamą muziką, uždekite žvakes.

Sutelkite dėmesį į tai, kas jums teikia laimės

Ko gera, svarbiausias patarimas: užuot galvoję apie tai, ko neturite, ir tai, kas kelia liūdesį, galvokite apie tai, ką mėgstate, kas jums teikia laimės. Kai apie tai galvojate, tai tampa tikrove. Banalu? Taip. Bet tai yra tiesa.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder