Ar reikia plauti vištieną: ekspertai išaiškino šį klausimą

Plaunant vištieną patogeninės bakterijos gali patekti į virtuvę ir užteršti maistą.

JAV žemės ūkio departamentas ir kiti maisto saugos ekspertai rekomenduoja niekada neplauti žalios vištienos ar kitų mėsos produktų.

Pasak CNN, plaunant vištieną įvairios bakterijos, ypač salmonelės, per vandens lašelius gali patekti ant virtuvės paviršių. Dėl to gali būti užkrėsti kiti ingredientai. USDA tyrimo duomenimis, 60 proc. virėjų, kurie plovė žalią vištieną, kriauklėse rasta bakterijų.

Niujorko Kulinarijos mokymo instituto virėjas-instruktorius Šonas Matijevičius (Sean Matijevic) paaiškino, kad "bakterijos plinta ne oru", o tik per sąlytį su paviršiumi, todėl pravartu kuo mažiau liesti žalią paukštieną, liestis prie indų ar stalviršių.

Moksliniais tyrimais paneigta ir "interneto išmintis", kad norint sunaikinti mikrobus, vištieną reikia skalauti actu, citrinų sultimis ar sūriu vandeniu.

Ką galite daryti vietoj to, kad plautumėte vištieną

Matijevičius pataria prireikus vištieną valyti popieriniais rankšluosčiais. Net jei esate iš tų žmonių, kurie stengiasi virtuvėje naudoti kuo mažiau vienkartinių priemonių, popieriniai rankšluosčiai sumažins bakterijų plitimo tikimybę. Juos reikėtų išmesti iš karto po naudojimo.

"Vištieną nusausinus popieriniais rankšluosčiais sumažėja purslų, tačiau atminkite, kad dabar šie popieriniai rankšluosčiai gali būti užkrėsti ligų sukėlėjais ir turėtų būti nedelsiant išmesti į šiukšlių dėžę", - pabrėžė Naujojo Džersio universiteto Rutgerso universiteto Maisto mokslo skyriaus garbės profesorius ir pirmininkas Donaldas Schaffneris.

Be to, prieš kepant vištieną įtrinkite, kad mėsos gabaliukai geriau paruduotų. Ypač jei norite traškios odos.

Žalios mėsos tvarkymo taisyklės

Virtuvėje visada turėtų būti atskira lenta mėsai ir paukštienai. Ant jos jokiu būdu negalima pjaustyti produktų, kurie po to nėra termiškai apdoroti.

"Jei pjaustymo lenta naudojama paukštienai, o po to šviežioms daržovėms, kurios nebus termiškai apdorotos, vištiena gali perkelti bakterijas ant pjaustymo lentos, kurios vėliau kryžmiškai užkrės visas šviežias daržoves. Naudojant atskiras pjaustymo lenteles ši rizika pašalinama", - paaiškino Schaffner.

"Net jei naudojate atskiras pjaustymo lenteles ir pirmiausia iškepate vištieną, virtuvėje ar ant rankų vis tiek gali pasklisti bakterijų, kurios gali patekti ant šviežių daržovių ar kitų maisto produktų, kurie nebus ruošiami", - pridūrė ekspertas.

Susidūrę su žalia mėsa, nedelsdami nusiplaukite rankas karštu vandeniu ir muilu. Geriausia tai daryti tuščioje kriauklėje, kad bakterijos nepatektų ant indų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder