Kokias traumas atskleidžia jūsų figūra?

Kokias traumas atskleidžia jūsų figūra?

Kad ir kaip kartais to nesinori pripažinti, dažnai stebime aplinkinius žmones, o jie stebi mus. Tačiau jeigu žinome, ko ieškoti, toks stebėjimas gali suteikti žinių apie žmones, su kuriais bendraujame, draugaujame ar dirbame. Tereikia mokėti „skaityti“ jų kūną. Ką apie mus sako ir kokias mūsų psichologines traumas atskleidžia kūno sudėjimas, šokio įpročiai ar kalba, „Laisvalaikiui“ pasakojo pasakojo individualios psichologijos konsultavimo programos dalyvė Eglė Pelienė.

- Kartais žmonės yra patyrę psichologinių traumų, tačiau nežino kokių. Ar įmanoma tai sužinoti be psichologo konsultacijos?

- Žinoma, tereikia mokėti stebėti mus supančius žmones ir žinoti, į ką verta atkreipti dėmesį. Kanados gydytoja terapeutė Liz Burbo yra sudariusi metodiką, kuri, remiantis hormonais, kūno sudėjimu, sėdėsena, eisena, balso tonu ir vartojamais žodžiais, leidžia daryti įžvalgą apie 5 žmogaus gyvenime galbūt įvykusias psichologines traumas. Priklausomai nuo to, kokią traumą žmogus išgyvenęs, tokią ir socialinę kaukę užsideda. O toji kaukė puikiausiai matoma pagal jo išvaizdą ir elgseną.

- Kokios ryškiausios traumos, kurias galima pažinti stebint kitus?

- Skiriamos 5 pagrindinės psichologinės traumos: 1 - žmogus jaučiasi sąmoningai ar nesąmoningai atstumtas, 2 - paliktas, 3 - pažemintas, 4 - išduotas, 5 - su juo kažkuriuo momentu buvo neteisingai pasielgta. Žmogus tuo pat metu gali išgyventi dvi ar net tris traumas, ir šios jo nepaleidžia visą gyvenimą, jeigu yra nesprendžiamos ir negydomos. Šių traumų turi didžioji dauguma pasaulio žmonių, jos formuoja ir tam tikrą gyvenimo stilių. Žmonės, kurie neišsigydo ankstyvų, didelių traumų, nuolat kartoja ir prisitraukia įvykius, kurie lyg ir patvirtina jų gyvenimo modelį (pvz., kad žmogų nuolat kas nors atstums). Pagal minėtas traumas skiriamos ir 5 socialinės kaukės, kurias sąmoningai ar nesąmoningai dėvime. Tam tikrą kaukę žmogus užsideda tuomet, kai nori tikrąjį savo „aš“ paslėpti nuo kitų ir kartais net nuo savęs.

- Kaip išgydyti tas traumas?

- Visų pirma reikia sau pačiam pripažinti, kad kamuoja ta ar kita trauma. Kad ir kaip nesinorėtų ar nemalonu tai būtų. Tai ir bus kelio į išlaisvėjimą pradžia. Atpažinus savo traumą, svarbu analizuoti pasikartojančias gyvenimo situacijas, savo veiksmus ir elgesį, o paskui visa tai keisti į geresnę pusę. Tam tikrai nėra būtina specialisto konsultacija, žmogus gali nuosekliai dirbti pats su savimi.

Trauma – kaukė

1 Atstumtojo trauma – bėglio kaukė

Atstumtasis – žmogus, su kuriuo galbūt kažkas nenorėjo būti, mamos nėštumo metu gal buvo nelaukiamas vaikas, gal tėvai per dažnai buvo užsiėmę. Toks žmogus nesąmoningai nuo vaikystės užsideda bėglio kaukę.

Bėglio išvaizda: toks žmogus bus itin smulkaus sudėjimo, mažas, tarsi suspaustas, kartais atrodo, kad žmogus tarsi išnyksta erdvėje. Jo galūnės gali būti ne visai proporcingos, pavyzdžiui, pastebimai maži pirštai, pečiai. Akys mažos ir pilnos baimės išraiškos, nejudrios, nesimato emocijų, bėgiojantis žvilgsnis. Tokie žmonės labai mažai valgo, linkę į anoreksiją. Susirgimai neretai matomi: alergijos, dermatitai, egzemos, kitos odos ligos. Šokdamas vos juda.

Sėdėsena: sėdi ant kėdės krašto, nori užimti kuo mažiau vietos. Toks įspūdis, kad visuomet pasiruošęs dingti, pabėgti.

Žodynas: niekas, niekam, noriu išnykti, man bloga, aš tik egzistuoju, niekam nerūpiu. Kalba silpnai, bejėgiškai, vaikiškai.

Elgesys: nemėgsta atskleisti savo vidaus, yra uždaras. Deklaruoja abejingumą materialiems dalykams, stengiasi pasinerti į dvasingumą. Tokie žmonės dažnai būna itin intelektualūs, greiti pereiti į psichologinę neapykantą. Turi seksualinių sunkumų. Dažnai jaučiasi neįvertinti arba įvertinti nepakankamai, nereikalingi. Labiausiai bijo panikos, bet itin dažnai panikuoja patys. Patys gadina santykius, bėga nuo jų, turi išankstinį nusistatymą, kad vis tiek viskas gerai nesusiklostys. Nepasitiki kitais žmonėmis.

2 Paliktojo trauma – priklausomo kaukė

Kuo labiau žmogus yra išgyvenęs paliktojo traumą, tuo labiau gyvenime tampa priklausomas. Galbūt jis buvo paliktas, kai šeimoje atsirado antras vaikas, tėvai buvo darboholikai arba dažnai neturėdavo laiko, išsiskyrė, vienas tėvų mirė. Vaikui dažnai buvo sakoma, kad jis turi elgtis kaip suaugęs, tad šis nesąmoningai jautėsi paliktas.

Priklausomojo išvaizda: kūnas yra stiprus, raumeningas. Daugybė tokių žmonių, kurie susikoncentruoja į fizinę išvaizdą, jei tik nustoja sportuoti, labai greitai suglemba. Arba tiesiog jauno žmogaus kūnas atrodo glebus, dribus, minkštas. Akys dažnai didelės, bet jose matomas prikaustantis liūdesys, verksmingas, depresyvus žvilgsnis. Būdingesnė bulimija, nes liūdesį mėgsta malšinti valgymu, ypač saldumynų. Šokdami prie visų šliejasi, mėgsta šokti poroje, daug liestis.

Sėdėsena: mėgsta atsiremti, palinkti viršutine kūno dalimi link žmogaus, su kuriuo bendrauja.

Žodynas: trūksta, nėra, vienas, vienišas, trūksta dėmesio, palieka, būsiu paliktas. Mėgsta kalbėti tokiu vaikišku, infantiliu balsu, mažybinėmis formomis.

Elgesys: pagal charakterį toks žmogus yra absoliuti auka. Mėgsta prie kito žmogaus prisišlieti taip, kad kitas žmogus, atrodo, negali net normaliai kvėpuoti. Jam nuolat reikia dėmesio, palaikymo, pastiprinimo. Skaudžiai reaguoja į kritiką, atsisakymą. Dažnai verkia, būdinga kardinali nuotaikų kaita - arba džiaugsmas iki euforijos, arba totali emocinė duobė. Itin mėgsta fizinį kontaktą, nuolat reikia prie ko nors liestis, įsikabinti, laikytis už rankos. Savo traumą kompensuoja viešu pripažinimu. Labiausiai bijo vienatvės ir geriau bus su bet kuo nei vieni. Linkę į depresyvumą, isteriško elgesio.

3 Pažemintojo trauma – mazochisto kaukė

Pažeminto žmogaus trauma pasitaiko itin dažnai. Dažniausiai ji patiriama, kai vaikas ugdomas fiziškai nebūti silpnas, nevykėlis. Tėvai ragina nesiskųsti, kai skauda – tai laikoma silpnumo ženklu, arba kai vaikystėje prišlapinama į lovą. Patyrė patyčias mokykloje.

Mazochisto išvaizda: labai tvirto sudėjimo, orientuoti į išvaizdą. Pasitempę. Kartais linkę į nutukimą. Šokdami mėgsta pasidemonstruoti, rodyti seksualumą.

Sėdėsena: dažnai pasirenka keistą, nekomfortišką padėtį. Eilinis žmogus taip nesėdėtų. Nesąmoningai patys save kankina.

Žodynas: vertas, nevertas, mažas, nevykėlis, silpnavalis. Dažnos patosinės, apsimestinės intonacijos.

Elgesys: tokie žmonės bijo laisvės. Davus laisvę, jie žlunga. Dažnai gėdijasi savęs, daug rūpesčių patys užsiverčia ant savo pečių, dažnai stengiasi kontroliuoti situaciją. Mėgsta įrodinėti savo vertę. Seksualiniame gyvenime gana susikaustę, vengia perdėto seksualumo, jiems tai morališkai nepriimtina. Gali tapti kerštingi.

4 Išduotojo trauma – kontroliuojančiojo kaukė

Išduotojo traumos atsiranda tada, kai formuojasi jo, kaip vaiko, seksualinė branda. Gana ankstyvame amžiuje. Visą gyvenimą jis labiau stengiasi būti stiprus.

Kontroliuojančiojo išvaizda: neretai stambūs, arba itin sportiški, atletiški, pilni jėgų. Vyrai - vadinamieji „mačo“, donžuanai, moterys – vilioklės. Vyrų pečiai platesni nei klubai, o moterų – atvirkščiai. Idealios formos. Akys skrodžiančios, viliojančios. Apetitas geras, valgo greitai, daug, mėgsta prieskonius. Toks žmogus šoks tik jeigu jam smagu, jei ne - kategoriškai atsisakys.

Sėdėsena: mėgsta sėdėti laisvai, atsilošę, susikryžiuoti rankas ant krūtinės, kryžiuoti kojas.

Žodynas: galiu pats, pasitikėk manimi, netikiu, nepasitikiu, pasirūpinsiu tavimi. Kalba garsiai, aiškiai, raiškiai, gera dikcija.

Elgesys: kadangi pats yra išduotas, stengiasi rūpintis kitais. Tokie žmonės laiko save itin stipriais, atsakingais, nepažeidžiamais. Ypač laikosi įsipareigojimų, yra punktualūs. Tačiau jie turi ir neįtikėtiną gebėjimą manipuliuoti. Gali sukurti daug lūkesčių, būti nekantrūs, greit priima sprendimus, slepia savo silpnumą, pažeidžiamumą. Jie yra nepriklausomi. Bijo būti nepripažinti.

5 Neteisingo elgesio trauma – rigidiškojo kaukė

Tai žmonės, kurie išgyveno stiprų neteisingumo jausmą, pavyzdžiui, kai žmogui nuo mažens blokuojamas jo individualumas ir teigiama, kad jis turi būti toks kaip visi, negali išsiskirti, daryti, kaip kiti daro, ir t.t. Tokiu atveju žmogus jaučiasi neteisingai priimtas pasaulio.

Rigidiškojo išvaizda: kūnas būna neįtikėtinai tiesus, geros proporcijos, stovėsena ori, smakras pakeltas į viršų. Tokie žmonės itin mėgsta sukąsti žandikaulius. Akys šviesios, judrios, kupinos gyvybės. Šokdami itin gerai jaučia ritmą, bet gali nelabai rūpintis partneriu, nes patys nori būti dėmesio centre.

Sėdėsena: sėdi be galo tiesiai, stuburas įtemptas. Į juos žiūrint pirmiausia kyla klausimas, kaip jie nepavargsta.

Žodynas: nėra problemų, visada, niekada, žinoma, sutinku, teisinga ir t.t. Balso tonas sausas, įtemptas.

Elgesys: kartais pastebimas neadekvatus reagavimas į paprastus dalykus. Žmogų pakvieti į kiną, o jis reaguoja taip, tarsi būtų laimėjęs milijoną. Ši kaukė yra labai ryški ir lengvai pastebima. Tai perfekcionistai, siekiantys tobulumo absoliučiai visose srityse, pavydūs, neigia jausmus, sako, kad prie nieko neprisiriša. Kartais perdėtai optimistiški ir mėgsta kalbėti apie pozityvumo reikšmę. Susitvardo, ašarų nerodo. Retai sau leidžia kokius nors malonumus, darboholikai. Demonstruoja šaltumą, bet patys labiausiai bijo sulaukti šaltumo iš kitų žmonių.

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder