Kančia ir kamelijos

Kančia ir kamelijos

Dieviško grožio kurtizanės ir vargšo aristokrato meilės istorija, apdainuota Aleksandro Diuma (sūnaus), iki šiol nesitraukia nuo teatro, operos scenų, kino ekranų ir daugelio mūsų širdžių. Kuo gi mums patraukli ši tragedija?

Jauna, graži, linksma mergina, mėgstanti šampaną ir brangenybes, įsimyli jauną, gražų, tačiau neturtingą aristokratą. Tačiau ją įsimylėjęs senstelėjęs, negražus, užtat turtingas baronas. Mergina pasirengusi rinktis meilę ir neturtą, bet jaunas ir gražus negali jos vesti: tai reikštų prarasti autoritetą visuomenėje ir susižlugdyti karjerą... Meilė - kančia jiems abiem, ir galiausiai viską išsprendžia mirtis.

Taip trumpai būtų galima nusakyti fabulą, kurią persmelkusi kančia tokia pažįstama ir suprantama daugeliui moterų.

Meilė - tai kančia

Kančia, dažno įsimylėjėlio suprantama kaip didžiausias meilės įrodymas, nūdienos psichikos specialistų vadinama neurozės ir "mazochistinės patologijos" apraiškomis.

Mazochizmas - fenomenas, apimantis daugybę būdų patirti malonumą iš kančios: fizinės ar moralinės. Sunkiausiais atvejais tai - agresyvus susinaikinimas, esant sąlygiškai normaliai psichikai - troškimas aukotis (dėl idealo, šeimos, kūrybos ir t. t.).

Ši patologija, pasak psichoanalitikų, šiandien dažniausiai pasireiškia pretenzijomis, draudimais ir kito kaltės jausmą provokuojančiu elgesiu. Kitaip tariant, vienas arba abu partneriai turi chronišką tendenciją paklusti neįvykdomiems kito reikalavimams - savo nenaudai. To reikalauja jų iracionalus nuolatinės kaltės jausmas. Partneriai maištauja, bet vis tiek elgiasi taip, kad galėtų jaustis menkaverčiai ir kalti. Taip sukuriamas uždaras ratas, santykius paverčiantis košmaru.

Į mazochizmą linkusios moterys įsimyli nepasiekiamą (pvz., šeimą turintį) vyrą arba idealizuojamą "tėvą", todėl situacijos, susijusios su meilės santykiais, paprastai neturi ateities. Jos neveda niekur, išskyrus kančią bei nusivylimą. Maža to: kai paaiškėja situacijos beviltiškumas, "meilės" liepsna įsiplieskia dar labiau.

Idealai

Pasak psichoanalitikų, būtent tokių santykių fiksacija pastebima jau mergaitės paauglystėje: ji įsimyli idealizuojamą, nepasiekiamą ir nuviliantį vyrą (pvz., muzikos ar kino žvaigždę). Ją traukia serialai ir populiarūs meilės romanai, kuriuose vaizduojamos nepatyrusios jaunos moterys ir jų santykiai su nepasiekiamais arba pavojingais vyrais.

Moterys, kurių meilės istorijos nuolat baigiasi nusivylimu, niekaip negali įveikti šios "idealizavimo" stadijos, todėl ir suaugusios jos mezga romanus su vedusiais, nuviliančiais, baudžiančiais, linkusiais į žiaurumą arba vengiančiais atsakomybės bei stabilių santykių vyrais.

Mazochistiniai santykiai randasi iš žemos savivertės. Tai reiškia, kad vienas iš partnerių arba abu sugeba įsitvirtinti tik kito sąskaita. Panašus scenarijus būdingas ir kai kuriems vyrams, kurie puoselėja fantazijas apie "madoną-prostitutę".

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder