Kam mums reikia ritualų

Kam mums reikia ritualų

Įsivaizduokite, kad vieną rytą, pakirdę iš lovos, aptinkate, jog bute nėra vandens ir jūs negalite atlikti įvairiausių procedūrų, paprastai trunkančių apie valandą. Arba kad, užsikaitę vandens, spintelėję nerandate kavos (kažkas išgėrė paskutinę). Galima sakyti - smulkmenos, bet kažkodėl jos sugadina nuotaiką visai dienai. Kodėl?

Teikia saugumo

Kiekvienas per ilgą laiką arba patys susikuriame, arba jau būname perėmę iš šeimos daugybę mielų kasdienių ritualų, kuriuos atliekame beveik automatiškai. Dantų valymas senu (gaila išmesti) šepetėliu, krosiukas tuo pačiu maršrutu, jaukus "mano" puodelis, pasivaikščiojimas su šuneliu po tą patį parką, pokalbis su mama telefonu, knyga ant naktinio stalelio - visad prieš miegą... Galėtume sakyti, jog tai viso labo tik šiuolaikinio žmogaus įpročiai, tačiau neskubėkime. Visi šie veiksmai mums reiškia kiek daugiau nei tik įprastus atlikti veiksmus. Jie susiję su mūsų jausmais: jaukumo, stabilumo, saugumo, pilnatvės, pasitikėjimo savimi...

Kaipgi veiksmas ar daiktas gali turėti tokios galios? Žinoma, jis jos neturi. Tai mes jam tą galią suteikiame.

Ritualai gydo

Ritualai būna ne tik buitiniai: dušas, mankšta, kava etc. Reikšmingu ritualu žmogui gali tapti ir pozityvaus mąstymo frazės, meditacija, troškimų vizualizacija, susiliejimas su gamta... Dar visai neseniai visa tai buvo laikoma kvailystėmis ir magija, o štai šiandien juos laimina ir mokslo pasaulis.

Paradoksas, tačiau šiais civilizuotais laikais vis dar populiarus yra šamanizmas. Maža to, galima sakyti, kad šiuo metu jis dar labiau populiarėja. Apie šią pirmykštę religiją leidžiamos knygos, rengiami seminarai. Dalis Europos bei JAV psichoterapeutų jau ėmė taikyti savo praktikoje šį seniausią iš visų būdų gydyti kūną bei sielą.

Šamanizmas atkeliavo iš tų laikų, kai žmonės tikėjo, jog visi pasaulyje egzistuojantys daiktai, augalai, gyvūnai etc. turi sielas. Šamanai savo ritualais iki šiol siekia taip pakeisti žmogaus sąmonės būseną, kad šis galėtų pasisemti iš jų jėgų - būtent iš dvasių pasaulio. Australų aborigenams, amerikiečių indėnams, Amazonijos gyventojams, mongolams ir Sibiro tautoms šamanas yra ir dvasinis mokytojas, ir psichoterapeutas, ir jungiamoji grandis tarp žmonių bei dvasių. Įsijautę į šokį, mušdami ritmą (o gal pavartoję psichotropinių augalų), šamanai pasiekia transą ir ima bendrauti su anapusiniu pasauliu, kad galėtų tiek fiziškai, tiek psichiškai gydyti savo bendruomenės narius.

Šamanizmas paplitęs beveik visame pasaulyje. Jis praktikuojamas kai kurių Azijos, Afrikos, Centrinės Amerikos, Polinezijos tautų.

Šamanų praktikos domina ne tik antropologus, jos traukia vis daugiau vakariečių. Prancūzų psichoanalitiko Bernano Eli Toržemano (Bernard-Elie Torgemen) manymu, ši nauja susidomėjimo banga yra susijusi su holistinio gydymo populiarėjimu.

2010 m. Berlyne vyko jau trečiasis Europos medikų kongresas integruotos medicinos tema. Čia susirinkę gydytojai pasisakė už visapusiškos paciento priežiūros ateitį ir skirtingų medicinos krypčių (tradicinės vakarietiškos ir ajurvedos, fitoterapijos etc.) jungimą į bendrą sistemą. Poliklinikose ir ligoninėse dirbantys medikai, alternatyvios ir komplementinės (paremtos skirtingose kultūrose atsiradusios patirties, žinių, įgūdžių ir praktikos) medicinos ekspertai, mokslininkai, sveikatos politikai dalijosi savo įžvalgomis. Didelio dėmesio sulaukė placebo tema.

Atgal į gamtą

Apie 20 ligoninių JAV jau atidarė komplementinės medicinos centrus: natūropatijos, homeopatijos, akupunktūros ir kt. Čia naudojami ir metodai, grįsti šamanų praktikomis. Apie tai rašo žurnalas "Psychologies".

Gydytojas Žeraras Vinjeronas (Gerard Vigneron) leidiniui teigia, jog daugiau nei 30 metų praktikuoja hipnozę ir jau yra sukaupęs solidžią šamanizmo patirtį. Jo tvirtinimu, ateityje Vakarų medicina vis labiau pasitelks pakitusią sąmonės būseną kaip gydymo metodą. Todėl, kad tai leidžia "greičiau prieiti prie tų mūsų resursų, kurių mes kol kas dar nesuvokiame".

Psichoanalitikas B. Toržemanas įsitikinęs, kad Froidas ir dvasios nėra nesuderinami dalykai. "Aš skverbiuosi į atmintį, susijusią su protėviais. Jau 30 metų užsiimu psichoanalize, bet nuo tada, kai leidau sau naudoti šamanų praktiką, mano analizės kursai pasidarė perpus trumpesni", - sako gydytojas.

Tačiau jis perspėja žmones būti atsargius: "Man teko priimti daug pacientų, kurie buvo dekompensacinės būklės po šamanizmo seminaro, todėl kartoju, kad geras šamanas yra geras terapeutas, mokantis ne tik išsiųsti savo pacientą į kelionę, tačiau ir sugebantis jį parvesti į reikalingą uostą."

Už socialinių vaidmenų ribos

Šamanizmo technikos žmogui padeda rasti savo vietą gamtoje ir visatoje, todėl jos tokios viliojančios. Jos mums primena laikus, kai žmonės buvo susilieję su savo aplinka.

Būtent tokios "susiliejimo" energijos B. Toržemanas siekia įgyti pats ir perduoti jos savo pacientams. "Atkūręs ryšį su žeme, aš susigrąžinau ryšį su savimi, kuris yra už ego ir socialinių vaidmenų ribos", - teigė jis žurnalui "Psychologies".

Gydytojas pabrėžė, kad šamanizmas pirmiausiai yra instrumentas susigrąžinti savo asmeninę galią, kurios niekas neturi teisės atimti (arba taikyti kitam žmogui - nes tai būtų visatos įstatymų pažeidimas).

Pats sau šamanas

Pasak praktikuojančiųjų šamanizmą, prarastas jėgas gali padėti susigrąžinti tam tikri pratimai. Keletą iš jų, nepavojingų ir suteikiančių galimybę pažvelgti už įprasto pasaulio ribos, pateikia ir jau minėtas žurnalas "Psychologies".

Jeigu jaučiate perdegimo sindromą, proto nuovargį ar emocinį išsekimą, jums reikėtų atkurti ryšį su motina žeme ir tėvu dangumi. Turėkite keletą akmenų ir žvakę. Akmenis, kurie simbolizuoja žemę, sudėkite į krūvą taip, kad viduryje tilptų žvakė. Ritualas turi būti atliekamas lėtai ir iškilmingai.

Įsivaizduokite žemės rutulį, jos gamtą, jos grožį. Uždekite žvakę, kuri simbolizuoja dangų. Įsivaizduokite jį, jo didybę, šviesą, debesis. Kreipkitės į savo protėvius, padėkokite jiems ir paprašykite to, kas jums būtina. Užpūskite žvakę, padėkite rankas ant akmenų ir siųskite mintis apie meilę bei taiką.

Kas jus globoja?

Sustiprinti pasitikėjimą savimi galima ne vien kopiant į kalnų (ar karjeros) viršūnes ar skaitant motyvacines knygas. Seniau žmonės tam turėdavo mitinį sąjungininką, globėją - totemą. Jo pagalba naudodavosi silpnumo akimirką arba kai reikdavo priimti iššūkį. Tai galėjo būti gyvūnas, augalas ar negyvosios gamtos objektas.

Daugybės tautų seniau turėti totemai dabar yra tapę herbais, vėliavomis, logotipais etc. ir išlaikė mitologinę, simbolinę reikšmę. Iki šiol totemizmą praktikuoja dalis indėnų, centrinės Afrikos, Australijos genčių.

Lietuviai kadaise garbino Elnią Devyniaragį - mitologinę būtybę, savo raguose nešančią dangaus kūnus.

Kaip sužinoti, koks gyvūnas yra būtent jūsų totemas? Uždekite žvakę, apsibrėžkite aplink save nematomą ratą, atsigulkite jame, užsimerkite, atsipalaiduokite ir taip pagulėkite keletą minučių. Tuomet įsivaizduokite olą, lėtai jon įeikite ir mintyse paprašykite savo dvasios sąjungininką pasirodyti. Kai tai įvyks, paklauskite jo apie save: kokie jūsų talentai, trūkumai ar kaip išspręsti kokią nors problemą. Priimkite jo atsakymą, padėkokite, grįžkite į savo kambarį ir užpūskite žvakę.

Gerkite spindulius

Gyvenimiškąją energiją galite susigrąžinti ir gerdami saulės spindulius. Šį ritualą patariama atlikti (reguliariai) norint atgauti dvasios ramybę ir gyvenimo džiaugsmą.

Saulei leidžiantis atgręžkite į ją savo veidą, prisimerkite. Stovėkite tiesiai, rankos nuleistos. Įsivaizduokite, kaip saulės spindulys paliečia jūsų lūpas. Gerkite jį tarsi brangų gyvybės eliksyrą. Sekite jo kelią jūsų kūnu, pajauskite, kaip jis skverbiasi per organus, kraują, ląsteles, jauskite jo gydomąjį poveikį.

Rasti atsakymą

Šią šiuolaikinę nušvitimo, kurį praktikavo Amerikos indėnai, versiją, geriausia atlikti gamtoje, bet galima ir bute.

Paimkite popieriaus lapą ir pieštuką. Tiksliai suformuluokite klausimą ir jį užrašykite. Atsipalaiduokite ir susikoncentruokite į jį, vis kartodami. Tuomet atiduokite jį visatai. Įsivaizduokite, kad užrašote jį ant didelio oro baliono ir paleidžiate kilti į dangų. Lėtai vaikščiodami sureguliuokite savo "antenas": stebėkite tai, kas vyksta aplink - vaizdus, garsus, kvapus, ir tai, kas vyksta jūsų viduje: mintis, prisiminimus, žodžius... Atsakymas gali ateiti tiek iš išorės, tiek iš vidaus. Tada jums liks padėkoti visatai ir sau patiems.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder