Ką apie jus atskleidžia punktualumas arba pomėgis vėluoti

Ką apie jus atskleidžia punktualumas arba pomėgis vėluoti

Požiūris į laiką įvairiose kultūrose skiriasi. Mūsų mentalitetas vertina punktualumą ir kito žmogaus laiko branginimą.

Nepaisant to, kad beveik kiekvienas žmogus nemėgsta ilgai laukti, daug kas vis tiek vėluoja, sukeldamas laukiančiojo susierzinimą. Tačiau pasitaiko ir tokių žmonių, kurie ateina į susitikimą pusvalandžiu anksčiau ir gali stovėti šaltyje, kad tik nepavėluotų. Ką reiškia vienoks ar kitoks santykis su laiku psichologijos požiūriu?

Visada ateinate anksčiau

*Nerimas

Jūs kruopščiai planuojate savo gyvenimą. Jums nereikia ieškoti priežasčių nerimui, nes jų niekada netrūksta. Atostogas tikslinate prieš pusę metų, į darbą ateinate anksčiau už visus kitus bendradarbius, į paskirtą susitikimo vietą atvykstate prieš pusvalandį. Spontaniški pasiūlymai ir iniciatyvos išmuša jus iš vėžių. Jūs galite pasipiktinti ir supykti, jeigu jus kas nors netikėtai pakviestų į svečius ar kavinę.

Taip pasireiškia apsauginis mechanizmas nuo netikėtumų, rašo portalas „Bestwom“. Jūs pasinaudojate bet kokiu būdu sumažinti susijaudinimą, taip pat stengiatės kontroliuoti laiką. Jūs patiriate stiprų stresą, suprasdami, kiek daug dalykų pasaulyje negalite suvaldyti, ir stengiatės kontroliuoti bent tai, ką pajėgiate, t. y. savo punktualumą. Kartais patys negalite paaiškinti, kodėl išeinate iš namų į darbą, kai dauguma jūsų kolegų dar nebūna atsikėlę. Iš tikrųjų, ankstyvas atvykimas yra jūsų asmeninis saugiklis.

*Nepasitikėjimas savimi

Jums baisu pasijusti nereikalingam. Manote, jei pavėluosite nors minutę, viskas sugrius. Jūsų nesulauks ir pakeis kitu žmogumi, jus nuvertins. Galbūt jūs nemėgstate lankytis žmonių susibūrimo vietose, kur į jūsų atvykimą kiti atkreiptų dėmesį. Visa tai yra stipraus nepasitikėjimo savimi signalai. Jūs nemanote, kad esate savaime vertingi, kas esate niekuo ne blogesni už kitus.

*Nepagarba sau

Jūs negerbiate savęs arba gerbiate mažiau už tą asmenį, su kuriuo turite susitikti. Svetimą laiką branginate ir vertinate labiau už savąjį. Baimė, kad galite būti kitam nepatogus, verčia jus ieškoti kitų palankumo ir pripažinimo (užuot ieškojus atramos savo viduje) ir ateiti gerokai per anksti.

Ateinate laiku

*Perfekcionizmas

Jūs žinote, kad griežtas grafiko laikymasis – tai savidisciplinos požymis. Vienas dalykas, kai laiko stebėjimas jums nesukelia nepatogumų. Kitas – kai jūs nervinatės, jeigu vairuotojas patenka į kamštį ar autobusas atvyksta pora minučių vėliau.

Paprastai totalus punktualumas virsta reiklumu kitiems, tolerancijos stoka ir nepakantumu jų vėlavimui. Jūs negalite pakęsti vėlavimo ir pasiteisinimų. Manote, jeigu jūs sugebėjote išsiugdyti laiko režimą, tai ir kitiems reikia išmokti to paties ar bent pasistengti atitikti jus.

Perfekcionizmo rizika glūdi jo manijoje. Patologiškas tobulybės siekis gali suteikti pačiam žmogui daug nemalonumų. Perfekcionizmu sergantis žmogus bus nepatenkintas savimi ir 90 proc. laiko nervinsis. Sėkmė džiugins jį tik trumpą akimirką, po to jis iškels sau naują tikslą ir pradės jo siekti.

Jeigu kitas žmogus leidžia sau būti atsipalaidavusiam ir nesinervina, perfekcionistas iškart susierzina ­­­– juk jis pats stipriai trokšta išmokti lengvo požiūrio į save ir nuleisti savo reikalavimų kartelę.

Todėl, jeigu jūs užtrukote ir pajutote punktualaus pašnekovo šaltumą, žinokite, kad slopinamas įniršis yra nukreiptas ne į jus, o į tai, kad jūs leidžiate sau nesiekti jo idealo.

Egzistuoja ir sveikas punktualumo variantas: jūs nevėluojate todėl, kad mokate planuoti savo laiką ir gerbiate kitą. Jeigu jums pasitaikys ateiti anksčiau ar pavėluoti, jūs nedarysite iš to tragedijos.

Visada vėluojate

Vėluojantys žmonės erzina. Jie nuolat blaškosi arba, atvirkščiai, krapštosi lėtai, suranda šimtus pasiteisinimų arba apskritai niekaip nepaaiškina savo elgesio. Barti jų nėra prasmės. Skirti kito, specialaus laiko – taip pat. Nuolatiniai „vėluotojai“ nesutaria su laiku dėl priežasčių, susijusių su jų asmenybe.

*Nenoras eiti

Viskas paprasta: jūs gana punktualūs, kai būnate suinteresuoti, ir smarkiai vėluojate, kai apskritai nenorite kur nors eiti. Jums nepatinka punktas B, kur esate priversti nuvykti, todėl ir delsiate. Taip veikia psichologiniai apsaugos nuo negatyvumo mechanizmai. Juk kuo vėliau ateisite į darbą, tuo mažiau padarysite. Kuo labiau pavėluosite į šventę, tuo mažiau laiko praleisite su nemaloniais žmonėmis. Kuo ilgiau jūsų lauks įkyrus kavalierius, tuo greičiau nuo jūsų atsikabins.

*Noras būti reikalingam

Jums svarbu leisti kitiems suprasti, kad jūsų verta laukti. Tokiu būdu jūs didinate savo vertę ir pritraukiate dėmesio. Pagalvokite, kaip kitaip galima būtų kompensuoti dėmesio stoką. Gal galėtumėte pademonstruoti savo talentus ar organizatorinius sugebėjimus? Pasiūlyti vertingą idėją? Pavėžinti kolegę su vaiku pas gydytoją? Be abejonės, egzistuoja mažiau erzinančių būdų padidinti savo reikšmingumą. Geriausia būtų pradėti nuo savo vidinės „šerdies“ tvirtinimo („Aš esu vertingas, todėl kad esu“, „Aš esu aš“).

*Troškimas būti laisvam

Jus erzina spaudimas atitikti aukštus visuomenės keliamus reikalavimus ir paklusti taisyklėms. Galbūt augote stipriai jus kontroliuojančioje aplinkoje, kur tekdavo laikytis nesibaigiančių nurodymų, todėl dabar maištaujate, tarytum norėtumėte įrodyti kitiems, kad nesate visiškai paklusnūs. Šiuo atveju jūsų nepunktualumas yra mažas laisvės manifestas.

*Nenorite laukti

Jus slegia laukimas. Esate aktyvus žmogus, kuriam nuolat trūksta laiko: nė minutės ramybės, sąstingio, vilkinimo. Vidinis stebėtojas nuolat primena: „Tu švaistai savo laiką.“ Jūs stengiatės ateiti paskutinis, kad iki minimumo sumažintumėte laiko, pastangų nuostolius ir galimą nusivylimą rezultatu.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder