Alvydas Navickas: vienišam pasijusti neleidžia TV

Alvydas Navickas: vienišam pasijusti neleidžia TV

Spalio 10-ąją minima Pasaulinė psichinės sveikatos diena. Kodėl žiūrovai pasimėgaudami stebi smurtą, agresiją, kodėl savižudybių nemažėja ir kaip mūsų kasdienį gyvenimą veikia televizija, „TV publika“ klausė Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinikos vadovo, Lietuvos psichiatrų asociacijos prezidento doc. dr. Alvydo Navicko.

- Lietuvoje didelis savižudybių skaičius, daugybė žmonių kenčia nuo priklausomybių. Koks televizijos vaidmuo sprendžiant šias problemas?

- Reikia suprasti viena, kad ne psichikos sutrikimų turintys žmonės yra pavojingiausi visuomenei, bet dalies visuomenės formuojama nuomonė yra agresyvesnė jų atžvilgiu ir tai provokuoja daug nelaimių. „Rimbo“ metodas, kuris yra uždraustas vaikų atžvilgiu supratus, kad tai ne tas auklėjimo būdas, toliau sėkmingai plėtojamas. Manau, kad auklėjant visuomenę tai irgi ne tas metodas.

- Kaip televizija galėtų prisidėti gerinant žmonių psichinę sveikatą?

- Lietuvos psichiatrų asociacijos bendruomenė ir Vilniaus universiteto Psichiatrijos klinikos darbuotojai rengia specialius mokymus įvairių profesinių grupių žmonėms: ekonomistams, finansininkams, mokytojams. Taip pat yra rengiamos edukacinės programos sutrikimų turintiems pacientams, jų artimiesiems. Po šių mokymų žmonės pamato, kiek daug gėrio, talento, net genialumo turi kiekviena siela. Kaip ji keičiasi, rodant pagarbą ir supratimą. Manau, kad labai prasminga būtų organizuoti psichinės sveikatos pagrindų ir psichosocialinių problemų sprendimo būdų mokymus ir žiniasklaidos atstovams. Tada visų psichinė sveikata pagerėtų.

- Kaip televizija veikia žmogaus psichinę sveikatą? Kodėl visi skundžiasi, kad televizijoje pernelyg daug neigiamos informacijos, tačiau tokios laidos vis tiek rodomos?

- Žmogus, kaip ir visi gyvi padarai, stengiasi kovoti dėl išlikimo. Dažnai žmonės labai daug nori suspėti pasiekti, todėl nenuostabu, kad nemažai daliai visuomenės nepavyksta pasiekti to, apie ką svajojo. Ištikus nelaimei sunku būti vienišam, todėl matymas, kad nelaimingų žmonių pasaulyje yra daug, kai kuriems sukelia lyg nusiraminimą, pasiteisinimą sau ir kitiems. Pykčio, smurto matymas gali būti lyg vidinių kompleksų realizavimas per iliuzinį objektą. Tai kaip ir saugus adrenalino pliūpsnis, kuris palieka gyvenimo veiksmo įspūdį.

- Koks yra psichiatrijos įvaizdis televizijoje, kodėl iki šiol daugelį viskas, kas susiję su psichika, gąsdina?

- Psichiatrija tiek televizijoje, tiek gyvenime yra labai spalvinga ir prieštaringa, bet žmonės vis mažiau priešiškai nusiteikę jos atžvilgiu. Bendraujant su daugeliu žmonių man tenka įsitikinti, kad išsilavinimas psichikos sveikatos srityje gerėja. Daugelis norėtų turėti savo psichologą, psichoterapeutą ar psichiatrą sprendžiant gyvenimo problemas. Žmonės supranta, kad galima pagerinti savo psichikos veiklą. Kaip reikia rūpintis somatine sveikata, taip reikia rūpintis ir psichikos sveikata. Reikia sudaryti kuo geresnes sąlygas psichinei sveikatai gerinti. Lietuvoje specialistai yra tikrai geri, sąlygos gauti pagalbą irgi geros. Dažnai tokios mintys yra išsakomos ir žiniasklaidoje. Bėda yra ta, kad nuo tarybinių laikų valdžios požiūris į psichikos sveikatos profilaktiką vis dar yra blogas.

Psichiatrijos stigmatizavimas tapo prioritetine kai kurių įstaigų veiklos tema. Liūdna, kad mūsų valdžios biurokratų pozicija yra vis dar neišsivadavusi iš kontrolės ir represijų lygio. Jiems saugoti visuomenę reiškia terorizuoti tą pačią visuomenę įvairiausiais pseudoprofilaktiniais patikrinimais, žeminančiais žmogaus orumą įsakymais. Visi prievartiniai gydymai, prievartiniai pažymų reikalavimai, ribojimai, noras dėl visų socialinių problemų kaltinti alkoholį, o dėl nusikaltimų - psichikos problemų turinčius žmones yra neteisinga. Tai veda į iškreiptų veidrodžių pasaulį. Jame žiniasklaida kone visus nusikaltimus priskiria arba psichikos ligoniams, arba teroristams. Psichikos sutrikimas ir teroristas tapo sinonimais. Norim mes to ar nenorim, prie to, deja, prisidėjo ir žiniasklaida.

Parengta pagal priedą „TV publika"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder