"Per atostogas negaliu atsipalaiduoti..."

"Per atostogas negaliu atsipalaiduoti..."

"Vasarą gaunu poilsio vos dvi savaites, bet iš tikro, viduje, atostogauti pradedu tik laisvoms dienoms baigiantis, kai jau reikia ruoštis į darbą. Nemoku, negaliu atsipalaiduoti... Pirmą savaitę - nerimas, arba dažnai būna ir dar blogiau: apsinuodiju arba peršąlu... Arba nuvilia pasirinktas viešbutis. Arba nervinuosi dėl priaugto svorio, arba dar kas nors negerai... Laukiu atostogų ir kartu jų bijau. Kaip padėti sau gerai nusiteikti, greičiau įsijungti į poilsio ritmą, nestresuoti ir nesirgti?"

Mokslininkai yra nustatę atostogų minimumą - trys savaitės. Viena - adaptuotis prie naujo dienos režimo, antroji - poilsiui, trečioji - reaklimatizacijai (palaipsniui grįžti į buvusias vėžes). Mes dažniausiai turime dviejų savaičių atostogas, todėl tenka pasitenkinti trumpesniu poilsiu.

Kad atostogos prasidėtų iš karto - jau pačią pirmąją dieną, išmokite gerai jas organizuoti ir tinkamai nusiteikti...

Išvažiuokite

Kas yra tikros atostogos? Kai žmogus visiškai pakeičia veiklos pobūdį, atsisako kasdienės rutinos. Tikros atostogos sukuria distancijos tarp "aš" ir "kasdienybė" pojūtį, ypatingą erdvę, kurioje jaučiamės laisvi nuo kasdienių pareigų. Paprasčiausias būdas padidinti šitą distanciją - pakeisti aplinką, išvažiuoti iš namų. Kuo toliau, tuo geriau.

Pamirškite rutiną

Bet ir už tūkstančių kilometrų jūsų gali nepaleisti nerimas: kaipgi ten mano darbas, kaip namai, daržai ir t. t.? Bandymas ir atostogauti, ir dirbti, ir rūpintis namais vienu metu - blogas sumanymas. Specialistai netgi pastebėjo, kad toks nuolatinis nerimas skatina ligas.

Atostogų metu atsiliepkite tik į artimiausių žmonių skambučius, o dar geriau - visai išjunkite telefoną (kam reikia - duokite viešbučio numerį). Netikrinkite ir elektroninio pašto, nesinaudokite "Facebook" nei "Instagram". Jokių naujienų svetainių! Nežiūrėkite net televizoriaus. Visa tai galėsite daryti ne atostogų metu. Antraip visiškai "atsijungti" jums nepavyks.

Nuotaika - iš anksto

Kurkite gerą nuotaiką iš anksto. Likus dviem savaitėms iki atostogų, pasidėkite matomoje vietoje lagaminą ir kiekvieną vakarą į jį įdėkite po kelis pozityviai nuteikiančius, su poilsiu susijusius daiktus, kaip antai maudymosi kostiumėlį, įdegio kremą, knygą, kurią ruošiatės perskaityti, žurnalų. Ant šaldytuvo galite prisiklijuoti nuotrauką vietovės, į kurią vyksite.

Kai galvojame apie geras emocijas, mes maždaug 70 proc. pasineriame į tokią būseną. Vien atostogų laukimas jau suteikia džiaugsmo.

Surinkite informaciją

Yra trys svarbiausi dalykai, kurie jums gali gadinti nuotaiką viešbutyje: tai nešvara, nemandagus personalas ir prastas maistas. Rinkdamiesi, kur apsistosite, nepasikliaukite vien nuotraukomis, būtinai paskaitykite poilsiautojų atsiliepimus.

Nusiteikite

... bet kokius nesklandumus priimti ramiai. Neleiskite sau susikoncentruoti į trukdžius. Nepamirškite, kad atostogos - tai ir nauji įspūdžiai, nauji atradimai, netikėtumai, pojūčiai.

Pirmiausiai - masažas

Kai tik užsiregistruosite viešbutyje, pirmąją dieną užsisakykite masažą ir vandens procedūras. Tai jums padės įsijungti į poilsio ritmą.

Nepersivalgykite!

Iš anksto nusiteikite maitintis saikingai ir sveikai. Nuolatinis persivalgymas organizmui nepadeda gerai pailsėti.

Dolce far niente

Italai turi tokį posakį: "Saldus nieko neveikimas". Tai ne tas pats, kas tingėjimas. Dar senovės Romos filosofas Seneka sakė, kad gyvenimas susideda iš dviejų dalykų: negozium - tai įprastas aktyvumas, reikalingas mūsų biologiniams poreikiams patenkinti, ir otium - tai laikas, skirtas dvasiniam augimui: knygų skaitymas, kūryba ir pan.

Dėmesys

Sutelkite dėmesį į detales. Ritmiškas jūros bangavimas, burlaivio supimasis, - kas gali būti gražesnio ir labiau raminamo? Stebėkite gražius peizažus, skrendančius drugelius, gėlių žiedus, medituokite... Palaipsniui kūno ramybė apims ir jūsų mintis.

Kur dėti nerimą?

Arba kitaip - iš kur pasisemti ramybės?

Tibeto lama Yongey Rinpoche Mingyur, kurį žurnalas "Time" yra pavadinęs "laimingiausiu žmogumi žemėje", viename savo interviu Vakarų žurnalistams sakė: "Laimė - sąmonės būsena, ir ji egzistuoja nepriklausomai nuo aplinkybių. Jeigu mūsų laimė priklauso nuo išorės, tai mes periodiškai atsidursime gilioje krizėje." Kad paukštis pakiltų, jam reikia dviejų sparnų. Žmogui irgi reikia dviejų sparnų - tai išmintis ir metodas. Išmintis duoda kryptį, metodas - galimybę veikti.

Budistai žmogaus protą lygina su beždžione, kuri negali nė minutės nustygti vietoje. Jie sako, kad su "beždžione" reikia susidraugauti. Tam yra trys žingsniai. Pirmas - suvokti, kad problema egzistuoja. Pasakyti jai: "Labas, aš tave matau!" Antras žingsnis - išmokti mylinčios atjautos. Trečias - laisva, neapibrėžta laiku ir koncepcijomis savivoka. "Pasistenkite priimti savo nerimą. Leiskite jam būti jumyse. Ir tuomet jis palaipsniui ims transformuotis į tvirtumą ir ramybę. Nereikia įsitempti - verčiau stebėti", - sako lama Rinpoche.

Svarbiausias klausimas

Jis skamba taip: "Nuo ko aš noriu pailsėti?"

Atsakyti į jį nėra taip paprasta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Todėl, kad nuovargį galite jausti ne nuo paties darbo, o nuo įvairių jį papildančių sunkumų, pavyzdžiui, santykių kolektyve arba nepatogaus grafiko ar lokacijos. O galbūt jūsų nuovargis susijęs ne tiek su darbu, kiek su šeiminiais rūpesčiais?

Kodėl per atostogas sergame?

Psichologai tai vadina "pabėgimu į ligą". Nuo ko bėgame?

"Nuo būtinybės susitikti akis į akį su savimi. Nuo atsakymų sau. Juk atostogos - tai laikas sau. Ir nebėra kur slėptis, kaip užsimiršti - į darbą eiti nereikia, panerti visa galva į reikalus - nereikia, - aiškina psichologė psichoterapeutė Vilma Mažeikienė. - Ką veikti, kur save dėti? Sunku sugalvoti, kai nežinai, ko nori. Tuomet paprasčiau gulėti lovoje, žiūrėti televizorių, gerti vaistus ir dėl savo graudaus vaizdo sulaukti dėmesio iš artimųjų. Tam reikia priežasties - ir pasąmonė ją parūpina."

Liga siunčia signalą, kad per ilgai ignoravome savo poreikius, kad atėjo metas apie juos pagalvoti. Jei problemos didelės ir greit neišsprendžiamos, be abejo, jomis užsiimti geriau iki ar po atostogų, o ne jų metu.

Darykite išvadas

Išanalizuokite savo sukauptą atostogų patirtį, apibendrinkite ir išskirkite, kas jums visiškai netiko, o kas suteikė malonumo, poilsio, džiaugsmo. Pasistenkite atostogas suplanuoti taip, kad nepasikartotų nuvylę dalykai ir būtų kuo daugiau tokių, kurie jus pradžiugino.

KĄ PASKAITYTI PER ATOSTOGAS?
Anthony Doerr. "Neregimoji šviesa"
Joel Dicker "Visa tiesa apie Hario Kveberto bylą"
Julian Barnes. "Gyvenimo lygmenys"
David Nicholls. "Viena diena"
Umberto Eco. "Nr.O"
Romain Gary. "Aušros pažadas"
Delphine de Vigan. "No ir aš"
Lea Singer. "Koncertas kairei rankai"
Amy Bloom. "Mums pasisekė"
Graham Swift. "Vandenų žemė"
Katharina Hagen. "Obuolių sėklų skonis"
Yasmina Khadra. "Ką nakčiai skolinga diena"
Catherine Alliott. "Man labai gaila, mielasis"
Lorenzo Licalzi. "Ko tu iš manęs tikiesi?"
Colleen McCullough. "Timas"
Markus Zusak. "Knygų vagilė"
Patrick Modiano. "Povestuvinė kelionė. Iš užmaršties gelmių"
Kami Garcia, Margareth Stohl. "16 mėnulių"
Will Gompertz. "Ar tai menas? 150 modernaus meno istorijos metų".
Valdas Papievis. "Odilė"
Vincas Mykolaitis-Putinas. "Altorių šešėly"
------------------

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder