Mano mama - alkoholikė. Kaip jai padėti?

Mano mama - alkoholikė. Kaip jai padėti?

"Sveiki, mano mama alkoholikė. Nežinau, kaip galėčiau jai padėti... Prieš kelis mėnesius, atrodo, suprato, kad gerdama tik žaloja save, pradėjo gydytis. Mėnesį nevartojo alkoholio, pradėjo labiau savimi pasitikėti, pasikeitė bendravimas (į gerąją pusę), bet jau kuris laikas vėl įniko į alkoholį. Prarado darbą. Dar tik savaitė, kai dirba naujame darbe, bet vis tiek geria, ir net ne namie, o darbe! Su broliu ir sese ne kartą prašėme, kad šitaip nesielgtų, kad taip ji kenkia pati sau, bet mamai tai nė motais. Norėčiau, kad mano mama būtų tokia pat kaip anksčiau, kad nežalotų savęs, bet nei moralai, nei besąlygiškas palaikymas nepadeda... Nežinau, kaip elgtis, ką daryti, ką sakyti, kaip galėčiau jai padėti. Prašau - patarkite, ką man daryti."

Į laišką atsakė psichologė psichoterapeutė Vilma MAŽEIKIENĖ.

Sveiki.

Problema sunki ir skaudi, tačiau džiaugiuosi jūsų drąsa, stiprybe ir veiklumu, tuo, kad nenuleidžiate rankų.

Suprantu, kaip jums sunku ir skaudu stebėti degraduojančią mamą. Suprantu, kad jaučiatės bejėgiai dėl jos pasirinkimo taip gyventi - juk negalite išspręsti jos problemos už ją. Kaltės jausmas, kad galbūt dar ne viską išbandėte, galbūt kažką ne taip darote, nuolatinis nerimas dėl rytojaus, pyktis, kad ji ir vėl užgeria, apmaudas, kad žaloja save ir skaudina jus su broliu... Tai be galo sunkūs išgyvenimai.

Dar sunkiau pažvelgti tiesai į akis: jūs negalite už ją pasiryžti ir pakeisti gyvenimo būdą (gydytis priklausomybę).

Kiekvienas vaikas tokioje situacijoje bando gelbėti mamą pačiais įvairiausiais būdais. Todėl ir parašėte laišką.

Ką geriausia galite padaryti dėl mylimos mamos?

Padėti sau.

Kaip?

Nerimaudami dėl mamos, kontroliuodami jos elgesį, jūs gyvenate jos gyvenimą ir nustojate rūpintis savo poreikiais. Toks pasiaukojimas būtų kilnus, jeigu duotų norimų rezultatų. Tačiau neduoda. Jūs bandote ją įtikinti negerti (maldaujate, priekaištaujate, apeliuojate į sąžinę ir pan.), tačiau matote, jog tai neveikia.

Turite pripažinti vieną dalyką. Suprantu, kad skamba baisiai, tačiau tokia realybė: paliktas likimo valiai (be besąlygiško palaikymo) alkoholikas turi daugiau šansų suvokti, kad už savo gyvenimą atsakingas tik pats, ir niekas daugiau. Kai tai suvokia, jis pats paprašo pagalbos. O kai žmogus nori, kad jam padėtų, kai pats ieško, kas padeda, tuomet ir pokyčių tikimybė smarkiai padidėja.

Kol pats žmogus nesupranta, nepripažįsta, kad jam gydymas būtinas, tol niekas nepadeda. Kad ir kaip stengtumėtės. Nei prievartinis gydymas, nei maldavimai neduos rezultatų.

Ką daryti vaikams? Jie, atsidūrę tokioje padėtyje, nėra nei kalti, nei atsakingi už tai, kad negali nieko pakeisti, paveikti tėvų. Tai suaugusiųjų (giminaičių, kaimynų, socialinių pedagogų) atsakomybė ir rūpestis.

Jei esate nepilnamečiai, dar mokotės mokykloje - kreipkitės į socialinį pedagogą. Jis turėtų tarpininkauti toliau ieškant įvairių įstaigų, kurios sprendžia šiuos klausimus. Dažnai Vaikų teisių apsaugos tarnybos specialistų įsikišimas priverčia tėvus atsitokėti. "Šaltas dušas", išaiškinant geriančiai mamai jos elgesio pasekmes (kad vaikams tokios sąlygos nėra tinkamos augti), būna kaip tik ta veiksmingiausia pagalbos priemonė. Ji padeda geriau už bet kokius moralus ir "besąlygišką palaikymą", kuriuos, kaip minėjote, jau ne kartą išbandėte.

Suprantu, kiek daug jūsų viduje prisikaupė negatyvių išgyvenimų, todėl prašau jus kreiptis ir į mokyklos psichologą.

Taigi pasirūpinkite savimi ir broliu. Nenuleiskite rankų, kovokite už savo teisę gyventi visavertį gyvenimą. Netylėkite ir neužsidarykite vieni su šia bėda. Ieškokite žmonių, kurie jums padės. Kad ir netiesiogiai, tačiau būtent taip jūs padėsite ir savo mamai.

Jei esate pilnamečiai, galite ieškoti pagalbos anoniminėje savitarpio pagalbos grupėje "Al-Anon", kuri padeda alkoholikų šeimoms.

Suaugusius šeimos narius konsultuoja ir Vilniaus toksikologijos klinikos specialistai. Jie padeda keisti stereotipinį požiūrį į priklausomybes, koreguoti savo elgesį taip, kad jis paskatintų geriantį artimą žmogų patį kreiptis pagalbos.

Nuorodos

Norintieji gydytis priklausomybę gali kreiptis į savo gyvenamosios vietos psichikos sveikatos centrą ar priklausomybių ligų centrą, arba, pavyzdžiui, į Švėkšnos psichiatrijos ligoninės Priklausomybių ligų skyrių. Lietuvos regionuose taip pat veikia Anoniminių alkoholikų klubai.

Daug specialistų su priklausomybėmis dirba privačiai (kontaktai prieinami internete).

KUR KREIPTIS

"Al-Anon"

Alkoholikų šeimoms padeda anoniminės "Al-Anon" grupės, kurių Lietuvoje yra 23. Kontaktinis telefonas Klaipėdoje 8 685 43698, Klaipėdos rajone 8 674 15860. Tinklalapio adresas: www.al-anon.lt.

"Mes neduodame patarimų. Niekas niekam nenurodinėja, ką daryti intymiose situacijose. Mes nei už, nei prieš vedybas ar skyrybas, ginčus su alkoholiku ar tylą, leidimą vaikams pasilikti namuose ar gyventi kitur, šeimos tarpusavio santykius ar tų santykių nutraukimą. Išvardintos ir kitos panašios situacijos yra grynai asmeninio pobūdžio ir ką nors nuspręsti čia gali tik jose dalyvaujantys asmenys.
Mes siūlome naujokams "Al-Anon" kurį laiką nepriimti jokių rimtų sprendimų, nes žinome, kaip, laikui bėgant, gali pasikeisti požiūris į susidariusias aplinkybes. Dažnai atsiranda tokių pasirinkimų, kurių anksčiau nepastebėjome, ir pamažu mes galime priimti tokius sprendimus, kurių ateityje nesigailėsime. Būtų tiesiog absurdiška, jeigu kuris nors narys imtų ginti vienokį ar kitokį pasirinkimą. Mes juk nežinome, kas geriausiai tinka kitam žmogui.
Mes galime pasiūlyti savo pačių patirtį, stiprybę ir viltį. Mes kalbame apie problemas, su kuriomis buvome susidūrę, ir apie tai, kaip jas išsprendėme "Al-Anon" programos ir principų dėka.
Kiekvienas gali laisvai rinktis ir naudotis tuo, kas jam priimtina."

AA

Šiuo metu Lietuvoje veikia 120 anoniminių alkoholikų (AA)grupių. Pagalba telefonu (bendra) 8 685 05191, el. pašto adresas: [email protected]. Kontaktinis telefonas Žemaitijos regione 8 648 45182.

"Draugija nėra susijusi su tikyba, politika, įstaigomis, judėjimais ir t. t. Vienintelė sąlyga - noras mesti gerti.
Jūs neprivalėsite prisistatyti arba pasakoti apie save.
Mes neturime narių sąrašų ir nestebime lankomumo. Jeigu nutarsite nebevaikščioti į susirinkimus, niekas jūsų neįkalbinės.
Iš savo patirties žinome, kad kuo daugiau mes padedame kitiems alkoholikams, tuo mažiau mus pačius traukia svaigalai.
Susirinkimai būna dviejų pobūdžių: uždari ir atviri. Atviruose gali dalyvauti kiekvienas pageidaujantis (nesvarbu, ar jis alkoholikas, ar ne), vienintelė sąlyga - konfidencialumas (negalima skelbti už susirinkimo durų dalyvavusiųjų vardų). Uždaruose susirinkimuose dalyvauja vietinės grupės nariai."
----------------

Reabilitacijos centrai

* Didžiausias Lietuvoje priklausomybių reabilitacijos centras įsikūręs Meikštų dvare (Ignalinos r.). Centras savo veiklai netaiko religinės ideologijos. Reabilitacijos programa trunka nuo 12 iki 18 mėn. Tel. 8 652 11156; el. paštas [email protected].
* "Pilnų namų bendruomenėje" (Varėnos r.) pagalbą teikia dvasininkas, socialinis darbuotojas ir jo padėjėjai, psichologas, psichoterapeutas, naktiniai budėtojai. Specialistų konsultacijos vyksta individualiai ir grupėje. Privaloma dalyvauti liturginėse apeigose. Programos trukmė - 12 mėnesių. Tel. 8 698 73004; el. p. infopnb.lt.
* VšĮ "Sugrįžimas" (Kauno r.) reabilitacinė programa trunka 1 m. ir daugiau. Tel. 8 698 10497; 8 600 23079; 8 672 29622; el. p. [email protected].
* Šilutės rajone veikia VšĮ "Gabrielius", skirta vyrams. Dirba priklausomybių specialistai, psichologai etc. Tel. 8 674 74220; el. p. [email protected].
------------------------------
VERTA ŽINOTI

Ar alkoholizmas pagydomas?

Specialistai šiuo klausimu neturi vienos nuomonės. Vieni teigia, jog tai progresuojanti lėtinė liga, pasireiškianti patologiniu svaiginimosi potraukiu: psichiniu ir fiziniu. Šia liga sergama visą gyvenimą. Esą net ir nebegeriantys alkoholikai yra ligoniai, todėl jiems nevalia susigundyti net viena taurele, ir apskritai geriau nebūti aplinkoje, kurioje esama alkoholio.
Kiti specialistai sako, kad alkoholizmas slepia kitą, dažniausiai nesuvoktą, psichologinę priežastį, kurią atpažinus ir reikiamu būdu transformavus, tampa įmanoma liguistą poreikį pašalinti. Tai sėkmingai daro psichoterapeutai. Esą po gydymo kurso žmogus gali ir dalyvauti šventėse, ir netgi pats pakelti taurelę: tragedijos nebeįvyksta.
Tarp pačių žmonių, kurie vienokiu ar kitokiu būdu įveikė problemą, irgi esama įvairių požiūrių: vieni linkę alkoholizmą gretinti su psichofiziniu sutrikimu (kaip, tarkime, diabetas). Kiti sako, jog tai pasekmė, o ne priežastis, tad geriama ne dėl ligos, o dėl savivokos stokos. Treti mano, jog tai paprasčiausias pasileidimas, kurį suvaldyti gali tik griežta disciplina.
Kiekvienas ieškantis žmogus atranda savo individualų kelią.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder