Liežuvio sužalojimai

Liežuvio sužalojimai

"Įsivėriau auskarą į liežuvį ir pradėjau tarsi nebejausti liežuvio. Kas atsitiko, ką daryti?" - klausia jaunas vaikinas.

Atsako šeimos gydytojas Ričardas SABŪNAS: Liežuvio sužeidimai pasitaiko nuo mažų žaizdelių iki visiško jo nuplėšimo. Pagal sužalojimo dažnumą pirmoje vietoje - liežuvio šonai, antroje - viršūnė (liežuvio galiukas) ir nugarėlė, trečioje vietoje - liežuvio šaknis, ketvirtoje - poliežuvinė sritis. Į liežuvį gali įstrigti metalo gabalėlis, kaulas ar dantis. Susižeidę liežuvį žmonės skundžiasi skausmu valgant, kalbant, judinant liežuvį. Sutrinka kalba bei skonio jutimai, pasunkėja rijimas, didėja seilėtekis. Skausmo receptoriai yra liežuvio šonuose. Skonio, taktiliniai, temperatūriniai jutimai pradeda atsistatyti tik po 5 - 7 dienų nuo įvykusios traumos. Pakinta skonio pojūčiai: vieni nejaučia saldumo, kiti - sūrumo. Kol vyrauja skausmas, dažnai nepastebimas liežuvinio nervo pažeidimas. Liežuvio žaizdas padengia apnašos bei nekrotiniai audiniai. Ligonis negali ištarti raidžių: d, t, r. Kai yra gilios liežuvio nugarėlės žaizdos, negali ištarti g, k, h, sunku ryti. Atlošęs galvą, gali nuryti tik skystą maistą.

Liežuvio traumas gali lydėti gausus kraujavimas, liežuvio ir net gerklų patinimas, liežuvio infiltratas gali pereiti į rožę, pasireiškiančią labai stipriu skausmu ir aukšta kūno temperatūra. Galima susirgti ir aspiraciniu plaučių uždegimu, kai maisto likučiai ar žaizdos apnašos patenka į kvėpavimo takus, taip pat stomatitu (burnos gleivinės uždegimu) ar seilių liaukų uždegimu. Gydant pažeidimus būtina skalauti burną prieš valgį ir 15 min. po valgio.

Šiais laikais madinga nešioti auskarus, įvertus ne tik į ausis, bet ir kitas kūno vietas: lūpą, liežuvį. Odontologai nepataria verti auskaro į liežuvį, nes didėja infekcinių komplikacijų rizika, blogėja burnos higiena, gali pakisti dikcija (žodžių tarimas). Nors auskaro vėrimo į liežuvį procedūra atliekama greitai ir neskausmingai, žaizdos gyja 5 - 6 savaites. Todėl negalima valgyti nei karšto, nei šalto maisto. Tuo metu būtina pasitarti su gydytoju.

Klausimus specialistui siųskite paspaudę čia

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder