Jeigu įsisiurbė erkė

Jeigu įsisiurbė erkė

"Man įsisiurbė erkė, išsitraukiau pats. Kaip sužinoti, ar neužsikrėčiau kokia nors baisia liga? Kuo ji pasireiškia?"

Erkiniu encefalitu susergama praėjus 2-3 savaitėms po infekuotos erkės įkandimo. Laimo liga - per mėnesį.

Erkinis encefalitas pasireiškia galvos skausmu, svaigimu, karščiavimu, pykinimu, o jei užsikrėsta geriant pieną - viduriavimu.

Per 40 proc. susirgusiųjų išsivysto sunkios šios ligos formos: meningitas, meningoencefalitas. Ligos pasekmės žmogų kankina daugelį metų. Jiems skauda galva, galūnės, pasitaiko psichikos, pusiausvyros bei koordinacijos sutrikimų. Tačiau persirgus erkiniu encefalitu, daugiau nebeužsikrečiama, imunitetas lieka visam gyvenimui.

Laimo liga pasireiškia raudonomis dėmėmis ant kūno, vėliau negydant atsiranda centrinės nervų sistemos pažeidimų, judėjimo sutrikimų ir kt.

Specialistai pataria būnant miške ar parkuose vilkėti šviesios spalvos drabužius ilgomis rankovėmis su užsegamais rankogaliais, ilgomis kelnėmis, apsiauti ilgus batus, nepamiršti kepurės ar skarelės. Pasivaikščioję apžiūrėkite savo drabužius ir pašalinkite prilipusias erkes.

Kol erkė suranda kur įsisiurbti, praeina maždaug valanda. Grįžę namo taip pat atidžiai apsižiūrėkite, nusimaudykite. Jei atrandate įsisiurbusią erkę, atsargiai ištraukite ją su pincetu vienu judesiu. Traukiant negalima spausti erkės pilvelio, jos sukioti, tepti aliejumi ar kremu.

Žaizdelę reikia nuplauti vandeniu su muilu ir dezinfekuoti. Ištraukus įsisiurbusią erkę, reikėtų atidžiau stebėti savo sveikatą ne trumpiau kaip keturias savaites.
Jeigu erkės įsisiurbimo vieta parausta, pablogėja savijauta, būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder