Ar, nusidėvėjus kelio sąnariui, būtina jį keisti?

Ar, nusidėvėjus kelio sąnariui, būtina jį keisti?

Ar gali padėti kokie į sąnarį leidžiami vaistai? Geriu specialius maisto papildus (gliukozaminą, chondroitiną), ryklio kremzles. Ar jų poveikis realus?

Atsako šeimos gydytojas Ričardas Sabūnas.

Jei gydytojai ištyrė kelio sąnarį ir rado jo didelį susidėvėjimą (artrozę), sukeliantį 3-iąjį sąnario funkcijos nepakankamumo laipsnį, tai traumatologo siūloma sąnario keitimo operacija tikrai neišvengiama. Esant tokiai toli pažengusiai artrozei sąnaryje atsiranda patologiniai pakitimai, kurių priežastis - sąnario kremzlės degeneracija. Sąnarinė ertmė susiaurėja, sąnario pakraščiuose atsiranda dantytų išaugų, panašių į pentinus. Todėl sąnario funkcija žymiai pablogėja.

Į sąnarį leidžiami vaistai (kortikosteroidų suspensija) jo neatkurs, bet skausmą sumažins. Tokias injekcijas atlieka chirurgai, traumatologai, reumatologai, kai pažeistame sąnaryje įsigali vietinis uždegiminis procesas (osteoartritas). Osteoartritu susergama, kai susidėvi sąnario kremzlė. Dažniausiai pažeidžiami kelių ar klubų sąnariai, kuriems tenka laikyti kūno svorį. Sąnario maišelyje susikaupia skysčio perteklius, dėl to sąnarys patinsta, tampa skausmingas, ne toks judrus.

Specialūs maisto papildai, ryklio kremzlės sąnariams gali turėti realų poveikį. Kremzlės audinį atkuriantis gliukozaminas - vienas geriausių vaistų nuo osteoartrito. Vartojamas jis po 1 kapsulę (500 mg) 3 kartus per dieną. Kremzlės audiniui atkurti būtinas ir chondroitino sulfatas, todėl abi medžiagas galima vartoti kartu. Žinokite, kad pagerėjimą pajusite tik po kelių savaičių. Ryklio kremzlėse, be gliukozamino bei chondroitino, yra dar ir kalcio bei fosforo mineralų, reikalingų tvirtai kaulų struktūrai palaikyti. Todėl aktyviai sportuojantiems bei atliekantiems sunkų fizinį darbą patariama vartoti ryklio kremzles profilaktiškai.

Klausimus specialistui siųskite paspaudę čia

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder