Apie testamentą ar paveldėjimą mirus mamai

Apie testamentą ar paveldėjimą mirus mamai

Į klausimus atsako advokatė, teismo mediatorė Ramunė JUŠKAITĖ.


Skaitytojo klausimas:  Kaip sužinoti ar yra parašytas testamentas ar paveldėjimas  mirus mamai?

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 5.27 straipsnį, yra dvi testamentų rūšys t. y. oficialieji ir asmeniniai.

Oficialieji testamentai - tai testamentai, kurie sudaryti raštu dviem egzemplioriais ir patvirtinti notaro arba Lietuvos Respublikos konsulinio pareigūno atitinkamoje valstybėje.

Asmeninis testamentas - tai testatoriaus ranka surašytas testamentas, kuriame nurodyta testatoriaus vardas, pavardė, testamento sudarymo data (metai, mėnuo, diena), vieta ir kuris išreiškia testatoriaus valią ir yra jo pasirašytas.

Oficialusis testamentas tvirtinamas ir registruojamas notariniame registre, todėl apie šį testamentą įpėdiniai gali sužinoti iš paties testamentą sudariusio notaro, kuris po testatoriaus mirties apie šį oficialų dokumentą informuoja įpėdinius.

Informaciją apie testatoriaus sudarytus oficialiuosius testamentus, po testatoriaus mirties galima gauti ir iš testamentų registrą tvarkančios įstaigos t. y. VĮ "Registrų centras".

Norėdami gauti  Testamentų registro išrašą, Registrų centrui turite pateikti prašymą suteikti registro duomenis t. y.testatoriaus ir (arba) palikėjo asmens kodas, testatoriaus ir (arba) palikėjo gimimo data, vardas ir pavardė ar pan.).

Prašymą galite pateikti elektroniniu būdu, bet kuriame Registrų centro klientų aptarnavimo padalinyje ar siųsti paštu VĮ "Registrų centras". Daugiau apie tai informacijos galima rasti internete adresu:

http://info.registrucentras.lt/faq/testamento_registras .

Akcentuotina, jog testatoriui esant gyvam, informacija apie jo sudarytus testamentus yra konfidenciali ir nebus atskleidžiama.

Didesnę problematiką šiuo klausimu kelia asmeninis testamentas.

Tokie testamentai, sudaryti paties testatoriaus ranka, dažniausiai surašomi namuose bei ten ir saugomi.

Šiuo atveju informaciją apie tokį testamentą galima sužinoti iš paties testatoriaus (šiam dar esant gyvam) ar jo artimųjų, tačiau testatoriui mirus, tokie testamentai dažniausiai, atsitiktinai randami testatoriaus namuose.

Asmeninių testamentų oficialiai neregistruojant, priešingai nei oficialiuosius, informacijos apie juos VĮ "Registrų centras" pateiktinegali. 

Pateikta informacija yra bendro pobūdžio (neanalizavus konkrečių dokumentų, atsižvelgiant tik į pateiktą klausimą).

Dėl individualios konsultacijos ir/ar situacijos maloniai prašome kreiptis.

Advokatės Ramunės Juškaitės kontora

Advokatė/teismo mediatorė RAMUNĖ JUŠKAITĖ

[email protected]   

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder