Netektis: mirė 88-erių metų sulaukęs Tailando karalius Buminolas Aduljadedžas

Netektis: mirė 88-erių metų sulaukęs Tailando karalius Buminolas Aduljadedžas

Mirė 70 metų Tailandą valdęs karalius Buminolas Aduljadedžas (Bhumibol Adulyadej), pranešė Tailando karališkieji rūmai. Jis buvo ilgiausiai pasaulyje soste išbuvęs monarchas, skelbia BBC.

88-erių metų karalius buvo itin gerbiamas Tailando gyventojų. Politiškai susiskaldžiusioje šalyje jis buvo laikomas vienijančia figūra.

Pastaraisiais metais karaliaus sveikatos būklė buvo prasta, jis retai rodėsi viešumoje.

Sekmadienį karališkieji rūmai pranešė, kad monarcho būklė tapo „nestabili". Linkėdami sergančiam karaliui sveikatos ir sėkmės, dalis tailandiečių vilkėjo rožinės spalvos drabužius, o šimtai žmonių buvo susirinkę prie ligoninės, kurioje jis buvo gydomas.

„Jo didenybė ramiai atgulė amžinojo poilsio Siriradžo ligoninėje", - rašoma karališkųjų rūmų išplatintame pranešime. Priduriama, kad jis mirė 15.52 val. vietos laiku (10.52 val. Lietuvos laiku).

Tailando parlamentas 21 val. vietos laiku (17 val. vietos laiku) turėtų surengti specialią sesiją.

Tiesioginis karaliaus Buminolo įpėdinis yra 63-ejų metų princas Vadžiralongkornas (Vajiralongkorn), kuris iki šiol nesulaukdavo tokio paties palaikymo kaip jo tėvas.

Atsižvelgiant į tai, koks svarbus buvo karaliaus Buminolo vaidmuo mėginant išlaikyti jėgų pusiausvyrą nestabilioje Tailando politinėje aplinkoje, monarchų kaita Tailando vyriausybei bus didžiulis iššūkis, teigė BBC žurnalistas Džonatanas Hedas (Jonathan Head).

Karalius B. Aduljadedžas, gimęs JAV, Masačusetso valstijos Kembridžo mieste, sostą užėmė 1946 metų birželio 9 dieną.

Nors karaliaus Buminolo galios buvo stipriai apribotos, daugelis Tailando gyventojų jį laikė kone dievybe. Jis buvo laikomas vienijančia jėga šalyje, kurioje įvyko ne vienas perversmas, o šiuo metu galioja jau dvidešimtoji konstitucija per 84-erius metus.

Tačiau kritikai karalių kaltino esą šis rėmė karinius perversmus ir ne visada pasisakydavo dėl šalyje vykdomų žmogaus teisių pažeidimų. 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder