Mirė pasaulinio garso balerina Maja Pliseckaja

Mirė pasaulinio garso balerina Maja Pliseckaja

Vokietijoje po širdies smūgio mirė pasaulinio garso balerina Maja Pliseckaja.

Tai, kad rusų baleto žvaigždė mirė gegužės 2-ąją, skelbia naujienų agentūra "Tass".

Ji cituoja liūdną žinią patvirtinusį Maskvos Didžiojo teatro generalinį direktorių Vladimirą Uriną.

„Ji mirė nuo sunkaus širdies smūgio. Medikai darė, ką galėjo, tačiau nepajėgė jos išgelbėti“, - teigė V. Urinas.

Iškili rusų balerina mirė šeštadienį, Vokietijoje, būdama 89 metų.

Iki 1993 metų vasario išimties tvarka Lietuvos pilietybė buvo suteikta garsiems Rusijos menininkams M. Pliseckajai ir jos vyrui Radionui Ščedrinui. Ją suteikė tuometinė Aukščiausioji Taryba.

Laisvę labiau už viską pasaulyje mylėjusi balerina M. Pliseckaja yra sakiusi, kad norėtų gyventi dvidešimt ketvirtajame amžiuje ir mokėti tapyti.

Primadona yra sakiusi, kad tikraisiais savo namais su vyru kompozitoriumi R. Ščedrinu vadina Trakų rajone stovintį namą.

M. Pliseckaja gimė 1925 m. lapkričio 20 d., Maskvoje, bet jos mama yra kilusi iš Lietuvos.

Ji yra garsi rusų balerina, choreografė, įvertinta ne viena premija ir apdovanojimu.

Jos mama - Rachilė Messerer-Pliseckaja, gimusi 1902 m. Vilniuje ir mirė 1993 m. Maskvoje, buvo nebyliojo rusų kino aktorė.

Majos tėtis Michailas Pliseckis, gimęs 1901 m. Gomelyje, 1938 m. buvo sušaudytas, tačiau reabilituotas Nikitos Chruščiovo laikais.

M. Pliseckaja lankė mokyklą Špicbergene, kur jos tėvas dirbo inžinieriumi, o vėliau paskirtas Tarybų Sąjungos generaliniu konsulu.

Nuo 1943 iki 1990 m. M. Pliseckaja buvo Maskvos Didžiojo teatro solistė, Romos operos ir baleto teatro, Madrido baleto teatro meno vadovė.

1943 metais baigusi studijas Maskvos choreografijos mokykloje ji buvo priimta į Maskvos didžiojo teatro trupę, o nuo 1960 metų tapo jo prima balerina.

Ji pagarsėjo dėl savo sukurtų išraiškingų vaidmenų, tokių kaip Piotro Čaikovskio baletuose „Gulbių ežeras“ ir „Miegančioji gražuolė“, Aleksandro Glazunovo „Raimondoje“, Sergejaus Prokofjevo „Akmeniniame žiedelyje“.

Specialiai M. Pliseckajai baletus kūrė garsūs choreografai Jurijus Grigorovičius, Rolandas Petitas, Alberto Alonso, Morisas Bežaras, taip pat jos vyras, kompozitorius R. Ščedrinas.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo ir visų Lietuvos žmonių vardu pareiškė užuojautą dėl balerinos Majos Pliseckajos mirties.

„Tai buvo ypatingu talentu apdovanota asmenybė, baleto legenda, užkariavusi garsiausias pasaulio scenas ir tūkstančių gerbėjų širdis. M. Pliseckaja niekada nepamiršo Lietuvos – čia sukūrė savo namus, domėjosi ir vertino mūsų kultūrą, didžiavosi esanti jos dalimi", - sakoma Prezidentės užuojautoje.

Dėl šios netekties šalies vadovė pareiškė nuoširdžią užuojautą M. Pliseckajos šeimai, mokiniams, bendražygiams ir visiems jos talento gerbėjams.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder