Ypatingą užsienietį į Brazausko inauguraciją pakvietė netyčia, bet apsimokėjo

Ypatingą užsienietį į Brazausko inauguraciją pakvietė netyčia, bet apsimokėjo

1993-iaisiais vykusioje Algirdo Mykolo Brazausko inauguracijoje pasirodė vienintelė užsieniečių šeima, čia kviesta viso labo iš mandagumo. Bet toks mandagumas apsimokėjo, nes viso to pasekmė – 50 mln. eurų investicija, pasakoja to meto išrinktojo prezidento atstovas žiniasklaidai Vilius Kavaliauskas.

Pakvietė iš mandagumo

1993 metais, kaip pasakoja prie inauguracijos svečių sąrašo prisidėjęs V. Kavaliauskas, į priėmimą pakviestas filantropas, verslininkas Juozas Kazickas. Anuomet jis vertintas kaip įtakingiausias Lietuvos išeivijos atstovas.

J. Kazickas dėl kvietimo nudžiugo ir pasiūlė pakviesti „Philip Morris“ vadovą Andreasą Gemblerį. „Jis tikrai neatvyks, bet tai praverstų, nes firma turi nemažų planų Lietuvoje“, – J. Kazicko žodžius perpasakoja V. Kavaliauskas.

Prezidento blanką atstovas spaudai turėjo, kvietimą pasirašė kaip patarėjas, o A. Gemblerio, „Philip Morris International“ prezidento, faksą Lozanoje (Šveicarija) gavo iš J. Kazicko. Kvietimas nusiųstas, dėmesys parodytas. Tuo, manė V. Kavaliauskas, viskas ir baigsis. Bet klydo.

Faksu gautas Andreaso Gemblerio atsakymas į kvietimą / V. Kavaliausko turima kopija

„Tik už pusvalandžio mane išmušė šaltas prakaitas: iš Šveicarijos atėjo faksas, kad kompanijos prezidentas mielai priimąs kvietimą, atskrisiąs savo lėktuvu, tik prašąs kontaktų oro koridoriui gauti“, – prisimena A. Brazausko patarėjas. O svarbiausia – kad pats A. Brazauskas apie tokį vizitą nieko nežinojo.

Buvęs prezidento atstovas prisimena, kaip uodegą pabrukęs ėjo pas A. Brazauską ir prisipažino viršijęs įgaliojimus. „Bosas nebarė, bet pasakė, kad už tai turėsiąs svečią ir globoti“, – šypteli V. Kavaliauskas.

Po šventės A. Gembleris panoro susitikti su tuomečiu premjeru Bronislovu Lubiu, o V. Kavaliauskas, kaip ir buvo prižadėjęs prezidentui, garbingą svečią visur lydėjo.

Iš tarptautinės korporacijos vadovo – 3 dolerių vertės dovana

B. Lubio kabinete apsilankęs A. Gembleris visų pirma pasiteiravo, ar šis rūko. Tiesa, kaip prisimena V. Kavaliauskas, to nė klausti nereikėjo, nes kabinete tiesiog tvyrojo melsvas debesis. Premjerui atsakius teigiamai, „Philip Morris“ vadovas paskelbė, kad turi dovaną ir išsitraukė atsineštą krepšį.

„Net aš smalsiai spoksojau, kuo čia apdovanos pasaulinės firmos prezidentas mūsų Vyriausybės vadovą. O prezidentas ištraukė... raudoną „Marlboro“ cigarečių pakuotę – dešimtį paprastų pakelių“, – nuostabos ir dabar neslepia V. Kavaliauskas.

Jis sakė tuomet mintyse greit paskaičiavęs, kokia bus dovanos vertė: Lietuvoje tuo metu kontrabandinio „Marlboro“ pakelis kainavo 30 amerikietiškų centų, tad vieno bloko kaina siekė lygiai tris eurus. Tokia štai dovana ruošiant 50 milijonų dolerių vertės kontraktą.

Kaip prisimena V. Kavaliauskas, jam pasirodė, kad B. Lubys, gavęs tokią dovaną, sutriko ir netgi cigarečių bloką pridėjo prie ausies ir krestelėjo. Tai, matyt, pastebėjo ir garbingas svečias, todėl jau išėjęs ir Vyriausybės savotiškai pasiteisino V. Kavaliauskui, kad nors ir didelės vertės projektą sumanė, jo įmonė niekada neduos kyšio.

Visi sutartis pasirašyta ir už 50 mln. dolerių „Philip Morris“ parduoti tabako fabrikai Kaune ir Klaipėdoje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder