Nidos švyturininko namas įžiebė konfliktą

Nidos švyturininko namas įžiebė konfliktą

Neringos miesto savivaldybės vadovai trauko pečiais: centrinė valdžia nusprendė perduoti didžiulę buvusią sovietmečio nomenklatūros vilą "Auska" Palangos municipalitetui, tačiau padaryti tą patį su nediduku paveldosauginiu Nidos švyturininko namu - atsisako.

Anot Neringos mero Dariaus Jasaičio, tokia situacija ateityje gali sukelti tikrą šaršalą tiek vietos bendruomenėje, tiek planuojant turistinius maršrutus.

"Tas namas dabar priklauso valstybės įmonei Turto bankui. Prašėme ne kartą perduoti valdyti mūsų Savivaldybei, nes norime pritaikyti visuomenės poreikiams. O Turto banko funkcija yra ne tik valdyti, bet ir parduoti valstybei priklausantį turtą. Tad kas bus? Švyturininko namą įsigis aukcione privatūs ar juridiniai asmenys, suformuos sklypą ir užblokuos istorinį taką prie Nidos švyturio ties senųjų laiptų papėde. Taip bus sugriautas turistinis tinklas, nes priėjimas prie Nidos švyturio būtent iš tos pusės yra labai svarbus", - "Vakarų ekspresui" komentavo jis.

Be to, švyturininko namo kieme yra ir senas šulinys, iš kurio vietiniai tradiciškai semiasi vandens, nes jis švarus ir geresnis nei iš čiaupo. Pardavus pastatą į privatų kiemą su šuliniu žmonės nebegalėtų patekti.

VĮ Turto banko (TB) atstovai "Vakarų ekspresui" patvirtino, jog švyturio prižiūrėtojo namą išties norėta parduoti, bet dabar procedūros sustabdytos, tad pastato likimas - neaiškus.

Subliūkštų planai

Šiemet lankytojams duris atvėręs Nidos švyturys nėra vienintelis objektas, kuris įtrauktas į Kultūros vertybių registrą: valstybės saugomas visas kompleksas. Remiantis Kultūros paveldo departamento medžiaga, vertybėmis laikomi ir žibalo saugojimo rūsys, kuro sandėlis, akmeninių pakopų laiptai, švyturio prižiūrėtojo namas su šuliniu kieme.

Į Nidos švyturį patekti galima įvairiais būdais: lipant link jo iš pietų, ties Taikos gatve, atėjus nuo jūros, tačiau įdomiausias yra senasis takas nuo marių pusės, mat einant juo patenkama į autentišką erdvę. Praėjus švyturininko namą pro vartelius prieš akis iškyla Urbo kalnas su link jo viršūnės vedančiais XIX a. pab. įrengtais 206 pakopų tašytų akmenų laiptais. Tokiu būdu keliaujant atsiveria istorinė perspektyva, kuri ir yra įdomiausia pažintinio turizmo gerbėjams.

Pasak mero D. Jasaičio, viso to gali nebelikti, jei švyturio prižiūrėtojo namas bus parduotas aukcione.

"Tada ir pats kiemas bei takas, vedantis link senųjų laiptų, taps kažkieno nuosavybe. Užstatys mašinomis, užrakins vartelius ir žmonės nebeturės galimybės patekti į švyturį tuo senuoju keliu. Kiek kartų kreipėmės į Finansų ministeriją ir aiškinome, kad to negalima daryti, jog švyturininko namą perdavus valdyti Savivaldybei jis tarnautų visuomenės reikmėms, ši mūsų argumentų neišgirdo. Švyturio prižiūrėtojo name norėtume įrengti Nidos švyturio istorinę ekspoziciją. Žmonės jau Urbo kalno apačioje galėtų apsilankyti nedideliame muziejuje, susipažinti su mūsų navigacinio objekto istorija, o tada jau kopti į viršų", - mintimis dalijosi Neringos meras.

"Jei parduos švyturininko namą, bus užkirstas kelias žmonėms patekti į Nidos švyturį, Urbo kalną iš Kuršių marių pusės."

Darius JASAITIS, Neringos meras

Jis užsiminė, kad švyturininko name galėtų būti ir civilinės saugos specialisto kabinetas.

"Tai nebūtų nesusiję, nes švyturiai juk atlieka ir saugos funkciją. Be to, planuojame šalia senųjų laiptų, arčiau Taikos g., įrengti ir istorinių žibintų alėją. Yra žmogus, kuris sukaupė daug informacijos. Ten būtų skirtingų laikotarpių buvę Nidos žibintai su informacinėmis lentelėmis. Tad idėjų yra, o jei tą namą leis privatizuoti, parduoti, tada mes neteksime prieigos", - tikino jis.

TRADICIJA. Nidiškiai iki šiol ateina pasisemti vandens iš šio seno šulinio. Privatizavus pastatą su kiemu, tokia galimybė taptų komplikuota.

Viltės DRĖMAITĖS (KPD) nuotr.

Švyturininko namo kiemo užblokavimas atsiradus naujam šeimininkui atsilieptų ir vietos bendruomenei dėl kieme esančio šulinio, nes nemažai žmonių semia švarų vandenį iš jo iki šiol.

"Patikėkit. Net iš Preilos atvažiuoja. Parduos namą ir niekas vandens nebegalės pasisemti", - sakė D. Jasaitis.

Biurokratinės vingrybės

Neringos miesto savivaldybė valstybės prašė perduoti jai švyturininko namą valdyti arba patikėjimo, arba nuosavybės teise. Sutikimą perimti nekilnojamąjį turtą davė ir Savivaldybės taryba.

"Pažymime, kad pastatas, esantis Taikos g. 10A (švyturininko namas - aut. past.), yra įtrauktas į Nekilnojamųjų kultūros paveldo objektų sąrašą ir reikalingas savivaldybės savarankiškai funkcijai - sąlygų verslo ir turizmo plėtrai sudarymui ir šios veiklos skatinimui - įgyvendinti. Pastate yra švyturio valdymo įranga, reikalinga švyturio veiklai užtikrinti, istorinio švyturio spindulio atkūrimui", - dar pernai Vyriausybei rašė Neringos meras.

Po ilgų biurokratinių susirašinėjimų ir bandymų vienokia ar kitokia forma rasti sprendimą, kaip perduoti švyturininko namą su kiemu ir šuliniu Neringos savivaldybei, Finansų ministerija atsakė vienareikšmiškai.

"Nutarimo projekto preambulėje nurodytos valstybinės funkcijos neatitinka Neringos savivaldybės mero rašte nurodytų veiklų - administraciniame pastate įrengti istorinę ekspoziciją apie Nidos švyturį ir grąžinti jo spindulį, o kiemo statiniuose - takui iki švyturio atstatyti. Taip pat nėra pagrįstas kitų, nutarimo projekte nurodytų, pastatų reikalingumas", - teigiama ministerijos rašte.

TB Komunikacijos skyriaus vadovas Tomas Bagdonas "Vakarų ekspresui" atsiųstame komentare tikino, jog adresu Taikos g. 10A TB valdo kelis pastatus: tai du ūkiniai pastatai (79 ir 81 kv. m), du gamybiniai pastatai (25 ir 45 kv. m) ir vienas administracinis pastatas (110 kv. m), kitaip dar vadinamas švyturininko namu. Skirtingais laikotarpiais jie buvo perimti iš Lietuvos saugios laivybos administracijos prie Susisiekimo ministerijos (dabar - Lietuvos transporto saugos administracija) kaip nereikalingi valstybės funkcijoms atlikti ir buvo įtraukti į valstybės parduodamo turto sąrašą.

"Šių metų pradžioje Neringos miesto savivaldybė kreipėsi į Turto banką dėl švyturininko namo perdavimo savivaldos reikmėms. Turto bankas yra pritaręs pastato perdavimui ir tolesnį sprendimo derinimą yra nusiuntęs į Finansų ministeriją. Šiai kilo papildomų klausimų dėl statinio panaudojimo ir investicijų, todėl ji yra sustabdžiusi perdavimo procesą, kol Savivaldybė atsakys į iškilusius klausimus. Kol neaiškus pastato tolesnis likimas, jis yra išbrauktas iš valstybės parduodamo turto sąrašo ir nėra pardavinėjamas", - teigė jis.

D. Jasaitis tikino sunkiai suvokiantis tokius valstybinių institucijų manevrus.

"Auskos" kompleksą perduoda Palangos savivaldybei, nors čia gal ir logiškiau būtų buvę parduoti aukcione, nes šis kompleksas labiau aktualus verslui. O mus blokuoja. Kažko nesuprantu... Urbo kalno tvarkybai jau išleisti ir Europos Sąjungos, ir Neringos savivaldybės pinigai. Pasikartosiu: jei parduos švyturininko namą, tai bus užkirstas kelias žmonėms patekti į Nidos švyturį, Urbo kalną iš marių pusės. Belieka tikėtis, kad naujoji valdžia ras valios įsiklausyti į mūsų, neringiškių, pastabas ir lūkesčius", - viliasi D. Jasaitis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder