Kvapų eisenoje aidėjo griausmingi reikalavimai

Kvapų eisenoje aidėjo griausmingi reikalavimai

Po sekmadienį Klaipėdoje surengtos eisenos, kuria reikalauta spręsti smarvės problemą, namo grįžę klaipėdiečiai vėl buvo priversti kęsti nepakeliamus kvapus. "Pasityčiojimas", - socialiniuose tinkluose rašė pietiniuose rajonuose gyvenantys klaipėdiečiai, ėmę reikšti priekaištus tiek žiniasklaidai, tiek politikams.

Apsigobę skafandrais ir užsidėję dujokaukes miestiečiai ragino Klaipėdos politikus pagaliau imtis ryžtingų veiksmų ir sustabdyti teršėjus. Bene didžiausią kritikos pliūpsnį turėjo atlaikyti miesto meras. Deja, ne vien nuo miesto vadovo priklauso šios problemos sprendimas.

Įvėlė ir žiniasklaidą

Feisbuko grupėje sekmadienį virė aistros. Kol nebuvo paskelbtas tikslus eisenos dalyvių skaičius, šie ėmė kaltinti žiniasklaidą skelbiant jį per mažą. Tačiau eisenos organizatorė ir miesto tarybos narė Ligita Girskienė tik pirmadienio rytą paskelbė, kiek išties žmonių dalyvavo akcijoje. Nors dalis politikų skelbė, kad eisenoje dalyvavo net 4 tūkst. klaipėdiečių, dalyvių mastas buvo šiek tiek mažesnis. "Peticiją pasirašė apie 2 400, o mitinge buvo apie 3 000 mūsų", - teigė L. Girskienė.

NORAI. Klaipėdiečiai teigė nebegalintys pakęsti smarvės.

"Vakarų ekspresui" ji kalbėjo, kad peticijoje prašoma nustatyti griežtesnius reikalavimus taršai mieste, nei numato teisės aktai, o valstybės įstaigų reikalaujama nedelsiant imtis visų įmonamų priemonių, padėsiančių išspręsti nemalonių kvapų problemą.

"Dėjau ant Klaipėdos", - toks užrašas buvo matyti ant vieno eisenos dalyvio laikomo plakato, kuriame pavaizduotas ir V. Grubliauskas.

Priekaištų miesto vadovui miestiečiai negailėjo nei mitinge, nei socialiniuose tinkluose. Juose net ėmė plisti peticija, raginanti nušalinti V. Grubliauską iš Klaipėdos miesto mero pareigų.

V. Grubliauskui priekaištavo ir eisenos organizatorė L. Girskienė. "Negaliu sakyti, kad meras visiškai nieko nedaro, bet kada susimokama už reportažus, kai į įvykio vietą važiuojama su kameromis, tai labiau dvelkia parodija, noru pasirodyti, kad kažkas daroma, o ne realiais veiksmais", - "Vakarų ekspresui" sekmadienį sakė tarybos narė.

NEPATENKINTI. Kaukėmis ir skafandrais apsigobę miestiečiai taip parodė savo nepasitenkinimą.

Tiesa, šios politikės kalbos iškart sulaukė pačių žurnalistų reakcijos. Klaipėdoje veikiančios televizijos "Balticum TV" Žinių tarnybos vyriausiasis redaktorius Audrius Straupas pirmadienį "Vakarų ekspresą" informavo, kad dėl šio teiginio ir kitų politikės jau anksčiau išsakytų kalbų, esą mero V. Grubliausko išvykos su šios televizijos žurnalistais į taršias įmones yra apmokamos, kreipėsi į Klaipėdos miesto savivaldybės Etikos komisiją. Jie skunde nurodė, kad tai - tikrovės neatitinkanti informacija.

Meras svarstė apsigyventi

Pati kvapų krizė uostamiestyje tęsiasi jau ne vienerius metus. Meras V. Grubliauskas sekmadienį dalyvaudamas eisenoje žurnalistams kalbėjo, kad žmonės apie smarvę pietiniuose Klaipėdos rajonuose kalba jau bene dešimtmetį. V. Grubliauskas dėstė, kad jam, kaip merui, ši problema žinoma nuo pat pirmos kadencijos pradžios - jau 8-erius metus.

"Reikia kovoti ne su smarve, bet su tais, kurie ją sukelia. Ir kovoti visomis įmanomomis priemonėmis - įstatymų leidimu, ministrų įsakymai šioje vietoje - pagrindiniai ginklai.

Turbūt čia niekas neturėtų bėgti nuo atsakomybės nei bandyti tapti kokiu herojumi, kuris vienas paėmė ir viską suvaldė.

Tai yra kova ir joje turi dalyvauti visi, bet ne kovoti vien su pasekmėmis, o ir su priežastimis, kas yra daroma aktyviai ir nuosekliai, ir tai bus daroma ateityje", - stovėdamas tarp mitingo dalyvių sakė V. Grubliauskas.

PRIEKAIŠTAI. Bene labiausiai mitinge kliuvo miesto vadovui - vienas portestuotojų nešė plakatą, kuriame buvo pavaizduotas Vytautas Grubliauskas, o šalia jo parašyta: "Dėjau ant Klaipėdos."

Tiesa, atsakyti į klausimą, kokių konkrečių žingsnių imsis pirmadienį, meras neskubėjo. "Kiekvieną dieną vyksta darbas: ir šeštadienį, ir sekmadienį važiuojame ir uostome. Galų gale važiuoja ir ministras, taip pat uosto", - teigė miesto vadovas.

Praėjusią savaitę kai kurias Klaipėdos pietinius rajonus kvapais teršiančias įmones aplankė aplinkos bei sveikatos apsaugos ministerijų ir Klaipėdos vadovai.

"Didžioji bėda, kad nepavyksta jų (taršių įmonių - aut. past.) suvaldyti. Net pats ministras atvažiavęs sako: "Negaliu uždaryti." Pasirodo, tai tiesa. Tai tegul atsiranda tokios teisės tiems, kas jas ir turi turėti: 2-3 įspėjimai ir uždaro. Ir tada baigsis", - sakė meras.

V. Grubliauskas dėstė nežinantis, ar pačių taršių įmonių ir įstaigų, turinčių spręsti kvapų problemas, vadovai gyvena pietiniuose rajonuose. "Bet manau, kad didžioji dalis turbūt gyvena ne pietinėje dalyje. Tik spėju", - sakė miesto vadovas.

Paklaustas, ar nemano, kad įmonių savininkus reikėtų apgyvendinti šalia taršių gamyklų, V. Grubliauskas tikino ir pats svarstantis galimybę galbūt pietinėje Klaipėdos dalyje kuriam laikui išsinuomoti butą.

"Tam, kad galėčiau sakyti, jog esu nuolat čia. Aišku, yra šeima.

Aš neturiu pagrindo abejoti ta lavina nusiskundimų, kurie užplūsta socialinius tinklus ir galų gale mano paskyrą.

Aš tikiu, kad ji yra", - atsakydamas į klausimą, teigė miesto meras.

Politikų ir visuomenininkų reakcija

Sekmadienį Klaipėdoje įvykusios eitynės atkreipė ir kitų miesto politikų dėmesį. "Ši akcija - labai aiškus signalas, kad tuščių posėdžių mėgėjams teks vis dėlto imtis konkrečių priemonių", - pareiškė miesto tarybos narys Arvydas Vaitkus.

Jis siūlė, kad visi nustatyti teršėjai parengtų ir pateiktų planus, kurių laikantis būtų mažinama tarša. "Tų planų vykdymo kontrolė turi būti nuolatinis savivaldybės vadovų darbas, atitinkamais periodais atsiskaitant prieš visuomenę", - aiškino politikas.

Tokia A. Vaitkaus idėja nėra nauja. Miesto tarybos narys, buvęs Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas "Vakarų ekspresui" teigė, kad dar praėjusių metų vasarą, kai Klaipėdoje kvapų problema taip pat buvo itin aktyviai aptariama, nuspręsta sudaryti operatyvaus reagavimo darbo grupę.

"Į ją įėjo Aplinkos apsaugos agentūros, Klaipėdos rajono savivaldybių, potencialių įmonių teršėjų atstovai. Turėjome kelis pasitarimus, kuriuose buvo numatytas priemonių planas, numatyti terminai, iki kada ir kokios įmonės turėtų juos pateikti. Tie darbai jau buvo pradėti daryti. Mano galva, reikėjo juos tęsti", - sakė S. Budinas.

Miesto tarybos narys teigė, kad šie veiksmai davė ir pirmuosius rezultatus. "Pradžioje buvo mažai žinoma apie tai, kas vyksta. Šiuo metu turima informacija, kokie vyksta procesai, kokie cheminiai junginiai skleidžia kvapus. Ši situacija buvo pakankamai gerai išsiaiškinta", - kalbėjo S. Budinas.

Skelbiama, kad Aplinkos ministerija Seimo rudens sesijai yra pateikusi taršos normas griežtinantį projektą. Numatyta, kad triskart aplinkosaugininkų reikalavimų nevykdančių įmonių veiklą bus galima stabdyti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder